Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Glad Midsommar på er alla!

Julius och Yasmine ute id Vallentuna sjön.

Ett snabbt inlägg innan Midsommar med lite bilder från veckorna som gått. Här har sonen precis somnat och mopederna tar ton utanför fönstret, ett av sommarlovets mindre roliga aspekter. Men nu är det Sommarlov på riktigt även för mig. Jag och sonen med dottern stundtals på ingång för lite sommarlovs kul. Hoppas på mycket fotograferande och kanske en del bad också ;)

Nikon Df+58 g.

Nu ska det njutas. Älskar det ljuset som är nu på eftermiddagarna. Och dofterna. Magiskt.

Blir ju som bekant inte mycket resande, men har skaffat en lite bättre cykel jag hoppas kunna göra lite längre utflykter på. Endast medtagen matsäck och kameran då förstås.

Äkta kärlek när den är som bäst. Minnen som dessa som gör livet värt att leva.

Yasmine och Julle stannar till vid en intillliggande damm vid Vallentunasjön.

Inte alltid bästa vänner eller syskon..;)

Julle i vallentuna Kyrka, lyssnandes på en violinist uppe vid orgeln, fångade detta då han fascinerad lyssnade till stråken.

Ibland stannas det upp för att följa insekternas väg över skogens golv...

Julius älskar kryp och blommor.

Ha en underbar sommar allihopa. Njut av era nära och kära istället för allt flängande under Sommaren.

/over and out...Postat 2020-06-18 22:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Varför D4 fortfarande är kung...

Godmorgon! vaknade till strålande sol idag och sonen som stod över mig i spjälsängen med nappen i munnen och en energi som var svår att motstå.

Veckan som gick sedan förra inlägget gjordes ett "nytt" inköp av kamera som får mig att skriva inlägget med den här rubriken idag. Kände bara att jag måste dela mina tankar om valet av kamera och också lite om varför det inte är en D850 eller annan nyutkommen best från kamera marknaden.

Jag har kört med en kombo ett bra tag nu i min Nikon D4 och Nikon Df som mina "huvud" hus. Har aldrig ångrat detta och fann mig verkligen till rätta i den kombinationen. samma sensor, den ena lite lättare och roligare att fota med och en andra en otroligt bra kamera som arbetshäst och som samtidigt ger samma fantastiska resultat när det gäller framförallt porträtt tycker jag.

I helgen testade jag en ny större "paraplysoftbox" en Aputure Lightdome 2 som jag blev rekommenderad av Jonas här på Fotosidan. För några veckor sedan testade jag lillebror Lighdome 2 mini. Storebror tog mer plats men det blev ett riktigt fint ljus med den större varianten.

Jag fotograferade döttrarna med min D4a och det blev en lärorik och kul stund med lite fina bilder för dem och för mig att spara.

Det slog mig bara hur nöjd jag är med den kameran och har aldrig sedan jag fick min första( det här är den andra) D4a ångrat mig. den bytte jag mot en D810 och den kändes inte alls rätt när det gällde mycket av det jag fotograferar. det var en bra kamera helt klart, men jag blev aldrig vän med den. I D4an kände jag igen mig eftersom jag redan hade Df med samma sensor, och lägg till allt annat som inte en Df har så kan man göra en hel del man inte kan med den kameran heller. Den kan verkligen allt.

Anledningen till att jag stundtals har hållit koll på begagnat marknaden är för att det skulle va skönt att ha ett extra större hus ifall att D4a ger upp en dag framöver. Df är fantastisk , men den klarar inte riktigt samma jobb som D4an.

Men ingen av de nyare kamerorna har intresserat mig av olika anledningar. Jag var lite nyfiken på D850 när den kom, men antar att det är som en "bättre D810" av det jag läst. vet att det är en fantastisk kamera, men jag har helt enkelt inte samma behov och det är alltid det som styr mina inköp mer än vad som är nyast. Jag tittade på Fotosidans livesändning och tänker på avsnittet från Nikon där han surrar om  Z serien och den nya D780. Jag verkar vara i minoritet, men jag blev verkligen INTE begeistrad när Z kamerorna kom. Gillar inte ergonomin eller adaptern det minsta och det känns trist att det är den vägen Nikon nu vandrar för jag ser inte mg själv byta till någon liknade kamera, utan kommer köra vidare på de objektiv jag har och älskar att använda. Förhoppningsvis finns det begagnade D4or eller likande jag kan fortsätta köpa när mina tar slut :)

Därför blev det en till D4a nu i veckan. Den var i väldigt fint skick, och förhoppningsvis har jag nu 2 hus som håller ett tag( båda är fortfarande under 70k klick.) och som jag känner innan och utan.

Har ni någon sådan kamera? och varför? :) alltid kul att höra vad  andra har gått igenom för resor innan de hittat rätt.

Nu ska jag ut i solen med sonen innan nästa regnskur kommer!

/over and out...Postat 2020-05-09 09:37 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Test blixtar och Bokomslag.

Då var påsken över med stormsteg och snart är det redan Valborg, allt går med en rasande takt.

I mitt föregående inlägg skrev jag lite om ljusformare och att dom skulle testas mer och som jag redan skrivit i ett forum inlägg testade jag med dottern under påsken. Tänkte bara dela med mig lite av mina tankar angående dessa blixtar och hur det gick.

Måste säga att Godox systemet är väldigt smidigt. och redan att slippa köpa vanliga batterier och att de verkar hålla kraft så pass länge är ett väldigt plus i min värld.

Att de sedan "pratar " så bra med varandra och att jag slipper externa radio sändare är ett annat stort plus.

Det har kostat en slant men jag tror jag tycker det har varit värt det redan. Vill leka en del med det först innan jag kan ge någon fullständig "recension" av prylarna dock tänker jag.

Men jag gillar verkligen det jag sett hitintills. jag införskaffade även lite nya ljusformare och något stativ och lite andra tillbehör till blixtarna som var rätt praktiska också.

Jag testade de några gånger då jag fick hem dom men fick testa dom lite mer ordentligt med dottern under påskveckan som sagt och jag utförde ett tets inomhus i mitt lilla kök med 3 st blixtar med olika ljusformare. Min ide var rätt enkel, jag hade köpt två olika plagg till dottern som hon ville använda och sedan hade jag valt ut lika olika saker som skulle bli stomme för temat i bilden. Allt för att det skulle bli lite roligare än att bara bränna av bilder som inte är så kul att använda sedan.

Den första sessionen lite mer klassisk i stil och den andra utomhus lite tidlös Kodachrome känsla från sjuttiotalet.

Kan inte påstå att det blev exakt som jag tänkt mig, men det blev något som jag är helt ok med resultatet iaf och lite kul bilder för dottern och mig att spara för framtiden.

Trodde kanske att mitt huvudljus skulle blivit liiiite mjukare, men är hyfsat nöjd med den Aputure Lightdome 2 modellen som är relativt liten ändå och med bara en lager diffusion. hade också hoppats på liiiite mer blått ljus i upplättningsljuset, nu syntes det inte supermycket tycker jag. dessutom syntes det inte mycket alls av mitt "hairlight" med orange gel i bakifrån. Men men, lärdomar tills nästa gång.

Utomhus fotograferingen hade jag endast en AD200 med samma huvudljus med en orange gel i för att få lite varmare ton. Det började givetvis regna något i slutet så vi fick dra av några snabba bilder precis utanför mitt hus och resultatet vart ungefär som jag hoppats på ljusmässigt. Märkte dock att ungefär varannan blixt inte utlöstes på High speed sync i en fas av plåtningen, något jag aldrig riktigt förstod varför då jag inte tog bilder i sådär superhög fart, men ska kolla upp om det var någon annan inställning jag missat kanske. Annars fungerade det helt ok.

Så, fortsättning följer när det gäller den biten antar jag. Hursomhelst är det väldigt skoj tycker jag att plåta med de nya sakerna, och det är lite ironiskt att världen är som den är just nu då man verkligen vill boka upp fler för att fotografera. Nu finns det viktigare saker att tänka på såklart och saker och ting är som det är. jag är glad för att nära och kära är friska i nuläget och så får man ta resten sedan när detta lugnat ned sig.

Har haft några saker som blivit inställda men som tur är jobbar jag med annat 100% så är glad att jag har ett annat jobb att gå till, jag var inne på att starta eget i större utsträckning strax innan detta hände men är glad att jag inte tog det steget fullt ut. Nu tar jag strö jobb precis som jag vill och när det funkar och det passar perfekt.

Jag lyckades här i veckan också få en bild såld till ett bokomslag vilket jag inte gjort tidigare, men kan inte säga mycket mer än så just nu.

Efter dessa härliga "vår"bilder ser vi fram mot den enligt mig vackraste årstiden och hoppas på att den bjuder på varmare väder och allt vad våren innebär!

Fridens liljor.

/Over and outPostat 2020-04-26 20:16 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Påsk, Ljusformare och karantäntider.

Julius har visat ett väldigt intresse för vinylspelaren och tillhörande skivor, till pappas stora förskräckelse!

Ett snabbt inlägg under denna påsk och karantäntider. Det är verkligen en märklig tid. man får tid att fundera över saker och ting men också tid att göra saker man inte hunnit med annars.

Jag har turen( eller oturen beroende på hur man ser på det! ) att gå till ett jobb när inga symptom visats antingen på mig eller barnen. Men har stundtals varit hemma med dom eller själv då man haft lite symptom. och då när man har en 1,5 åring som nu gör allt i 100 Km i timmen så får man vara på tårna om man ska hinna med och sysselsätta i hemmiljön .

Ja, att göra allt som pappa gör är liksom det som är inne just nu

Utklädning har också varit väldigt populärt, här med lite olika kreationer.

Jag har som jag skrev i tidigare inlägg byggt på mitt Blixtsystem och har sakta bytt ut en del Nikon grejer till Godox sändare och blixtar. Något som ska bli väldigt roligt. har nu inhandlat allt ifrån Ad200, Ad400 till nya octaboxar och tillbehör till blixtarna. Väntar fortfarande på lite nytt som kommer i veckan, och det är alltid lite inspirerande att börja med nytt, så ser fram emot det nu när vädret blir bättre också men ska försöka fotografera hemma med lite lättare uppsättningar också.

Nu under påsken har vi mest varit hemma, och det har mest blivit en del film men även lite fotande med barnen. Som alltid har jag min Leica Q-P med mig överallt . 

Har förvånande nog lite fotouppdrag nu framöver, och har tvärtom märkt att människor hört av sig mer än vanligt. kanske blir dom påminda om vad som är viktigt och vill fotografera nära och kära mer när man reflekterar mer över tillvaron och hur bräckligt allt är.

Julius följer emd pappa ända ut till brevlådan

Julius favorit sysselsättning utanför huset, samla sten.

Julius framför Tv, det har blivit en hel del serier och barnprogram.

Några prickar från årets påskkärring sitter kvar..

Skönt  att vara liten, man är helt ovetandes om allt som händer runt om oss nu.

Ute vid Vallentunasjön en snabbis efter en promenad i den kyliga vårluften.

Glad påsk på er!

/over and out...Postat 2020-04-12 20:30 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hemma i virus i någon form, världen i gungning (igen).

Så är det, ännu en sak har hänt som fått världen i gungning och gör att den i någon form aldrig blir sig lik. Ni som också levt några generationer nu vet också att så är det ju. Med lite perspektiv( och då är jag ändå inte lastgammal ännu utan snarare medelålders) så händer det något varannan generation i stort sett som påverkar vårt dagliga liv både på ett personligt plan men också våra vardagliga liv när det kommer till ekonomi och andra saker vi bryr oss om.

Vi i Sverige är förskonande från mycket andra länder tar del av oftare och därför kanske vi "märker" av det på ett annat sätt även om det naturligtvis påverkar alla människor oavsett hur ofta det händer på samma sätt. Med det menar jag att vi är mer oförberedda och verkar vara lite mer chockade ibland när det gäller att agera och veta vad vi ska göra, men trots detta så sluter vi oss samman och blir ofta enade som nation på ett sätt som är fint att se på många plan när det väl händer.

För mig som är i medelåldern då( pratade med min bror som är några år äldre än mig om detta imorse) så är det några händelser jag tänker på som framförallt varit extra omvälvande både personligen och ur ett större perspektiv i samhället. Palme mordet och kalla kriget var en sådan sak, Tjernobyl till viss del, Estonia( framförallt för de länder som blev drabbade)9/11 och terrorn runt detta och alla år kommande efter, Tsunamin, finanskrisen( kanske inte lika omvälvande när det gällde rädslan för liv, men trots allt) i vissa former, och nu Corona. För varje katastrof så förändrades världen i någon form tror jag för alla som levde under dessa tider på både gott och ont.

Förstorat gånger hundra om man då också( som mina far eller morfäder) har levt igenom större krig etc...

Nu vill jag som en poäng av detta mest fokusera på det positiva som kom ur det. Och det är att man precis som när någon närstående går bort ser saker ur ett annat perspektiv och  man värdesätter saker annorlunda.

Planeten blir plötsligt väldigt liten, och man sätter saker man annars bråkar om som ras, nationalitet, kön och ålder åt sidan för att fokusera på det viktiga att överleva som ett folk, en ras, människor helt enkelt.

Och även om detta kommer påverka oss alla i någon form igen, kommer det också passera och man ser redan nu hur vi kommer samman på olika sätt och det över hela planeten vilket är härligt att se.

Jag är som sagt hemma denna veckan sjuk, och är först idag ur sängen och så pass pigg att jag orkar sitta här en stund för att inte bli galen av att bara titta på nyheterna om vad som händer i världen från sängkanten. Läste lite andra bloggar och kände att jag orkade göra ett snabbt inlägg här om läget och mina tankar men också såklart något om fotografi när man ändå skriver.

Som ensam förälder till 2 barn har jag situationen att de åker mellan oss föräldrar med diverse sjukdomar och pusslet att få allt att fungera nu i dessa tider, och det har inte varit lätt. Att vara frisk fram tills nu har varit en ynnest då båda barnens andra respektive familjer varit sjuka hela bunten. Inte helt självklart då de kommer både från dagis/skola och andra familje medlemmars sjukdomar och sedan åker mellan oss och sedan blir det lite som ett moment 22.

Men alla har vis samma pussel på olika sätt, och vi får ta vårt ansvar för att skydda de som har det ännu värre.

När jag har haft båda barnen hemma har det sett ut lite som i bilden ovan, humöret högt i tak och massor av kärlek för att kontra det som händer där ute. Tror det är den bästa medicinen just nu. Försöka leva som vanligt i den väldigt ovanliga världen utanför just nu, hur svårt det än är. Ta en dag i taget men ändå kunna prata om framtiden som inte bara kommer vara mörk uran faktiskt kommer blir bra igen.

En annan trevlig fördel är att vi förutom att få mer tid att fotografera våra nära och kära, också har mer tid att läsa, och kommentera bilder, och lära oss nya saker etc.

Kanske får vi se en ökning i detta här på fotosidan igen, något jag skulle välkomna.

Innan detta chaos hade jag precis haft en dialog om inköp av blixt( på fotosidan) och efter att jag skaffat det jag behövde, hann jag aldrig riktigt testa något ordentligt.

Men jag ser fram emot att få tid för det framöver, och kanske blir det mer tid till detta nu då och då när man är hemma mer.

Här hann jag bränna av några snabba bilder med den nya Godox blixten i en väldigt enkelt uppsättning och utan upplättning.

Det var under extrem tidspress och med en kinkig 1 åring så gickk det i stort sett endast med några snabba rutor innan tålamodet tröt. men jag är glad att jag fick testa att åtminstone sätta på den och slänga upp den och dra av några bilder bara för att få en känsla för vad den kunde göra innan nästa gång.

Denna Lördag har jag( eller hade) ett dop att fotografera, men frågan är om det blir av, och isåfall hur många som kan vara med på det.

Antar att alla sådana jobb kommer att försvinna nu tills sommaren i stort sett, och det är såklart trist. Men då får man träna och bli bättre på andra delar hemma och med folk man känner istället.

Annars är det alltid trevligt att få fotografera i kyrkan tycker jag, med allt det fina fönsterljuset och allt det historiska runt om.

Vi får även passa på att vara ute i naturen mer nu, och jag har redan sett prov på det då jag själv varit ute på tex Roslagsleden då jag mötte flera barnfamiljer som var ute för att trotsa det rådande klimatet. Härligt att se. Och nu med ljuset som blir mer och mer av så blir det till att ta med kameran ut så ofta vi kan.

Hoppas ni klarar er bra under dessa tider och att vi syns mer här. Ta hand om er och era nära och kära.

/Over and out..Postat 2020-03-18 16:53 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 20 Nästa