Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Vinter Inspiration och bäbis steg med X-T3..

Inspirationen på Vintern brukar för min del vara lite mindre än på sommaren. Ljuset är magiskt men kortare och jag måste vara uppe tidigare för att hinna med att ge mig ut och fotografera.

Dock älskar jag när det är riktigt vintrigt och föredrar verkligen det före en trist lång "höst" vinter även om det är något varmare.

I mitt föregående inlägg skrev jag om min nya Fuji X-T3 och om jag efter att ha sålt min fina Leica Q för att finansiera denna och 2 objektiv funderade över om jag skulle vara nöjd med det beslutet. det är nog fortfarande lite tidigt att säga, men redan nu har mitt användningsområde för min X-T3 varit mycket bredare än det var för min leica Q och det var lite tanken med det nya inköpet också.

Det är en väldigt bra kamera och jag inser att den kommer växa ju mer jag använder den och nu gäller det bara att ge sig ut så mycket jag hinner.

Ett sådant tillfälle dök upp i helgen då solen sken och jag och dottern gav oss ut i det kalla vintriga Vallentuna runt sjön för att ta lite fina bilder längs vår promenad.

Jag såg just möjligheten till en riktigt bra allround familje kamera med min X-T3. Att kunna ha med en sådan liten kamera som kan ta både fina porträtt men med ett snabbt byte av objektiv kunna följa med i lek och fartfyllda situationen är verkligen användbart när man har barn.

Här vid Vallentuna kyrka med bästisen Milou

Vid sjön med solen som är påväg ned över isen...

Väl ute på isen som var tjock nog att gå på är lyckan total...

Innan vi går hem igen klättrar hon upp i trädet och ser ut över isen en gång till...

Fujinon 16mm f1,4. Ett av de objektiven som jag väljer ofta för att berätta och dokumentera med. En riktig juvel.

Imorgon blir det att pröva kameran och objektiven ute i stan för lite vintrigt gatufotande. Något jag inte hunnit med så mycket sedan jag köpte kameran.

En annan inspiration har också varit att få jobba mer med min lilla studio. En favorit bakgrund är min Lastolite "Tobacco/Olive" och någon jag kommer försöka fota med fler gånger under vintern och våren som kommer.

Här en session med dottern igen som fick vara med och bestämma ett tema själv.

Kameran här blev min Nikon Df+Nikon 105 mm f1,4. En klar favorit när det gäller porträtt.

/Over and out...Postat 2019-01-18 23:59 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Pappa till barn nr 2 och en god jul alla vänner av fotografi.

Så då var det Jul igen. Sedan mitt föregående blogginlägg har jag fått barn och han har hunnit bli 2 månader. Det känns stort och omtumlande att ha blivit pappa för andra gången. Är oerhört tacksam för att få ha två så fina barn i mitt liv. 

Det är naturligtvis något som också inspirerar mycket och ger många fina tillfällen att fotografera.

Han kommer nog att vara rätt trött på kameror när han väl är å pass stor att han vet vad det är, med tanke på att både jag och mamma tar varje  tillfälle att få ta kort på honom, speciellt när han är så liten och man vill dokumentera varje framsteg och förändring.

Här nedan blev det lite julbilder till vänner och familj med Julius i huvudrollen.

Julius 2 Månader.

Så nu går jag in i en ny fas i livet, med allt vad nyblivet föräldraskap innebär.

Många utmaningar men också mycket glädje.

Mitt fotograferande går även det in i en ny fas. Min förhoppning är att kunna ta lite mer jobb framöver och utveckla en liten verksamhet. Men vi får se hur det går med det. Känns spännande att till slut försöka få igång något lite mer bestående och få tillbaka lite pengar från alla år av slit då man trots att ha jobbat och tjänat lite på det även har gjort många gratis jobb till vänner och bekanta.

I form av utrustning har jag också gått tillbaka till Fuji igen med den senaste versionen X-T3 med 2 objektiv jag gillade sedan jag hade min X-T2. Jag sålde en Leica Q jag verkligen gillade för att finansiera den. Framtiden får utvisa om det var värt detta, men tanken var just att den snabba autofokusen och andra funktioner( bland annat video) är något jag kommer ha mer användning för när jag följer mina barns utveckling i framtiden. Eftersom jag också fotat både med X-T1 och 2 känns det mesta även igen och att fota med 3an känns väldigt bekant. Det är en kul kamera och bra att ha med sig överallt.

Ser fram emot ett nytt år med nya möjligheter och hoppas att det även för er andra blir en bra tid för kärlek och fotograferande.

ta hand om er där ute! God Jul!

/over and out..Postat 2018-12-23 21:49 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Höst och födelse och tankar om sommaren som var.

Höst

Så är Hösten här. Efter en fantastisk Sommar både pga av vädret men också för saker som hänt under dessa varma månader.

Jag fick chansen att fotografera 3 Bröllop och hade många andra mysiga fotominnen från dessa varma månader.

När vi nu pratar om värmen så innebar den lite av en utmaning för både mig men kanske ännu mer för min gravida flickvän som verkligen fick kämpa sig igenom denna sommar då födseln var beräknad strax efter.

Att fotografera Bröllop i värmen var inte kul, men att vara med och assistera höggravid måste vara lite värre!

Men det vara fantastiskt kul att få vara med de brudpar jag fick fota och man lär sig ALLTID något nytt när man gjort den resan varje gång.

     

Oftast pga av att något gått fel, men också bara genom allt slit och chansen att få prova nya grepp och idéer man har och att försöka få till det med teknik och kreativitet i stunden när man mest behöver det.

Så tack till alla inblandade för förtroendet och för de fina minnena.

Nu är det som sagt Höst. Och med hösten kom de vara färgerna men också våran son.

Två härliga skäl till att ta fram kameran. Hösten är inte min favorit årstid direkt, men just färgerna och den härliga lite kyliga luften innan den övergår till regn och rusk är något jag uppskattar mycket och älskar att fotografera.

Vår första promenad med vår nyfödda blev just en sådan, så den blev värd att minnas dels pga av det vackra höstvädret men också för att han var med på den och såg sin allra första höst.

Jag ser väldigt mycket fram mot att få fotografera honom under alla hans olika faser och dokumentera hans resa så länge jag bara förmår. och att få skapa en bildbank med minnen han kan få överta och titta på och se tillbaka på alla dessa minnen vi skapat tillsammans är oerhört motiverande.

Tyvärr verkar större delen av de vackra färgena vara på väg bort. Men nog hinns det med några fina dagar till innan den bistra vintern är över oss. delar med mig av några av de senaste bilderna jag tog runt i Orkesta här nära där vi bor.

Gryning Orkesta Kyrka

Ha en bra höst och önskar er många fina fotopromenader!

/over and out.Postat 2018-10-22 22:15 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Leica Q Recension...

Ett snabbt inlägg med en länk till min Hemsida där jag gör en liten recension om Leica Q som jag fotat med nu ett bra tag. Älskar kameran och berättar lite om mina tankar när jag skiftade från Fuji till Leica Q och varför. också en del bilder i inlägget såklart:)

Länken till recensionen finns i kommentator fältet under.

/Over and out.Postat 2018-08-03 22:47 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

VM, Bröllop och Thaidans. Sommaren i bilder.

Så sedan mitt föregående inlägg har nu halva sommaren förflutit. semestern har nu blygsamma 2 veckor kvar och mycket har hänt både på ett privat plan igen men också i mitt fotograferande liv.

Som titeln säger har Fotbolls VM och averages iblandning där susat in och ut i våra liv.

I väntans tider då min flickvän nu är i slutskedet för att föda vårt barn, så en hel del bilder runt graviditeten ( något som inspirerar men också kan vara en utmaning, speciellt då man själv är fadern ) men också en hel del andra bilder bland annat från ett Bröllop jag fick ta del av och från Thaifestivalen och dotterns uppträdande som dansare där.

Om vi börjar vid VM så tycker jag det bjöd på en extra krydda denna händelserika sommar.

Jag var ganska dåligt insatt för en gångs skull, mest eftersom jag snart ska bli pappa men också bara för att jag inte varit så insatt eller intresserad i upptakten till VM det här året.

  

När vi väl började klättra närmare ett mirakel i fotbollssammanhang kunde jag inte längre ignorera de senare matcherna och ta del av stämningen och inspirationen laget bidrog med i våra hem över etern.

Magi under en magisk sommar.

Att det sedan inte gick hela vägen var tråkigt men i det stora hela gjorde det verkligen en redan fantastisk sommar ännu mer fantastisk.

En del av magin för mig personligen denna sommar var att få ta del av och följa utvecklingen på hemmaplan och hos min flickvän som väntade vårt barn som sagt.

För mig mitt andra barn men att få följa det på nära håll är verkligen fantastiskt, och från den växande magen till de första sparkarna och känslorna runt det är verkligen en upplevelse.

Nu håller vi tummarna för att allt går som det ska hela vägen, och det lär bli fler bilder framöver.

På tal om mitt första barn så hade hon en uppvisning i Thaidans på den stora Tahifestivalen i Kungsträdgården. Något hon sett fram emot och som jag nervöst planerat för att fotografera för att å lite fina minnen för hennes del i framtiden.

Detta blev en utmaning eftersom värmen var olidlig. Att sedan även ha med sig barn och en höggravid fru som utövade fantastiskt tålamod med en nervös men motiverad pojkvän som ville fota allt trots värmen och folklivet.

Förutom allt detta insåg jag snabbt att hitta en bra plats med bra ljus för att se dom när dom dansade blev lite av en utmaning.

Slutligen tog jag helt enkelt beslutet att ta den bästa platsen nämligen precis framför truppen i fontänen mitt i Kungsträdgården. Av med skorna och strumporna och i plurret och smutsen.

Dessutom fullt motljus. Blixten kokade efter ett antal bilder och det var inte helt lätt att få till de bilder jag hade hoppats på. Men det blev ändå en del fina minnen som visade deras uppträdande även om förutsättningarna inte var de bästa...

Sedan till det fina bröllopet jag fick ta del av. detta blev en present för ett par vänner till oss, och förberedelserna kunde ha varit bättre, men i slutändan är jag ändå glad att jag gjorde det. dels för erfarenheten och spänningen ett bröllop alltid innebar och den unika situationen det innebär att försöka skapa dessa viktiga minnen och samtidigt bara får EN chans att få det rätt.

Jag tror och hoppas de blev nöjda och fick de minnen de ville ha för livet. För mig var det ett väldigt vackert och avslappnat bröllop och jag önskar de båda all lycka i framtiden.

Avslutar med lite sköna sommar vibbar från ett fantastiskt soligt Stockholm och önskar en fortsatt fin semester och sommar för alla fotografer där ute..

/Over and out..Postat 2018-07-31 00:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 15 Nästa