Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Nikon Df eller X-T3 för framtida Gatufoto...

Hornstull strand, 90mm

Bara lite foto nerd tankar såhär i vårtider. Var inne i stan igår i 6 timmar och vandrade runt. Från gamla stan till Bondegatan, sedan från Bläcktornsparken till Reimersholme.

Hade med mitt endast mitt 90mm och min X-T3, och har kört så senaste gångerna för att slippa hålla på att byta gluggar och att begränsa mig lite i fotograferandet. Det passar mig väldigt bra med ett 90mm märker jag, gillar att kunna plocka bra bilder på avstånd och att få det skärpedjupet som ett 90 innebär. Vet att det inte är någon "traditionell" gatufoto-brännvidd. Men för mig passar det bra.

I slutet av dagen gick jag dock och tänkte på att köra några rundor med min Nikon Df och ett 24mm alternativt ett 58 för lite sköna gatu-porträtt. Gillar verkligen att använda min Df men saknar möjligheten att kunna ladda upp direkt till mobilen och Af som man får från X-T3an.

Gymnastiska övningar vid Sofia skola, Söder. 90mm.

Samtidigt tänker jag också att en Df med ett vidvinkel eller ett 58mm på märks lite mindre och ser ännu mer "analogt" ut på ett sätt som inte väcker uppmärksamhet på samma sätt. Med ett 90mm på X-T3 ser det lite ut som att man är ute och "smygfotar" på något sätt, vet inte men får den känslan.

Möte utanför Fotografiska, Yin och Yang

Funderar även på att skaffa mig ett 35mm 1,4 igen för just den lite mer diskreta känslan när man är ute och fotar på stan. Dock har jag i det förflutna sålt ett 35 för att jag inte tyckte det var vidvinkligt nog. Har en förkärlek för 24mm när jag gatufotar och gillar att berätta i bilder med den brännvidden. 

Full aktivitet Hornstull Strand.

Funderingar jag tar med mig in till nästa vecka då jag ska ut igen.

Vad är era favorit kombinationer då ni är ute och fotar gatufoto? (kamera+objektiv)

/Over and out..Postat 2019-04-14 18:22 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufoto och våren i Stockholm.

Ett kort inlägg med lite bilder denna gång.

Älskar våren, det är min absoluta favorit säsong tror jag, glädjen när ljuset kommer men också alla dofter och känslan av "pånyttfödelse" man får när allt blommar igen. Dock är jag medveten om att det endast är April...och vi vet ju alla vad det kan betyda när man bor i detta avlånga land ;)

Hursomhelst passar jag på att utnyttja tt det blivit lite varmare och ljusare och tar mig in de få tillfällen jag har tid att gatufota lite för att hålla igång fotograferandet men även för att se delar av stan jag sällan besöker.

Den här gången var tanken att fota mest med ett 90mm objektiv för att få "testa" det men även för att jag gillar att begränsa mig till en brännvidd.

Jag kör min Fuji X-T3 och har haft detta fina 90mm objektiv förut men införskaffade det för att tag sedan igen. Det är verkligen mångsidigt trotts att vara en fast glugg. Snabbt och väldigt fin Bokeh och så skarpt det kan bli tycker jag.

Det tar alltid ett tag för mig att komma igång, är alltid lite stel och lite feg i början när det gäller att ta tillfället i akt då jag ser något, tvekar pga av att inte stöta mig eller störa och framförallt vill jag inte att människan jag fotar ska vara medveten för att få ett naturligt uttryck.

Jag rör mig oftast från de centrala delarna men sedan utåt om jag har tid, och oftast går jag i 5 timmar eller så för att kunna täcka en bit av stan i vandringen. den här gången rörde jag mig från gamla stan ut mot söder och sedan in mot stan igen och sedan ut mot Hornstull strand etc. var även runt Karlbergs slott för en paus och en sedvanlig fika på Stockholms glasshus där jag mötte en man som också fotade just för Stockholms glasshus och blev nyfiken på X-T3. Vi pratade en 30 minuter och beslöt att hålla kontakt och kolla varandras bilder lite granna eftersom vi båda gillade samma stilar lite så. 

Efter Karlbergs slott rörde jag mig mot slussen och ut över söders gator igen och svävade runt där innan jag vände mot gamla stan igen. jag gillar att börja runt gamla stan för att få igång mig själv och för att kunna arbeta mer anonymt pga av alla andra "fotografer" i krokarna.

Antar att många känner igen sig i när jag säger att man verkligen kommer hem tomhänt ibland. Jag fotar alltid något givetvis men vissa dagar är jag taggad innan men sedan visar sig ingen inspiration alls då jag är ute och går. det är lite som med andra saker att när man har för höga förväntningar innan går det sällan så bra som man hoppats. Och tvärtom de gånger man INTE har med kameran eller har med den och mest spatserar runt för att göra andra saker också och fotar lite på måfå, då har jag kommit hem och blivit överraskad av de "fynd" jag fått med mig hem.

Denna helg ska kag på det igen tänkte jag medan dottern är på aktivitet. Så blir inte en lång promenad, men jag hoppas på hyfsat väder och bra ljus. Alltid skönt när man kommer iväg. Skulle vilja testa lite nya områden för mig att vandra i, men får se om jag kommer på några bra idéer tills dess. har ni några förslag så hojta till .

Vi kanske syns där ute!

/Over and out, Martin.Postat 2019-04-04 21:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Leica Q2? Bäbis Bäbis, och våren i stockholm..

Stockholms Stadion, skidåkning och vara i nuet?

Så ett snabbt inlägg med lite bilder från veckan som gått men också lite tankar runt nyheter i kamera och fotovärlden 

Att följa mina barn genom livet har blivit min största inspiration de senast åren, och utrustning kommer och går, men vissa kameror och objektiv stannar kvar och blir snabbt favoriter att fotografera deras små eller stora framsteg med.

SuperJulle i sin nya fina baddräkt..

Min Leica Q blev en av mina absoluta favorit kameror genom åren, men även mina olika Fuji kameror inspirerar och är perfekta för att dokumentera och ha med sig överallt, och det är precis en sådan kamera man har mest nytta av tycker jag.

Vi blir lätt distraherade av all denna utrustning, men det är verkligen som klyschan säger att den kamera man har med sig mest är den bästa kameran. 

När man lär sig lyfta huvudet...

Nu med den nya Leica Q2 ute och det verkligen var en bra uppgradering av den första drar det lite i GAS-tarmen, och man får påminna sig om vad den kostar och vad man faktiskt redan har för att inte göra något dumt och sälja rubbet för "the latest and greatest". För när man tänker på de kameror som faktiskt finns ute idag och med alla olika märken så kan man konstatera att de är alla så otroligt bra överlag. man kan nästan välja vilket märke som helst och nästan vilken modell som helst och få en riktigt kapabel kamera.

Yasmine inför sin uppvisning i vår...

Men Leica Q2 verkar vara en kamera man kan vänta på i framtiden. Det är en sådan kamera jag skulle vilja ha som ända kamera om jag inte fick ha någon annan utrustning. Så kanske om några år då priset gott ned ordentligt och man får för sig att det man har inte håller måttet längre( då var vi där igen! ).

Fuji X-T3 som jag köpte in strax innan jul är en kamera som verkligen har allt, det ända jag kanske "ångrar" är att jag inte i vanlig ordning köpte en svart, då jag hört att silver färgen skaver av lätt. Så jag är lite försiktigare än vad jag kanske skulle velat vara eller hade ha varit med en svart version. Annars är den verkligen kul att dokumentera de små stegen i barnens liv, och det är allt jag önskar just nu.

Jag hörde en del gnäll om mer brus och sämre IQ i bilderna, men hittills är jag minst lika nöjd som med den förra X-T2, och autofokusen på den nya och en del andra bra finesser gör den så otroligt användbar i olika situationer.

Ser fram emot att testa den när den första våren kommer och Julius börjat krypa...

När nu våren kommer ;)

Ha det gott!

/Over and out...Postat 2019-03-10 23:00 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fina Vårdagar runt Hornstull, ny inspiration.

Från ett inlägg om den kalla vintern till ett om våren på intåg...förhoppningsvis!

Det har varit några underbara dagar i Stockholm de här dagarna och både i vallentuna där jag bor men även inne i stan i det här fallet runt Hornstull börjar synliga vakar och vatten som slår in mot sand vid stranden här skvallra om att våran kanske till slut är på gång.

Och för mig innebär våren något positivt på så många plan. Jag blir gladare direkt och min inspiration för fotografi ökar också gradvis med ljuset. Älskar våren helt enkelt.

Med min relativt nyinköpta X-T3 och ett leende på läpparna ger jag mig ut när jag får tid för att bara strosa runt och försöka hitta motiven när de dyker upp.

Ibland saknar jag min Leica Q, men jag börjar känna att för just de här vardagliga promenaderna och den mer alldagliga fotograferingen där så många olika typer av motiv kan dyka upp känns den nya riktigt bra för det mesta som kommer min väg.

Jag har även ett nytillskott i familjen och min son är nu snart 5 månader, så det blir mycket fotografering för minnena man vill ha för livet, och då och då filmar jag till och med( helgerån!), något jag aldrig riktigt utnyttjat på någon kamera hittills. Men med X-T3 blir det också riktigt bra.

Nä...man får vara glad för mycket just nu:) och med våren på intåg kan det bara bli bättre!

Ha det gott där ute, och ut och fota!

/Over and out..Postat 2019-02-26 21:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vintern har oss i sitt grepp.

Nu börjar jag verkligen längta tills de första vårtecknen. är riktigt trött på kängorna och konstanta ombyten. har man dessutom barn så lägger man till ombyten till dem och det ständiga faktumet att dom alltid tappar minst en vante i veckan eller en mössa eller glömmer en tjocktröja...

Nä, nu är det dags för de första blommorna att börja komma, lukten av sirener, och de första härliga strålarna från solen som växer både kroppen och själen efter en vinter som i och för sig varit ljus pga av snön som faktiskt kom i år.

När man som de flesta av oss älskar at fotografera så är vintern inte det roligaste i min mening. Den första glädjen när snön kom och att fotografera den avtog ganska snabbt för mig personligen, och det faktum att man har mindre ljus och att dagarna är kortare gör att jag uppskattar våren när den kommer så mycket mer av just den anledningen.

Man har fått arbeta lite mer med blixt inomhus vilket varit positivt, något jag skulle behöva göra mer av för att utveckla den delen av mitt fotograferande mer, och det är kul att skapa och leka med olika bakgrunder och konstellationer...men jag kommer alltid att föredra det härliga ljuset ute i naturen och de bakgrunder vi har där.

Jag gillar att röra mig runt om i Stockholm då jag är på mina gatufoto promenader, men det blir också så mycket bökigare med det ständiga blöta slasken och skakande kalla händer, då kanske det ända positiva mest har varit att få skynda in till olika nya fik för att få prova på dessa och deras bakverk , något jag också är alldeles för svag för..

Hur långt är det kvar? ja det är ju faktiskt bara februari, så tyvärr ska vi nog behöva genomlida minst en månad till av slask och blåst innan vi ser de där efterlängtade första vår tecknen titta fram.

Förutom fiken så har även semlorna blivit många, förmodligen min största akilleshäl i allafall för min träning.

Och eftersom dom numer i vårat "instant gratification"  samhälle ska finnas jämt så har vi nog minst en månads semla passion att vältra oss i.

Vi ses vid den första Tussilagon...( eller vid godaste semlan på ett fik inne i stan..).

Over and out..Postat 2019-02-09 21:24 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 16 Nästa