Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

1a Semester veckan, gatufoto, regn och rusk!

Ja, så var det semester. Förväntningar och förhoppningar om hur saker och ting ska vara.

Det visade sig snabbt att vädret skulle bli som svensk sommar faktiskt brukar vara i början av Juli.

Märkligt nog blir man alltid något besviken trots 40 plus i ålder. Man borde ju ha vant sig kan man tycka.

Så då ställer man snabbt om sig och tänker, va bra, serier och få lite annat gjort runt hemmet! Super!

man försöker övertala sig själv ;)

Trots detta har första veckan faktiskt varit helt ok trots vädret. jag HAR fått lite annat gjort runt hemmet, och jag HAR sett lite bra film och serier. Men jag har också gatufotat en del och hunnit ta lite porträtt och testat lite ny utrustning.

Min son har hunnit fylla 9 månader och att följa hans framsteg med både film och foto är väldigt roligt. Måste säga att min Fuji X-T3 är perfekt för det ändamålet. saknar nu endast ett 23 eller 35 mm känner jag ibland eftersom 16 är lite för mycket ibland och nästa steg 56 känns något för långt i andra sammanhang. Det är fantastiska gluggar trots allt och blir alltid fina bilder att ha med sig i framtiden.

Har aldrig varit mycket för att filma om jag ska välja mellan att fota eller filma, men med X-T3 är det så enkelt och det blir bra!

Tanken är även att försöka göra lite uppdrag om jag hinner under semestern och att försöka göra lite egna projekt om jag får tillfälle. och att träna på lite saker jag annars aldrig gör, lite nya uppsättningar med blixt och ljus och situationer jag annars är lite för bekväm för att träna på. Fotografi är precis som med allt annat, man måste underhålla den muskeln också för att bibehålla men också utvecklas för att bli bättre.

Nu är det dags att sova, hoppas på bättre väder imorgon , men förväntar mig att kolla serier och fixa hemmet ;)

Semester bloggen fortsätter i veckan. ha det gott!

/Over and out..Postat 2019-07-10 00:24 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Semester, Gatufoto, barn och sommaren..

Jaha, då var det Semester.

Som alltid infinner sig en känsla av frihet men samtidigt en känsla av tomhet på något sätt och en gnutta stress för att jag borde göra massor innan semestern tar slut. Antar att den känslan känns igen för många.

Jag tror det jag sett fram emot mest förutom att umgås med mina barn är att fotografera. bara få lunta runt med min X-T3 eller Nikon Df med några mindre gluggar och bara få hitta händelser och träffa människor inne i Stockholm och på andra ställen runt där jag bor och besöka fik jag inte gjort tidigare eller rent av kända fik jag älskar att besöka.

Jag brukar som regel gå 7-8 timar de dagarna jag är inne och gatufotar, och försöka ta mig till platser jag inte sett förut. Så har ni några bra tips så låt dem hagla!

Våren har bjudit på en del fotografering, en hel del där min nu 9 månader gamla son Julius stått i centrum. Det är verkligen härligt att få gå "all in" utan att skämmas för att ständigt ha kameran uppe. Precis som sin syster kommer han att ha ett av världens mest dokumenterade anlete när han når puberteten. det blir en fin bildskatt för dom att ta med sig in i framtiden, jag är glad att jag inte tummar på dokumenteringen av deras olika faser. Det är dessutom alltid uppskattat va vänner och bekanta och släkten såklart som man skickar bilder till och som alltid är sugna på att få mer av den varan.

Förutom barnen och gatufotot fotade jag en gammal vän till mig och för hans App mot mobbing vilket jag gjort tidigare ett par gånger. Det blir alltid en rolig session där vi spontant gör lite som vi själva vill och där jag ofta får ta ut svängarna och komma med många egna idéer. den här gången blev det rätt "torftigt" men något han iaf kunde använda trots min torka.

Tobias Wernius, ledare för Appen "Speak Up"

Hoppas på mer samarbete där framöver.

Midsommar

Fira midsommar gjorde vi på Överjärva gård ute i Solna. var en väldigt trevlig tillställning och lite mindre och gemytligare än de firanden jag är van vid ute i vallentuna där jag bor.

Hade med mig min X-T3 och plåtade lite för att ha lite trevliga minnen från det här årets firade.

Ett snabb besök till de som inte är med oss längre..

Nawinda

Ja, det blir mycket bebisar nu, men denna gång en "gästbäbis" och en tjej som tyckte midsommar behövde livas upp lite..

Julius är nu nästan 9 månader som sagt och är på gränsen att lära sig krypa, men frågan är om han inte tänker skippa det steget och satsa på att gå på en gång, det är lite den känslan jag får. Blir snart riktigt fullt upp.

Han har också börjat äta en del vanlig mat, och ibland buds det på rätt skaplig sådan tycker Julle.

Böcker...böcker och åter böcker. Kul att det verkar vara så spännande nu. kanske ingen finkultur men babblarna är ett hett ämne i bebis världen.

Här med syster Yasmine som tålmodigt läser för fokuserad Julle.

Julius

Jag och Julles syster Yasmine går ofta tillsammans inne i stan. Inte helt sällan styr vi kosan mot Stockholms glasshus te vid karlberg.

Det blir heller inte helt sällan lite porträtt foto ibland spontant och ibland en del bilder hon är med och arrangerar. Något hon nuförtiden tycker är helt ok, men inte riktigt hade tålamodet för när hon var yngre .

Tunneln mot Karlbergs slott.

Här ett test av Nikon 28mm 2,8 Ai-s och min Nikon Df.

Bakom karlbergs slott i parken..

Nikkor 28mm f2,8 Ai-s Och Nikon Df.

Avslutar med den här vår och sommarbilden som får vara startstrecket för vad jag hoppas blir en underbar sommar, fyllt med kärlek och fotande.

Fridens Liljor på er alla och ha det gott där ute!

/over and out..Postat 2019-06-30 00:32 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Veckans Gatufoto, Tisdagsbilden och Cherry Blossom..

Så ett snabbt inlägg med lite bilder från veckans gatufoto runda.

Denna vecka hade jag med mig X-T3 med ett 90 mm och inget annat. Märker att jag arbetar bättre och snabbare med mindre val, och i slutändan tror jag resultatet blir bättre också. Stundtals saknar jag ett 24 mm eller annat vidvinkel, men nästa vecka kanske det bara blir det för att få variera sig lite.

Den här veckan blev det också en del tid runt Körsbärsträden i Kungsan, mycket kul händelser runt träden och bra tillfällen att plocka kul ögonblick.

Kul med Tisdagsbilden som bidrar med lite extra motivation att ta sig av sofflocket och ge sig ut. Kul också att det engagerar fler och att vi fått igång lite diskussioner och mer fotande, något jag saknat här ett tag på sidan.

Ha en bra vecka nu så syns vi på sidan eller ute i gatufoto vimlet .

/over and out..Postat 2019-04-29 00:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nikon Df eller X-T3 för framtida Gatufoto...

Hornstull strand, 90mm

Bara lite foto nerd tankar såhär i vårtider. Var inne i stan igår i 6 timmar och vandrade runt. Från gamla stan till Bondegatan, sedan från Bläcktornsparken till Reimersholme.

Hade med mitt endast mitt 90mm och min X-T3, och har kört så senaste gångerna för att slippa hålla på att byta gluggar och att begränsa mig lite i fotograferandet. Det passar mig väldigt bra med ett 90mm märker jag, gillar att kunna plocka bra bilder på avstånd och att få det skärpedjupet som ett 90 innebär. Vet att det inte är någon "traditionell" gatufoto-brännvidd. Men för mig passar det bra.

I slutet av dagen gick jag dock och tänkte på att köra några rundor med min Nikon Df och ett 24mm alternativt ett 58 för lite sköna gatu-porträtt. Gillar verkligen att använda min Df men saknar möjligheten att kunna ladda upp direkt till mobilen och Af som man får från X-T3an.

Gymnastiska övningar vid Sofia skola, Söder. 90mm.

Samtidigt tänker jag också att en Df med ett vidvinkel eller ett 58mm på märks lite mindre och ser ännu mer "analogt" ut på ett sätt som inte väcker uppmärksamhet på samma sätt. Med ett 90mm på X-T3 ser det lite ut som att man är ute och "smygfotar" på något sätt, vet inte men får den känslan.

Möte utanför Fotografiska, Yin och Yang

Funderar även på att skaffa mig ett 35mm 1,4 igen för just den lite mer diskreta känslan när man är ute och fotar på stan. Dock har jag i det förflutna sålt ett 35 för att jag inte tyckte det var vidvinkligt nog. Har en förkärlek för 24mm när jag gatufotar och gillar att berätta i bilder med den brännvidden. 

Full aktivitet Hornstull Strand.

Funderingar jag tar med mig in till nästa vecka då jag ska ut igen.

Vad är era favorit kombinationer då ni är ute och fotar gatufoto? (kamera+objektiv)

/Over and out..Postat 2019-04-14 18:22 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufoto och våren i Stockholm.

Ett kort inlägg med lite bilder denna gång.

Älskar våren, det är min absoluta favorit säsong tror jag, glädjen när ljuset kommer men också alla dofter och känslan av "pånyttfödelse" man får när allt blommar igen. Dock är jag medveten om att det endast är April...och vi vet ju alla vad det kan betyda när man bor i detta avlånga land ;)

Hursomhelst passar jag på att utnyttja tt det blivit lite varmare och ljusare och tar mig in de få tillfällen jag har tid att gatufota lite för att hålla igång fotograferandet men även för att se delar av stan jag sällan besöker.

Den här gången var tanken att fota mest med ett 90mm objektiv för att få "testa" det men även för att jag gillar att begränsa mig till en brännvidd.

Jag kör min Fuji X-T3 och har haft detta fina 90mm objektiv förut men införskaffade det för att tag sedan igen. Det är verkligen mångsidigt trotts att vara en fast glugg. Snabbt och väldigt fin Bokeh och så skarpt det kan bli tycker jag.

Det tar alltid ett tag för mig att komma igång, är alltid lite stel och lite feg i början när det gäller att ta tillfället i akt då jag ser något, tvekar pga av att inte stöta mig eller störa och framförallt vill jag inte att människan jag fotar ska vara medveten för att få ett naturligt uttryck.

Jag rör mig oftast från de centrala delarna men sedan utåt om jag har tid, och oftast går jag i 5 timmar eller så för att kunna täcka en bit av stan i vandringen. den här gången rörde jag mig från gamla stan ut mot söder och sedan in mot stan igen och sedan ut mot Hornstull strand etc. var även runt Karlbergs slott för en paus och en sedvanlig fika på Stockholms glasshus där jag mötte en man som också fotade just för Stockholms glasshus och blev nyfiken på X-T3. Vi pratade en 30 minuter och beslöt att hålla kontakt och kolla varandras bilder lite granna eftersom vi båda gillade samma stilar lite så. 

Efter Karlbergs slott rörde jag mig mot slussen och ut över söders gator igen och svävade runt där innan jag vände mot gamla stan igen. jag gillar att börja runt gamla stan för att få igång mig själv och för att kunna arbeta mer anonymt pga av alla andra "fotografer" i krokarna.

Antar att många känner igen sig i när jag säger att man verkligen kommer hem tomhänt ibland. Jag fotar alltid något givetvis men vissa dagar är jag taggad innan men sedan visar sig ingen inspiration alls då jag är ute och går. det är lite som med andra saker att när man har för höga förväntningar innan går det sällan så bra som man hoppats. Och tvärtom de gånger man INTE har med kameran eller har med den och mest spatserar runt för att göra andra saker också och fotar lite på måfå, då har jag kommit hem och blivit överraskad av de "fynd" jag fått med mig hem.

Denna helg ska kag på det igen tänkte jag medan dottern är på aktivitet. Så blir inte en lång promenad, men jag hoppas på hyfsat väder och bra ljus. Alltid skönt när man kommer iväg. Skulle vilja testa lite nya områden för mig att vandra i, men får se om jag kommer på några bra idéer tills dess. har ni några förslag så hojta till .

Vi kanske syns där ute!

/Over and out, Martin.Postat 2019-04-04 21:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 16 Nästa