Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Varför D4 fortfarande är kung...

Godmorgon! vaknade till strålande sol idag och sonen som stod över mig i spjälsängen med nappen i munnen och en energi som var svår att motstå.

Veckan som gick sedan förra inlägget gjordes ett "nytt" inköp av kamera som får mig att skriva inlägget med den här rubriken idag. Kände bara att jag måste dela mina tankar om valet av kamera och också lite om varför det inte är en D850 eller annan nyutkommen best från kamera marknaden.

Jag har kört med en kombo ett bra tag nu i min Nikon D4 och Nikon Df som mina "huvud" hus. Har aldrig ångrat detta och fann mig verkligen till rätta i den kombinationen. samma sensor, den ena lite lättare och roligare att fota med och en andra en otroligt bra kamera som arbetshäst och som samtidigt ger samma fantastiska resultat när det gäller framförallt porträtt tycker jag.

I helgen testade jag en ny större "paraplysoftbox" en Aputure Lightdome 2 som jag blev rekommenderad av Jonas här på Fotosidan. För några veckor sedan testade jag lillebror Lighdome 2 mini. Storebror tog mer plats men det blev ett riktigt fint ljus med den större varianten.

Jag fotograferade döttrarna med min D4a och det blev en lärorik och kul stund med lite fina bilder för dem och för mig att spara.

Det slog mig bara hur nöjd jag är med den kameran och har aldrig sedan jag fick min första( det här är den andra) D4a ångrat mig. den bytte jag mot en D810 och den kändes inte alls rätt när det gällde mycket av det jag fotograferar. det var en bra kamera helt klart, men jag blev aldrig vän med den. I D4an kände jag igen mig eftersom jag redan hade Df med samma sensor, och lägg till allt annat som inte en Df har så kan man göra en hel del man inte kan med den kameran heller. Den kan verkligen allt.

Anledningen till att jag stundtals har hållit koll på begagnat marknaden är för att det skulle va skönt att ha ett extra större hus ifall att D4a ger upp en dag framöver. Df är fantastisk , men den klarar inte riktigt samma jobb som D4an.

Men ingen av de nyare kamerorna har intresserat mig av olika anledningar. Jag var lite nyfiken på D850 när den kom, men antar att det är som en "bättre D810" av det jag läst. vet att det är en fantastisk kamera, men jag har helt enkelt inte samma behov och det är alltid det som styr mina inköp mer än vad som är nyast. Jag tittade på Fotosidans livesändning och tänker på avsnittet från Nikon där han surrar om  Z serien och den nya D780. Jag verkar vara i minoritet, men jag blev verkligen INTE begeistrad när Z kamerorna kom. Gillar inte ergonomin eller adaptern det minsta och det känns trist att det är den vägen Nikon nu vandrar för jag ser inte mg själv byta till någon liknade kamera, utan kommer köra vidare på de objektiv jag har och älskar att använda. Förhoppningsvis finns det begagnade D4or eller likande jag kan fortsätta köpa när mina tar slut :)

Därför blev det en till D4a nu i veckan. Den var i väldigt fint skick, och förhoppningsvis har jag nu 2 hus som håller ett tag( båda är fortfarande under 70k klick.) och som jag känner innan och utan.

Har ni någon sådan kamera? och varför? :) alltid kul att höra vad  andra har gått igenom för resor innan de hittat rätt.

Nu ska jag ut i solen med sonen innan nästa regnskur kommer!

/over and out...Postat 2020-05-09 09:37 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera