Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

LeicaQ-P och tillbaka "hem" och till en ny början.

Jaha, då är jag tillbaks till ruta ett igen...eller snarare tillbaka hemma där jag hör hemma. Så känns det verkligen sedan jag till slut bestämde mig för att gå tillbaka till en av mina absoluta favorit kameror igen. Denna gång i en ännu trevligare kropp, en Q-P kropp med en fantastisk fin fasad.

Allt är subjektivt, men det finns ingenting jag inte älskar med hur den här kameran ser ut.

Jag tyckte otroligt mycket om min gamla Q, att fota med den och hur den var byggd och inspirationen jag fick då jag fotade med den. Men nu ser den dessutom ännu bättre ut. I övrigt är det inte mycket som är nytt på den förutom "avtryckaren" som dom gjort lite robustare och högre, och en mattsvart finish som känns otroligt skön och taktil att hålla i. Så greppet är något bättre än innan också.

Att dom också slängde in ett extra Leica batteri och en snygg läder rem i hög kvalitet gjorde inte saken sämre.

Jag ska utveckla min a tankar om mitt byte från Fuji och hur den här nya är att fotografera med lite senare, men nu delar jag bara några bilder från min första promenad med den innan solen gick ned idag...

Ha en fin helg!

/Mvh Martin.Postat 2019-08-30 22:50 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nikon Df+ 16+58=sant.

En liten uppdatering från veckan som gått och livet som småbarnsförälder i bilder.

Jag undergår just nu återigen en förändring då det gäller utrustning och inom några dagar kommer en stor del bytas ut till förmån för något "nygammalt". Återkommer om detta.

Så med dom tankarna kände jag att jag behövde gå tillbaka till en kombo jag alltid älskat och som förmodligen är en favorit när det gäller porträtt och dokumentärt foto för mig.

Med min Nikon Df i bagaget och ett 24mm f1,4 och ett 58mm f1,4 gick jag ned med barnen till våran lokala pöl här i Vallentuna, satte oss i gräset och lät dagen gå. Det var några underbara timmar och att bara få ta del av skådespelet som mina barn bjöd på och få fotografera det samtidigt, är obetalbart. Att sedan få med sig en del bilder man kommer älska dels för minnena men också för att det blir så fina bilder med den kameran plus objektven är ett plus.

Jag återkommer med den "nya" utrustningen och vad som blir tvunget att säljas, men det blir något jag verkligen ser fram emot.

Ha en fin vecka!

Over and out...Postat 2019-08-26 22:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sonen 10 månader, kulturfestival och X-T3+35mm f1,4

Första jobb veckan. Ångesten ligger tung i luften och sjunker ner över ögonen som ett tungt höstregn.

Så känns det alltid för mig lite i början. Men jag försökte fokusera på allt som händer med min son just nu och de fina framstegen han gör i sin utveckling. det är en välsignelse att få följa sitt barn på det viset, och då älskar jag att fotografera, det är en ständig källa för inspiration.

Jag hade saknat en brännvidd mellan mitt 16 och 56, så införskaffade ett 35 härom veckan som jag skrev om och har nu använt det en del både i stan men också med mitt umgänge med sonen.

Han blev 10 månader nu och det går i rasande fart. Just börjat ställa sig upp och kryper ganska obehindrat. Men det är framförallt medvetenheten och upptäckarlusten som väcker sådan glädje hos mig. han har sådan lust att försöka upptäck och visa och vill veta allt. han har börjat prata lite och man märker att han vill berätta och prata om allt omkring honom även om det inte riktigt fungerar ännu.

Det är verkligen fantastiskt.

Nu längtar jag nästan till hösten eller sensommaren då färgerna börjar komma och jag kan leda min son igenom detta och dokumentera hans förtjusning över att få se det första gången.

Annars har jag en hel del projekt på gång nu framöver, och det ska också bli spännande. 

En del privat men också en del jobb. Den här nya resan är oerhört spännande och förutom att kunna få in lite pengar för det jobb man lägger ned, ger det också en personlig utveckling som alltid behövs i fotograferandet.

Ha en bra vecka nu ute i sensommaren.

Over and out..Postat 2019-08-18 12:26 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sista semesterveckan, Dop, hästar, barn och "nytt" 35mm f1,4

Så då var den här, sista veckan och ännu en sommar har kommit och gått. Visst det är lite tid kvar i förhoppningsvis något mer ljus innan det "stora mörkret" faller över den svenska nunan en lång tid framöver.

Så innan man känner att man behöver ljusterapi ska vi försöka njuta av de sista dagarna, och har vi tur blir det brittsommar och en förlängning av det goda.

På 5 veckor hinner det ändå hända en del, trots att jag inte planerade mycket till utflykter utan har försökt att ta den här semestern lite som den kommer.

Jag hade både dottern och sonen som är 9 månader stundtals så att göra några längre utflykter blev det inte tal om ändå, men en hel del mindre trevliga utflykter runt om i fina Stockholm under sommaren är helt ok det också.

Lite sedvanliga båtturer och tågresor till mindre orter i närheten för bad och fika och en hel del fotografi.

På tal om just fotografin så pratade jag om att pröva en del nya ljusuppsättningar, men det har det inte blivit så mycket av, det kanske är en sådan sak man har tid för under den där mörka perioden jag pratade om tidigare.

Dock hann jag med ett dop, och i det här fallet vår egen sons, och att fotografera men samtidigt hålla i dopet med sonens mamma blir inte alltid en helt enkel uppgift. Men jag är glad att jag ändå släpade med mig en Nikon Df och ett 58mm. Annars hade inga andra bilder förutom mobilbilder blivit tagna.

Julius Nils Joachim

Det var en riktigt varm sommardag, och det fanns inte så jättemånga platser i skugga runt den lilla kyrkan ute i Orkesta Vallentuna. Jag hittade en vit vägg och en kant med sol precis bakom en av kyrkväggarna som fick bli "softbox" för en liten session med Julius och hans mamma precis innan vi skulle döpa honom.

Julius och mamma Louise

Julle med sin favorit "leksak" för dagen...

Det blev ett vackert dop och en väldigt fin dag att minnas. Och när man får med sig de här bilderna som man vet kommer vara något han och min familj kommer att titta på när de blir äldre och samtala om runt en kopp kaffe är jag glad att jag älskar den här "hobbyn" och att den funnits med i livet.

Nu är bara förhoppningen att man också gör något av bilderna, att göra album eller skriva ut dom i någon form så dom inte bara ligger på en dator och samlar pixeldamm.

Förutom dopet så har fotografin handlat mycket om att bara ta med kameran under semstern, och då främst om min Nikon Df eller min Fuji X-T3 med några olika gluggar. Jag pratade om att införskaffa ett Fujinon 35mm f1,4 och gjorde detta till slut för en vecka sedan ungefär.

Det var den brännvidden jag saknade mest och Fuji Kitet känns nu ganska klart, eventuellt ett 23mm 1,4 i framtiden som ett sista komplement..

Yasmine påväg hem vid Roslagsbanan..

Här utanför Petit France på Kungsholmen..

Yasmine på väg hem efter en lång dag inne i stan..

Jag ägde Fujinon 35 en gång tidigare, det var mitt första objektiv till min dåvarande X-T1 och gillade det inte så mycket utan sålde det.

Efter flera år och efter att ha skaffat mer saker till Fuji igen så insåg jag att jag kanske hade verit lite snabb i min bedömning, och att jag saknade brännvidden där eller ett 23mm för att komplettera den utrustning jag hade.

Nu tycker jag att det verkar vara ett väldigt trevligt "alltiallo" objektiv och att det speciellt är lite mindre än de fasta gluggarna jag har innan. man kan ta med sig bara 35a och ändå känna att det blir bra bilder och man är förberedd på det mesta man möter den dagen. Perfekt gatuglugg. Upplever den också lite snabbare än innan eftersom jag har den på en X-T3 nu också.

Ska bli kul att upptäcka mer med den framöver!

En sista grej jag hann med här i veckan var att dra med dottern till ett fält i närheten där 2 vänner skulle ha sina hästar under kvällen. De behövde lite bilder och jag ville träna lite natur/sport fotografering så det blev ett bra tillfället att släpa med sig en D4 och ett 70-200. Det var väldigt fint kvällsljus och det ända negativa var nog de 150 myggbett och 2 fästningar jag dragit på mig under kvällens gång.

Häst porträtt i det falnande ljuset vid skogsbrynet..

Kristine med Robban

Sandra med sin häst...

Sandras häst hade ingen lust att rida för nära Robban den gången..

Hästarna får lite välbehövlig vila efter några varv på fältet..

Överlag en rätt kul träning och dottern tyckte det var kul med hästarna...nästa gång blir det definitivt till att preparera huden med myggmedel dock!

Ha en riktigt bra sommar nu, det som är kvar.  Ett hett tips är Anders Petersens utställning på Liljevalchs , riktigt bra tycker jag som haft Anders som en inspiration för mycket i min egen fotografi.

Jag och Julius säger ...Over and out.Postat 2019-08-01 13:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera