Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Fuji X100F smekmånaden

Så, nu har jag då haft denna trevliga kamera i ungefär en månads tid. Så det blir ingen fullblodig recension men dock lite tankar och bilder från denna första "smekmånad" med X100F.

Jag skrev i förra inlägget att jag var frestad att bara plocka med mig denna lilla kamera istället för mina andra större kameror. och så har det också blivit hittills.

Den är så mycket smidigare att ta med sig! Men också väldigt rolig att använda.

Är inte ofta som något lever upp så mycket till förväntningarna och när det gör det naturligtvis väldigt trevligt. Förutom att den är lättare att plocka med sig känns det som att man kan göra så mycket med den trots den fasta brännvidden och det kompakta formatet.

Det är väldigt befriande att ha med sig en kamera som gör dig "begränsad" i dina val men samtidigt inbjuder dig till att vara kreativ och ge dig massor av förslag till att vara kreativ.

Som de film simuleringarna som finns i den( finns även i de flesta andra Fuji kameror), som ser så pass bra ut direkt från kameran.

Här med Chrome Simuleringen

Att kunna gå runt och bara fota i jpeg och ändå känna sig så nöjd med kvalitén att det känns tillräckligt för de flesta sociala medier eller för utskrifter i hyfsat format, är väldigt skönt.

Ju mindre pill i datorn desto trevligare!

Jag läste rätt mycket innan om förslag på olika förinställningar med X100F och kom fram till att jag gillade några stycken där jag ställt tonen i olika lägen men också lagt på lite "skärpning" och brusreducering för att göra de bilder med filmsimuleringarna ännu mer "klara" direkt ur kameran.

De bilderna jag lägger upp här är alla med Acros och Chrome och är nog de jag gillar och använder mest.

       En serie från de härliga killarna som lirade boll.


Hanteringen av själva kameran är också helt efter förväntan. Det känns väldigt skönt att kunna köra samma batterier och i stort sett samma inställningar som jag har på min X-T2.

Menyer och knappar och rattar är i stort sett samma också. Lite mindre reglage på X100F såklart men det är ju bara positivt med tanke på at man vill att allt bara ska gå snabbt när man är ute och fotograferar med den. Det ända jag skulle kunna "klaga" på jämfört med tex X-T2 är autofokusen som självklart är i en annan liga än den större kameran. Det är dock absolut ingenting som stör då jag går runt och plåtar, men bara något man vet redan innan och ändrar förutsättningarna för. Detta är ingen sportkamera utan något som gjorts med "gatufoto" i tankarna och det märks verkligen.

Min dotter Yasmine vid sjön när de sista strålarna träffar hennes ansikte.

Så efter en månad är det en riktigt trevlig bekantskap och kan verkligen rekommendera den till andra som tänker sig fota något liknande och kanske behöver en mindre kamera och ligger i valet och kvalet:)

Ser fram emot att ta med mig den överallt i fortsättningen. kanske blir det en stor konkurrent till min X-T2 nästa gång jag reser, bara jag kan komma över "rädslan" att inte ha med mig fler brännvidder! 

/Over and out..Postat 2017-04-02 22:49 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera