Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Första bokomslaget, Julfoto, filmscanning.

Jaha, sista inlägget innan Julen. Denna märkliga Jul 2020. Vet inte hur ni andra kommer ha det men själv firar jag just.....själv. Men endast under Julafton, sedan bär det av till bror med barnen där. Livet som ensamstående förälder med varannan vecka etc....ja ni som har varit med i den karusellen vet. Man delar så gott det går och får det att fungera :)

En tidig Julklapp kom idag, sedan blir det nog i och för sig inte många andra Julklappar när man är såhär gammal, och barnen är för små för att ge sin förälder. Jo föresten, man får och har fått saker gjorde i slöjden, eller teckningar med cirklar föreställande hajar. Det är bara så det är .

Men Julklappen visade sig vara en bok där jag lyckades få pryda framsidan av den men en av mina bilder. Det vara några månader sedan och jag tror jag skrev om det här i bloggen, men nu kom alltså ett par ex som tack( förutom pengarna för själva bilden) och ett godjul från förlaget. Väldigt trevligt faktiskt. Vet inte vad jag ska säga om designen på själva layouten, eller just om min bild de valde. Men hursomhelst var det kul att det blev som det blev.

Denna jul blir det inga julkort direkt, brukar alltid försöka få ihop släkt och barn i olika konstellationer, men som ni säkert vet har vi restriktionerna att tänka på..om det undgått någon. Men det fick bli en hel del fotande hemma i mer dokumentär anda, dels av dottern men också med Julius.

Här över vid sin favoritplats vid Vinylspelaren där han ofta ber om just Bowie, vilket jag ibland i ett svagt ögonblick låter honom vara med att sätta på. det jag gillar när han står där är att man redan får ljussättningen klar. Det är något visst med fönsterljus och bäbisar. Kan inte få nog av hur de skiner med sin mjuka runda hud, kan inte bli dåligt:)

Att jag råkar ha en del julljus just där när inte saken sämre. det betyder nämligen att han också står still i mer än 5 sekunder i samma pose ibland...

När man sedan sätter på musiken, blir det ofta en liten dans också. Inte heller helt fel att fånga på bild!

En annan sak jag har roat mig med är att titta på scanners för min analoga fotografi. Söker med ljus och lykta efter en bra scanner som inte kostar multum, något som är svårt och kanske helt omöjligt jag vet. Men jag överväger att införskaffa en som bara är ok, bara för att kunna ha nöje och spara pengar på de bilder jag fotograferar ibland. Det blir trots allt inte några "professionella" bilder av de jag producerar nu, utan mest för nöjes skull och för att jag älskar att fota med film känner jag.

Det lutar åt en Plustek 8200Ai eller en reflecta prosean 10T, alternativa en begagnad Nikon coolscan...

Har ni några andra råd så hit me!

Vädret här i stockholm har varit till skillnad från ett gråkort 99% grått. Men här ovan prydde solen himlen för en eftermiddag, och som en gasell på grönbete sprang jag ut för att jaga de sista soltimmarna innan det var tillbaks till 99%grått igen dagen efter..

Vi passade samtidigt på att beträda den nyss byggda stationen här i Vallentuna , men till Julius förtret gick inte tågen förens dagen efter.

Väl hemma igen skedde ett par snabba ombyten till olika personligheter...för övrigt en helt vanlig dag när det gäller den biten i Julles vardag.

Men oftast är det "Superjulle" som blir den dominerande personligheten.

Ibland produceras även musik i samma stund som Superjulle är framme.

Och oftast blir det den här positionen och ansiktsuttrycket när man inte längre får förstöra pappas öron...;)

Ha en riktigt fin jul nu. ta hand om er där ute <3

/Over and out..Postat 2020-12-23 20:35 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Hackad, Nikon och kärlek till film.

Helg, Sonen ha precis somnat och egentligen finns ingen energi. Men tanken är att i iallafall försöka hinna ett inlägg i veckan för att hålla den här tingesten levande på något sätt. det brukar också vara en bra sak för att samla tankarna och att fundera runt sitt fotograferande. Också ett trevligare sätt att få gå igenom de bilder man producerat den senaste tiden. Och även lite av en motivations höjer för att just komma iväg att fota lite mer ibland.

Bilden över är från i helgen....närå. Men man kanske hade önskar det just nu ;) tankarna går dock till de dagarna när bilden togs och hur fint det var och hur mycket man just nu längtar tills sommaren.

Jag vet att de flesta av oss förmodligen känner så just nu, och vi nästan vill spola fram livet ett par månader. Trots att det är jul, och det borde vara snö, men inget är ju sig riktigt likt.  Tankarna går också till de senaste månaderna och allt som hänt. Jag behöver ju inte gå in så mycket på läget runt om oss, men jag tänker snarare på min egen resa i fotograferandet. jag började ju som sagt att fotografera med film igen, handlade två Nikon FE2 hus och började sökandet efter lite trevliga manuella objektiv.

Det har givit en nytändning igen, och kanske har just det senaste året givit vatten på kvarnen när det gäller just den biten. Att gå tillbaka till rötterna lite, en nystart trots allt det jobbiga runt oss. Och måste säga att jag återfunnit en del av elden inom mig när det gäller fotografi igen.

Det har förutom att ha varit roligt att fotografera med film igen också varit roligt att leta film och lära sig om de olika filmer som finns att köpa nuförtiden och vad man tycker passar ens fotografi. När jag fotograferade med film förr var det i stort sett bara Tri-x och ibland några olika färgfilmer( 160 VC etc) plåtade med.

Nu fick jag ett sug att prova lite nytt, och har kollat mycket på Cinestill 800, Portra 800 och flera andra lite roligare Färgfilmer. Vill även köra lite annorlunda svartvit film jag inte kört förut och har redan provat Pancro 400 ( dock inte fått tillbaka första rullen ännu..) Ilford Delta 3200 HP5 och några andra.

Har fortfarande inte fått tillbaka första rullarna ännu, och är otroligt spänd på så många olika saker. Hur de "nya" kameran och objektiven presterar och beter sig, och hur alla de olika filmerna jag plåtat ser ut och beter sig och kombinationen av allt detta. kul! ja...det är också dyrt ;) baksidan såklart av att inte plåta digitalt endast. 

Men jag kommer se det som två helt olika saker på något sätt. Plåta med de analoga grejorna kommer bli lite mer lugn och kreativ tid som jag inte kommer jäkta på samma sätt, medan den digitala biten blir andra projekt men också jobb om det trillar in några den här perioden i överhuvudtaget.

Kommer att försöka hitta en skanner också så man åtminstone slipper den kostnaden sedan, la just upp en fråga om det i forumet då jag inte har en aning om vad för typ av skanner man ska ha i dagens läge.

Min titel säger också "hackad". Japp det stämmer, jag har en hemsida jag inte använder så jättemycket men som jag ändå hade en hel del bilder på och sen en blogg och lite tester av utrustning med mera. Så det vara bara att skrota rubbet och börja om. det har tagit en del tid och energi och egentligen vet jag inte om jag behöver en sida just nu. Men ibland kan det även vara bra att få göra en nystart där. Fick tänka om och rensa lite och förnya en del delar av den för att optimera den lite. Så inte totalt bortkastat även om det är tid jag inte riktig har..

Har ni några tips på film ni tycker är kul att fotografera med? eller något annat kul runt den analoga biten ni vill bidra med gör gärna det. Tycker det är sjukt kul igen och vill dyka ned i den världen helt nu känner jag.

Nu blir det lite bullar och kaffe, och kanske någon serie.

ha en superbra helg, sköt om er.

/over and out..Postat 2020-12-18 22:20 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera