Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Hackad, Nikon och kärlek till film.

Helg, Sonen ha precis somnat och egentligen finns ingen energi. Men tanken är att i iallafall försöka hinna ett inlägg i veckan för att hålla den här tingesten levande på något sätt. det brukar också vara en bra sak för att samla tankarna och att fundera runt sitt fotograferande. Också ett trevligare sätt att få gå igenom de bilder man producerat den senaste tiden. Och även lite av en motivations höjer för att just komma iväg att fota lite mer ibland.

Bilden över är från i helgen....närå. Men man kanske hade önskar det just nu ;) tankarna går dock till de dagarna när bilden togs och hur fint det var och hur mycket man just nu längtar tills sommaren.

Jag vet att de flesta av oss förmodligen känner så just nu, och vi nästan vill spola fram livet ett par månader. Trots att det är jul, och det borde vara snö, men inget är ju sig riktigt likt.  Tankarna går också till de senaste månaderna och allt som hänt. Jag behöver ju inte gå in så mycket på läget runt om oss, men jag tänker snarare på min egen resa i fotograferandet. jag började ju som sagt att fotografera med film igen, handlade två Nikon FE2 hus och började sökandet efter lite trevliga manuella objektiv.

Det har givit en nytändning igen, och kanske har just det senaste året givit vatten på kvarnen när det gäller just den biten. Att gå tillbaka till rötterna lite, en nystart trots allt det jobbiga runt oss. Och måste säga att jag återfunnit en del av elden inom mig när det gäller fotografi igen.

Det har förutom att ha varit roligt att fotografera med film igen också varit roligt att leta film och lära sig om de olika filmer som finns att köpa nuförtiden och vad man tycker passar ens fotografi. När jag fotograferade med film förr var det i stort sett bara Tri-x och ibland några olika färgfilmer( 160 VC etc) plåtade med.

Nu fick jag ett sug att prova lite nytt, och har kollat mycket på Cinestill 800, Portra 800 och flera andra lite roligare Färgfilmer. Vill även köra lite annorlunda svartvit film jag inte kört förut och har redan provat Pancro 400 ( dock inte fått tillbaka första rullen ännu..) Ilford Delta 3200 HP5 och några andra.

Har fortfarande inte fått tillbaka första rullarna ännu, och är otroligt spänd på så många olika saker. Hur de "nya" kameran och objektiven presterar och beter sig, och hur alla de olika filmerna jag plåtat ser ut och beter sig och kombinationen av allt detta. kul! ja...det är också dyrt ;) baksidan såklart av att inte plåta digitalt endast. 

Men jag kommer se det som två helt olika saker på något sätt. Plåta med de analoga grejorna kommer bli lite mer lugn och kreativ tid som jag inte kommer jäkta på samma sätt, medan den digitala biten blir andra projekt men också jobb om det trillar in några den här perioden i överhuvudtaget.

Kommer att försöka hitta en skanner också så man åtminstone slipper den kostnaden sedan, la just upp en fråga om det i forumet då jag inte har en aning om vad för typ av skanner man ska ha i dagens läge.

Min titel säger också "hackad". Japp det stämmer, jag har en hemsida jag inte använder så jättemycket men som jag ändå hade en hel del bilder på och sen en blogg och lite tester av utrustning med mera. Så det vara bara att skrota rubbet och börja om. det har tagit en del tid och energi och egentligen vet jag inte om jag behöver en sida just nu. Men ibland kan det även vara bra att få göra en nystart där. Fick tänka om och rensa lite och förnya en del delar av den för att optimera den lite. Så inte totalt bortkastat även om det är tid jag inte riktig har..

Har ni några tips på film ni tycker är kul att fotografera med? eller något annat kul runt den analoga biten ni vill bidra med gör gärna det. Tycker det är sjukt kul igen och vill dyka ned i den världen helt nu känner jag.

Nu blir det lite bullar och kaffe, och kanske någon serie.

ha en superbra helg, sköt om er.

/over and out..

Inlagt 2020-12-18 22:20 | Läst 389 ggr. | Permalink
Du har en digitalkamera skrev du. En bra sådan eller? och har du ett bra macroobjektiv till den så behöver du ingen scanner. Lägg negativen på ett ljusbord och fota av bara. jag har beställt en anordning av sonen som han ska skriva ut på 3d-skrivare som man bara ställer objektivets framdel på och ställer på ljusbordet. Då behövs inget stativ heller. Har ett provisorium så länge, men en plastkanna jag gjort hål i botten på, lite mindre än objekrivets kant så jag kan ställa det på och sen fota rak ner i ljusbordet. resultatet blir bättre än med en billig scanner, och du får fördelen med att kunna ha en råfil att behandla. Fungerar utmärkt tycker jag.
Svar från rikitikitavi 2020-12-19 10:08
Hej Nils :) Jag har D4or så de kanske har för lite pixlar för den uppgiften vet inte. har dock inte ett macro heller och inget ljusbord. Så då kanske en ok scanner nästan blir billigare i slutändan :)? Ingen aning annars var det ju en bra ide tycker jag om man ändå har allt reda. Har hört att det ska bli riktigt bra också.
Mvh Martin.
Nils Bergqvist 2020-12-19 11:03
Ja då kanske en lite bättre scanner ändå är att föredra. Men jag har ju både ett lämpligt ljusbord (utan textur), en ff digitalkamera och en superbra macroobjektiv. Det fungerar utmärkt. Om du tittar i min blogg så har jag både bilder från avfotade småbilds- och mellanformatsneg där.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX