Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Veckans Gatufoto, Tisdagsbilden och Cherry Blossom..

Så ett snabbt inlägg med lite bilder från veckans gatufoto runda.

Denna vecka hade jag med mig X-T3 med ett 90 mm och inget annat. Märker att jag arbetar bättre och snabbare med mindre val, och i slutändan tror jag resultatet blir bättre också. Stundtals saknar jag ett 24 mm eller annat vidvinkel, men nästa vecka kanske det bara blir det för att få variera sig lite.

Den här veckan blev det också en del tid runt Körsbärsträden i Kungsan, mycket kul händelser runt träden och bra tillfällen att plocka kul ögonblick.

Kul med Tisdagsbilden som bidrar med lite extra motivation att ta sig av sofflocket och ge sig ut. Kul också att det engagerar fler och att vi fått igång lite diskussioner och mer fotande, något jag saknat här ett tag på sidan.

Ha en bra vecka nu så syns vi på sidan eller ute i gatufoto vimlet .

/over and out..Postat 2019-04-29 00:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nikon Df eller X-T3 för framtida Gatufoto...

Hornstull strand, 90mm

Bara lite foto nerd tankar såhär i vårtider. Var inne i stan igår i 6 timmar och vandrade runt. Från gamla stan till Bondegatan, sedan från Bläcktornsparken till Reimersholme.

Hade med mitt endast mitt 90mm och min X-T3, och har kört så senaste gångerna för att slippa hålla på att byta gluggar och att begränsa mig lite i fotograferandet. Det passar mig väldigt bra med ett 90mm märker jag, gillar att kunna plocka bra bilder på avstånd och att få det skärpedjupet som ett 90 innebär. Vet att det inte är någon "traditionell" gatufoto-brännvidd. Men för mig passar det bra.

I slutet av dagen gick jag dock och tänkte på att köra några rundor med min Nikon Df och ett 24mm alternativt ett 58 för lite sköna gatu-porträtt. Gillar verkligen att använda min Df men saknar möjligheten att kunna ladda upp direkt till mobilen och Af som man får från X-T3an.

Gymnastiska övningar vid Sofia skola, Söder. 90mm.

Samtidigt tänker jag också att en Df med ett vidvinkel eller ett 58mm på märks lite mindre och ser ännu mer "analogt" ut på ett sätt som inte väcker uppmärksamhet på samma sätt. Med ett 90mm på X-T3 ser det lite ut som att man är ute och "smygfotar" på något sätt, vet inte men får den känslan.

Möte utanför Fotografiska, Yin och Yang

Funderar även på att skaffa mig ett 35mm 1,4 igen för just den lite mer diskreta känslan när man är ute och fotar på stan. Dock har jag i det förflutna sålt ett 35 för att jag inte tyckte det var vidvinkligt nog. Har en förkärlek för 24mm när jag gatufotar och gillar att berätta i bilder med den brännvidden. 

Full aktivitet Hornstull Strand.

Funderingar jag tar med mig in till nästa vecka då jag ska ut igen.

Vad är era favorit kombinationer då ni är ute och fotar gatufoto? (kamera+objektiv)

/Over and out..Postat 2019-04-14 18:22 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufoto och våren i Stockholm.

Ett kort inlägg med lite bilder denna gång.

Älskar våren, det är min absoluta favorit säsong tror jag, glädjen när ljuset kommer men också alla dofter och känslan av "pånyttfödelse" man får när allt blommar igen. Dock är jag medveten om att det endast är April...och vi vet ju alla vad det kan betyda när man bor i detta avlånga land ;)

Hursomhelst passar jag på att utnyttja tt det blivit lite varmare och ljusare och tar mig in de få tillfällen jag har tid att gatufota lite för att hålla igång fotograferandet men även för att se delar av stan jag sällan besöker.

Den här gången var tanken att fota mest med ett 90mm objektiv för att få "testa" det men även för att jag gillar att begränsa mig till en brännvidd.

Jag kör min Fuji X-T3 och har haft detta fina 90mm objektiv förut men införskaffade det för att tag sedan igen. Det är verkligen mångsidigt trotts att vara en fast glugg. Snabbt och väldigt fin Bokeh och så skarpt det kan bli tycker jag.

Det tar alltid ett tag för mig att komma igång, är alltid lite stel och lite feg i början när det gäller att ta tillfället i akt då jag ser något, tvekar pga av att inte stöta mig eller störa och framförallt vill jag inte att människan jag fotar ska vara medveten för att få ett naturligt uttryck.

Jag rör mig oftast från de centrala delarna men sedan utåt om jag har tid, och oftast går jag i 5 timmar eller så för att kunna täcka en bit av stan i vandringen. den här gången rörde jag mig från gamla stan ut mot söder och sedan in mot stan igen och sedan ut mot Hornstull strand etc. var även runt Karlbergs slott för en paus och en sedvanlig fika på Stockholms glasshus där jag mötte en man som också fotade just för Stockholms glasshus och blev nyfiken på X-T3. Vi pratade en 30 minuter och beslöt att hålla kontakt och kolla varandras bilder lite granna eftersom vi båda gillade samma stilar lite så. 

Efter Karlbergs slott rörde jag mig mot slussen och ut över söders gator igen och svävade runt där innan jag vände mot gamla stan igen. jag gillar att börja runt gamla stan för att få igång mig själv och för att kunna arbeta mer anonymt pga av alla andra "fotografer" i krokarna.

Antar att många känner igen sig i när jag säger att man verkligen kommer hem tomhänt ibland. Jag fotar alltid något givetvis men vissa dagar är jag taggad innan men sedan visar sig ingen inspiration alls då jag är ute och går. det är lite som med andra saker att när man har för höga förväntningar innan går det sällan så bra som man hoppats. Och tvärtom de gånger man INTE har med kameran eller har med den och mest spatserar runt för att göra andra saker också och fotar lite på måfå, då har jag kommit hem och blivit överraskad av de "fynd" jag fått med mig hem.

Denna helg ska kag på det igen tänkte jag medan dottern är på aktivitet. Så blir inte en lång promenad, men jag hoppas på hyfsat väder och bra ljus. Alltid skönt när man kommer iväg. Skulle vilja testa lite nya områden för mig att vandra i, men får se om jag kommer på några bra idéer tills dess. har ni några förslag så hojta till .

Vi kanske syns där ute!

/Over and out, Martin.Postat 2019-04-04 21:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera