Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Nikon Df eller X-T3 för framtida Gatufoto...

Hornstull strand, 90mm

Bara lite foto nerd tankar såhär i vårtider. Var inne i stan igår i 6 timmar och vandrade runt. Från gamla stan till Bondegatan, sedan från Bläcktornsparken till Reimersholme.

Hade med mitt endast mitt 90mm och min X-T3, och har kört så senaste gångerna för att slippa hålla på att byta gluggar och att begränsa mig lite i fotograferandet. Det passar mig väldigt bra med ett 90mm märker jag, gillar att kunna plocka bra bilder på avstånd och att få det skärpedjupet som ett 90 innebär. Vet att det inte är någon "traditionell" gatufoto-brännvidd. Men för mig passar det bra.

I slutet av dagen gick jag dock och tänkte på att köra några rundor med min Nikon Df och ett 24mm alternativt ett 58 för lite sköna gatu-porträtt. Gillar verkligen att använda min Df men saknar möjligheten att kunna ladda upp direkt till mobilen och Af som man får från X-T3an.

Gymnastiska övningar vid Sofia skola, Söder. 90mm.

Samtidigt tänker jag också att en Df med ett vidvinkel eller ett 58mm på märks lite mindre och ser ännu mer "analogt" ut på ett sätt som inte väcker uppmärksamhet på samma sätt. Med ett 90mm på X-T3 ser det lite ut som att man är ute och "smygfotar" på något sätt, vet inte men får den känslan.

Möte utanför Fotografiska, Yin och Yang

Funderar även på att skaffa mig ett 35mm 1,4 igen för just den lite mer diskreta känslan när man är ute och fotar på stan. Dock har jag i det förflutna sålt ett 35 för att jag inte tyckte det var vidvinkligt nog. Har en förkärlek för 24mm när jag gatufotar och gillar att berätta i bilder med den brännvidden. 

Full aktivitet Hornstull Strand.

Funderingar jag tar med mig in till nästa vecka då jag ska ut igen.

Vad är era favorit kombinationer då ni är ute och fotar gatufoto? (kamera+objektiv)

/Over and out..

Inlagt 2019-04-14 18:22 | Läst 948 ggr. | Permalink
Hej Martin - Uanset hvad du har anvendt her, så er det nogle super s/v fotos.
Din Nikon er FF og din X-T3 er APS-C ? Så jeg går ud fra, at den 90 mm på Fujien bliver til en 135 mm FF ? Og så bliver let til "smygfoto" efter min mening. Jeg bruger ikke min Nikon D700 til streetfoto, men en Fuji X100F med en fast 23 mm (equiv FF) 35 mm.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Jeg håber det er OK med dansk på skrift ?
Svar från rikitikitavi 2019-04-15 11:13
Hej Erik, visst är det ok med danska. Förstod dig bra. Ja precis 90 blir 135, så det blir lite smygfotografera över det. Något jag behöver bli bättre på att göra eller alltid haft lite svårt för är att komma nära en person då jag fotar. Är alldeles för självmedveten. Men blir bättre på det med tiden dock kommer jag nog aldrig vara helt avslappnad i för det, tror det är min personlighet som kommer ivägen🙈
Hade själv x100f tidigare och den var skön att ha med sig. Efter det körde jag Leica q som blev en favorit kamera för gatufoto. Saknade dock möjligheten att byta objektiv så gick tillbaka till Fuji x-t3 igen.
Tack för dina tankar!
Mvh Martin
Erik Madsen 2019-04-15 11:49
Hej igen.
Jeg sidder på en handicap-scooter, så folk kikker også lidt skævt til mig, men jeg har efterhånden vænnet mig til det. Jeg fik et tips fra en streetfotograf: Hold kameraet for øjet og peg henover hovederne på personerne og lad som om du fotograferer noget der er bag ved dem. Ret kameraet ned - klik og hold det foran dit øje indtil de er gået :-)
Med venlige fotohilsener fra Erik i Roskilde/DK.
Svar från rikitikitavi 2019-04-15 19:55
Tack igen Erik :) Jo jag brukar ofta låtsas som att jag fotar något i närheten av dom och sedan lite snabbt trycka av när jag panorerar förbi dom, funkar ibland!
Ha det gott!
/Mvh Martin.
Intressanta tankar. Har stått lite i valet och kvalet att införskaffa antingen en T3:a eller en Df. Har inte riktigt bestämt mig. En nyare APS-C eller en äldre fullformatare, det är frågan för min del. Det som ligger Df-kameran i faten, för min del, är att den har ett lågpassfilter. Det som ligger T3:an i fatet kan vara att den är en APS-C, men det har även med sig en del fördelar.

Tummen upp för de fina s/v fotografierna!
Svar från rikitikitavi 2019-04-15 11:17
Tack för kommentar och tankarna.
Ja hur du än gör blir det en fin kamera. Gillar båda mycket👍
Tycker att för resor och gatufoto blir en APS-c en helt ok ocj tillräcklig som kamera. Hade dock inte velat släppa mitt Nikon system helt och bara köra det dock. Gillar mina objektiv och kameror från Nikon för porträtt etc för mycket för det.
Tycker DF har lite för seg af ibland för gatufoto, men annars är det en fantasisk kamera .
/mvh Martin
Bravo! Gillar speciellt bilden på fågeln mellan de två byggnaderna. Har svårt att formulera varför, men den utstrålar något lugn mitt i allt det urbana.

F
Svar från rikitikitavi 2019-04-15 11:18
Tackar Fredrik! Jag gillar nog den bilden bäst också av dom😊mvh Martin(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver