Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Runstens safari , Höst och Svamp.

Ett litet inlägg för att fira hösten och dess intåg. Hösten är som jag skrev i något tidigare inlägg ingen favorit för mig personligen. Mörker och det blöta får mig alltid att dippa lite när det gäller min annars ganska positiva attityd. MEN...jag älskar färgerna och att fota de där första veckorna när fortfarande ljuset finns kvar och de där första starka färgerna dyker upp.

Jag har hunnit med några utflykter mest runt här i Vallentuna med omnejd, och när jag skrev Runstens Safari var det lite av en överdrift, vi besökte just EN Runsten den dagen , men Vallentuna är nedlusat av dom annars. Dock är det lite svårt med lilla Julius som inte tar sig någonstans för egen maskin så vi kommer oftast inte längre än jag orkar gå med barnvagnen ;)

Så just dessa första bilder är ifrån den utflykten som var denna söndag. En underbar höstdag, en sådan dag man är glad att man lever och glad för alla de fina saker man faktiskt har runt om sig. Vi lämnade hemmet vid 11 och var hemma vid 18, så en del knallande runt Runstenen men sedan en tur tillbaka till Vallentuna kyrka och omgivningarna där.

Här är vi runt vallentuna kyrka för ett besök vid sjön och för att hälsa på änderna som blivit vänner med Julius sedan alla våra utflykter dit , eller i allafall i Julius tankar.

Här är vi tillbaka hemma på vår gård, en fin dag även denna med barnen som passar på att leka de här sista varma dagarna utan stövlar och tyngre jackor som hämmar de snabba lekarna de vill syssla med.

Här en sista dag med Julius ute i skogen, på svampjakt. Vi hittade inte mycket mer än Flugsvampar och andra oätbara svampar, men då fick jag chansen att lära Julius att den röda svampen med vita prickar äter vi INTE! 

Nu hoppas vi på lite fina dagar till innan mörkret är över oss, själv har jag 2 kalas nästa vecka och en del annat att stå i, men förhoppningsvis hinner man med lite fotograferande mellan eller under dessa tillfällen.

Som alltid, ha en fin vecka framöver.

/over and out..Postat 2020-09-29 20:09 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Allt har en början och ett...

En titel som kan tolkas på olika sätt och som kan sättas in i många sammanhang. Inte bara passande i dagsläget med hur världen ser ut, men också på individ nivå inte minst för mig själv.

Det var nu sedan sommarens slut sedan sist jag gästade min egen blogg med ett inlägg. jag kände att det var dags att göra ett avstamp dels för att vi nu kommit in i hbörjan av hösten, en ny säsong och årstid, och alla är nu förmodligen inne i något als vardag igen, med jobb och hemma vistelse på olika nivåer beroende på var vi befinner oss och hur våran livssituation ser ut.

Personligen började mitt eget jobb som lärare med en "rivstart" där saker och ting genast måste ha sina startgropar för resten av terminen. Och perioden av VAB rivstartade lika fort den. Är nu inne i andra veckan med barn nr 2 och situationen med Herr Covid ger en annars redan dryg situation ännu lite drygare...hur länge varar det? Ingen som riktigt vet.

Och när något är utom ens kontroll brukar jag tänka att jag släpper det och oroar eller försöker inte grubbla för mycket eftersom jag ofta fastnar i ältande och nu lite äldre och visare oftast faktiskt kan släppa det och fokusera på det jag har kontroll över. Och på annat som ger livet en lite mer positiv glans än det dystra klimat vi nu har runtom oss.

Fotografera är verkligen en sådan grej för mig, ett fokus på det är terapi, och ger väldigt mycket glädje och känns faktiskt nästan alltid meningsfullt. Att bara dokumentera sin familj om inget annat får världen att snurra och man känner att man lämnar något efter sig för de efterlevandes skull också.

Tiden för olika egna projekt har inte funnits, och med det minsta barnet fortfarande under 2 år är veckan med honom en tid då kameran endast kommer fram tillsammans med honom och dokumenterandet nästan uteslutande blir en del av hans historia.

Jag hann med ett jobb i slutet av sommaren och en del egna foto utflykter den vecka jag inte har barnen, men kanske har framtiden mer tid för tex gatufoto som jag ibland verkligen kan sakna men inte har samma tid för längre. och det är verkligen något man behöver tid för att både utveckla men också bara för att hålla igång, annars blir det snabbt mer vanligt dokumenterande än bra ögonblicksbilder jag ofta vill få fram och letar efter när jag är ute.

Men då jag åter igen var ute för någon helg sedan och gatufotade blev jag verkligen påmind om hur mycket man behöver träna upp reflexerna och sitt seende för att hinna med och vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Det var kul att komma igång..men jag kom inte hem med mycket bra material.

Min förhoppning är att jag också ska komma igång med mer blixt fotografering igen, något jag var igång med innan och i början av sommaren och som var väldigt kul och motiverande.

Skulle också gärna ta mer porträtt uppdrag under de mörkare månaderna när ljuset inte finns utomhus på samma sätt längre.

Även hösten nu med de fina färgerna är något jag gillar mycket att fota, så det tänker jag blir nästa uppdrag för egen del, och redan föregående helg var jag ute och letade höst motiv, men trots att hösten redan hade satt sina spår var inte färgerna jag letade efter riktigt här ännu.

En annan trevlig foto relaterad nyhet för min egen del blev att få tillbaka ett av mina favorit objektiv igen. Fick till en bra deal på ett Nikon 85mm f1,4 D som jag letat efter ett tag i väldigt bra skick. Jag har även G versionen men dom ger så olika teckning tycker jag och är så olika i byggkvalitet att dom lämpar sig för olika situationer för mig så att det kändes ok att införskaffa det igen. Sålde det för länge sedan och har letat på begagnat marknaden då och då.

Det blev även en trevlig träff uppe hos mannan som sålde det och hans familj som hjälpte till att underhålla sonen medan han levde rövare, något som blev ett kul minne runt en redan trevlig bekantskap i objektivet.

Har endast fotat ett par gånger med det, men det är precis lika trevligt som jag minns det. är så nöjd med det jag har just nu i form av utrustning, och det året som gott har verkligen befäst hur lite jag känner att jag behöver uppgradera något jag har. Hoppas bara allt håller nu, och att jag inte behöver ersätta något av det jag har, för inget nytt förutom möjligtvis en D850 någon gång lockar. Jag trodde att tiden för stora kameror var förbi för mig då jag lekte med Fuji och Leica, men nu skulle jag sakna en D4a eller likande väldigt mycket om de slutade fungera...

Så, nu önskar jag er en bra vecka och tid framöver, vi syns i etern och kanske i "vimlet" även ord et är glesare just nu, men ha förtröstan...även detta kommer passera.

Lev väl.

/Over and outPostat 2020-09-11 23:52 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sagan om sommaren som snart är slut..

Jaha, då står vi här igen. Mot slutet av sommaren och semestern den efterlängtade som också den tar slut ungefär samtidigt.

Det har varit en annorlunda sommar och semester, av flera skäl. Elefanten är rummet är förstås Corona, den lilla virusen som vi nu snabbt försöker glömma trots att den fortfarande är här. Den satte standarden för den här sommaren för oss alla och förändrade den till det sämre för många, men också vågar jag säga kanske till det bättre på många olika plan.

Jag har nog aldrig sett så många människor röra sig ute, dels människor jag aldrig ser röra sig, men också rent allmänt på ett sätt jag inte sett sedan jag var liten nästan. Jag är själv ute och vandrar en del i naturen och på rätt ensliga platser, och där möttes jag redan innan sommaren men också under sommaren av familjer och äldre som rörde sig ute eftersom det inte orkade sitta inomhus längre i ensamheten. Plötsligt ser man andra värden och möjligheter man inte såg tidigare. Viljan och önskan att träffa sina mor och farföräldrar utomhus som kanske ända möjligheten att få se dem övervägde önskan att sitta vid Ipads och tv spel och tv programmen i iallafall för en liten tid. Och förhoppningsvis är det den delen vi tar med oss ur det här, när och om vi gör det. Att saker kommer se annorlunda ut en lång tid framöver är vi nog alla överens om, men jag är nog ganska så säker på att vi människor går tillbaka till något slags normalitet relativt fort, för det gör vi alltid.

För min egen del innebar den här sommaren något jag inte gjort på länge, jag hade för första gången på ett tag ledigt nästa hela sommaren, och jag visste redan innan att jag skulle tillbringa större delen av den med mina fina barn. Om någon läst min blogg tidigare så skrev jag under min pappa ledighet för ett tag sedan, och nu blev den här sommaren nästan som en fortsättning på denna. Det har blivit en hel del fotande av barnen och skapande av minnen som jag hoppas vi kommer ha glädje av en lång tid framöver.

Under våren och inpå sommaren hade jag just bytt ut en del av min utrustning och jag har fått tillfälle att lära mig och utveckla bitar av mitt fotograferande runt den utrustningen jag kanske inte hade hunnit med lika mycket om sommaren sett ut som en "vanlig" sommar där man åker iväg mer och fastnar i att man har massor av måsten. Nu var ända planen att umgås med familjen och ta en dag i taget i stort sett. Egentligen borde nästan varje sommar se ut så, för allas bästa. Jag tror stress och andra psykisk-ohälsa relaterade sjukdomar skulle minska betydligt om människor kunde få avsäga sig alla de måsten och extra stress vi lägger på oss under semester perioderna.

Jag har inte haft ett enda fotouppdrag under sommaren fram tills nu, och även om jag tackade nej till några stycken har det inte regnat in uppdrag direkt. Men som sommaren nu vart med mitt minsta barn hos mig nästan hela sommaren hade det bara inneburit en stress jag inte kände att jag ville ha den här sommaren. Men fotat har jag som sagt ändå gjort i mängder.

Det har mest blivit bilder runt om här i Stockholmstrakten där jag bor, men även lite längre ut utanför under diverse dagsutflykter. Jag har i regel endast haft med mig min Leica Q-P alternativt min Nikon Df med en eller 2 gluggar. Några få tillfällen har jag släpat med mig min D4a.

I det stora hela har värmen funnits här och också det ljuset vi alla älskar för vårt fotograferande. Jag bara njuter av att kunna använda kameran utan blixt in på kvällarna. Nu kommer hösten, och det fina ljuset kommer börja avta snabbt. ja ni vet alla hur det är, vi får passa på nu, att ta vara på det som är kvar, kanske planera in några sista foto utflykter där dagsljuset är avgörande för de bilder vi vill ta.

Har ni några sådana planerade? Jag har några tankar för vart jag vill åka, de blir fortfarande här i Stocholmstrakten. Men någonstans jag inte hunnit med nu under den tid som varit. Mitt mål är också att hinna in och gatufota i stan innan sommaren är slut. Något jag gjorde varje helg förut, men som jag varit aktsam med pga av hur läget är just nu.

I

Istället har jag fått " gatufota" här i byn och dokumentera barnen som sagt.

Tankarna går också till utrustning och hur saker och ting har förändrats på annonsmarknader för våran hobby under den tid som varit sedan Corona kom ut i världen.

Internet handlen har ökat explosionsartat, och vi har kunnat få tag på saker för ett bättre pris många gånger. Men begagnat har det inte varit lika självklart att sälja. jag har sett paket och enskilda kameror och objektiv ligga kvar för en spottstyver utan att bli sålda. Jag har också själv kunnat vittna om hur svårt det blivit att sälja vissa saker. det verkar ha släppt något, men en D4a jag blev ägare till för flera tusen billigare än vad den skulle sålts för tidigare månader, visade hur säljare var tvungna att i vissa fall släppa det billigare eller vänta med att sälja.

har ni upplevt likande situationer med utrustning ni velat sälja eller köpt?

Nu hade jag inte bloggat på ett tag, men tänkte bara sammanfatta med att säga att i iallafall min sommar har varit väldigt härlig, trots den ovisshet vi gick in i sommaren med. jag kan bara hoppas att många där ute har haft en helt ok sommar också.

ta hand om varandra, fortsätt att skapa minnen för kommande generationer och er själva så kommer vi ut på andra sidan av det här till slut. Nu njuter vi av det sista ljuset och den tid vi har kvar på sommaren, ännu är den inte riktigt slut.

Denna helgen ska jag på mitt första uppdrag på ett tag och de där "roliga fjärilarna" infinner sig och mitt sug för att försöka få till bra bilder finns också där. Nu ska jag bara försöka välja rätt utrustning också, något som aldrig blir lättare med tiden..;)

Ha det gott!

/Over and out..Postat 2020-07-25 00:12 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Glad Midsommar på er alla!

Julius och Yasmine ute id Vallentuna sjön.

Ett snabbt inlägg innan Midsommar med lite bilder från veckorna som gått. Här har sonen precis somnat och mopederna tar ton utanför fönstret, ett av sommarlovets mindre roliga aspekter. Men nu är det Sommarlov på riktigt även för mig. Jag och sonen med dottern stundtals på ingång för lite sommarlovs kul. Hoppas på mycket fotograferande och kanske en del bad också ;)

Nikon Df+58 g.

Nu ska det njutas. Älskar det ljuset som är nu på eftermiddagarna. Och dofterna. Magiskt.

Blir ju som bekant inte mycket resande, men har skaffat en lite bättre cykel jag hoppas kunna göra lite längre utflykter på. Endast medtagen matsäck och kameran då förstås.

Äkta kärlek när den är som bäst. Minnen som dessa som gör livet värt att leva.

Yasmine och Julle stannar till vid en intillliggande damm vid Vallentunasjön.

Inte alltid bästa vänner eller syskon..;)

Julle i vallentuna Kyrka, lyssnandes på en violinist uppe vid orgeln, fångade detta då han fascinerad lyssnade till stråken.

Ibland stannas det upp för att följa insekternas väg över skogens golv...

Julius älskar kryp och blommor.

Ha en underbar sommar allihopa. Njut av era nära och kära istället för allt flängande under Sommaren.

/over and out...Postat 2020-06-18 22:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Varför D4 fortfarande är kung...

Godmorgon! vaknade till strålande sol idag och sonen som stod över mig i spjälsängen med nappen i munnen och en energi som var svår att motstå.

Veckan som gick sedan förra inlägget gjordes ett "nytt" inköp av kamera som får mig att skriva inlägget med den här rubriken idag. Kände bara att jag måste dela mina tankar om valet av kamera och också lite om varför det inte är en D850 eller annan nyutkommen best från kamera marknaden.

Jag har kört med en kombo ett bra tag nu i min Nikon D4 och Nikon Df som mina "huvud" hus. Har aldrig ångrat detta och fann mig verkligen till rätta i den kombinationen. samma sensor, den ena lite lättare och roligare att fota med och en andra en otroligt bra kamera som arbetshäst och som samtidigt ger samma fantastiska resultat när det gäller framförallt porträtt tycker jag.

I helgen testade jag en ny större "paraplysoftbox" en Aputure Lightdome 2 som jag blev rekommenderad av Jonas här på Fotosidan. För några veckor sedan testade jag lillebror Lighdome 2 mini. Storebror tog mer plats men det blev ett riktigt fint ljus med den större varianten.

Jag fotograferade döttrarna med min D4a och det blev en lärorik och kul stund med lite fina bilder för dem och för mig att spara.

Det slog mig bara hur nöjd jag är med den kameran och har aldrig sedan jag fick min första( det här är den andra) D4a ångrat mig. den bytte jag mot en D810 och den kändes inte alls rätt när det gällde mycket av det jag fotograferar. det var en bra kamera helt klart, men jag blev aldrig vän med den. I D4an kände jag igen mig eftersom jag redan hade Df med samma sensor, och lägg till allt annat som inte en Df har så kan man göra en hel del man inte kan med den kameran heller. Den kan verkligen allt.

Anledningen till att jag stundtals har hållit koll på begagnat marknaden är för att det skulle va skönt att ha ett extra större hus ifall att D4a ger upp en dag framöver. Df är fantastisk , men den klarar inte riktigt samma jobb som D4an.

Men ingen av de nyare kamerorna har intresserat mig av olika anledningar. Jag var lite nyfiken på D850 när den kom, men antar att det är som en "bättre D810" av det jag läst. vet att det är en fantastisk kamera, men jag har helt enkelt inte samma behov och det är alltid det som styr mina inköp mer än vad som är nyast. Jag tittade på Fotosidans livesändning och tänker på avsnittet från Nikon där han surrar om  Z serien och den nya D780. Jag verkar vara i minoritet, men jag blev verkligen INTE begeistrad när Z kamerorna kom. Gillar inte ergonomin eller adaptern det minsta och det känns trist att det är den vägen Nikon nu vandrar för jag ser inte mg själv byta till någon liknade kamera, utan kommer köra vidare på de objektiv jag har och älskar att använda. Förhoppningsvis finns det begagnade D4or eller likande jag kan fortsätta köpa när mina tar slut :)

Därför blev det en till D4a nu i veckan. Den var i väldigt fint skick, och förhoppningsvis har jag nu 2 hus som håller ett tag( båda är fortfarande under 70k klick.) och som jag känner innan och utan.

Har ni någon sådan kamera? och varför? :) alltid kul att höra vad  andra har gått igenom för resor innan de hittat rätt.

Nu ska jag ut i solen med sonen innan nästa regnskur kommer!

/over and out...Postat 2020-05-09 09:37 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 19 Nästa