Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Test blixtar och Bokomslag.

Då var påsken över med stormsteg och snart är det redan Valborg, allt går med en rasande takt.

I mitt föregående inlägg skrev jag lite om ljusformare och att dom skulle testas mer och som jag redan skrivit i ett forum inlägg testade jag med dottern under påsken. Tänkte bara dela med mig lite av mina tankar angående dessa blixtar och hur det gick.

Måste säga att Godox systemet är väldigt smidigt. och redan att slippa köpa vanliga batterier och att de verkar hålla kraft så pass länge är ett väldigt plus i min värld.

Att de sedan "pratar " så bra med varandra och att jag slipper externa radio sändare är ett annat stort plus.

Det har kostat en slant men jag tror jag tycker det har varit värt det redan. Vill leka en del med det först innan jag kan ge någon fullständig "recension" av prylarna dock tänker jag.

Men jag gillar verkligen det jag sett hitintills. jag införskaffade även lite nya ljusformare och något stativ och lite andra tillbehör till blixtarna som var rätt praktiska också.

Jag testade de några gånger då jag fick hem dom men fick testa dom lite mer ordentligt med dottern under påskveckan som sagt och jag utförde ett tets inomhus i mitt lilla kök med 3 st blixtar med olika ljusformare. Min ide var rätt enkel, jag hade köpt två olika plagg till dottern som hon ville använda och sedan hade jag valt ut lika olika saker som skulle bli stomme för temat i bilden. Allt för att det skulle bli lite roligare än att bara bränna av bilder som inte är så kul att använda sedan.

Den första sessionen lite mer klassisk i stil och den andra utomhus lite tidlös Kodachrome känsla från sjuttiotalet.

Kan inte påstå att det blev exakt som jag tänkt mig, men det blev något som jag är helt ok med resultatet iaf och lite kul bilder för dottern och mig att spara för framtiden.

Trodde kanske att mitt huvudljus skulle blivit liiiite mjukare, men är hyfsat nöjd med den Aputure Lightdome 2 modellen som är relativt liten ändå och med bara en lager diffusion. hade också hoppats på liiiite mer blått ljus i upplättningsljuset, nu syntes det inte supermycket tycker jag. dessutom syntes det inte mycket alls av mitt "hairlight" med orange gel i bakifrån. Men men, lärdomar tills nästa gång.

Utomhus fotograferingen hade jag endast en AD200 med samma huvudljus med en orange gel i för att få lite varmare ton. Det började givetvis regna något i slutet så vi fick dra av några snabba bilder precis utanför mitt hus och resultatet vart ungefär som jag hoppats på ljusmässigt. Märkte dock att ungefär varannan blixt inte utlöstes på High speed sync i en fas av plåtningen, något jag aldrig riktigt förstod varför då jag inte tog bilder i sådär superhög fart, men ska kolla upp om det var någon annan inställning jag missat kanske. Annars fungerade det helt ok.

Så, fortsättning följer när det gäller den biten antar jag. Hursomhelst är det väldigt skoj tycker jag att plåta med de nya sakerna, och det är lite ironiskt att världen är som den är just nu då man verkligen vill boka upp fler för att fotografera. Nu finns det viktigare saker att tänka på såklart och saker och ting är som det är. jag är glad för att nära och kära är friska i nuläget och så får man ta resten sedan när detta lugnat ned sig.

Har haft några saker som blivit inställda men som tur är jobbar jag med annat 100% så är glad att jag har ett annat jobb att gå till, jag var inne på att starta eget i större utsträckning strax innan detta hände men är glad att jag inte tog det steget fullt ut. Nu tar jag strö jobb precis som jag vill och när det funkar och det passar perfekt.

Jag lyckades här i veckan också få en bild såld till ett bokomslag vilket jag inte gjort tidigare, men kan inte säga mycket mer än så just nu.

Efter dessa härliga "vår"bilder ser vi fram mot den enligt mig vackraste årstiden och hoppas på att den bjuder på varmare väder och allt vad våren innebär!

Fridens liljor.

/Over and outPostat 2020-04-26 20:16 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Påsk, Ljusformare och karantäntider.

Julius har visat ett väldigt intresse för vinylspelaren och tillhörande skivor, till pappas stora förskräckelse!

Ett snabbt inlägg under denna påsk och karantäntider. Det är verkligen en märklig tid. man får tid att fundera över saker och ting men också tid att göra saker man inte hunnit med annars.

Jag har turen( eller oturen beroende på hur man ser på det! ) att gå till ett jobb när inga symptom visats antingen på mig eller barnen. Men har stundtals varit hemma med dom eller själv då man haft lite symptom. och då när man har en 1,5 åring som nu gör allt i 100 Km i timmen så får man vara på tårna om man ska hinna med och sysselsätta i hemmiljön .

Ja, att göra allt som pappa gör är liksom det som är inne just nu

Utklädning har också varit väldigt populärt, här med lite olika kreationer.

Jag har som jag skrev i tidigare inlägg byggt på mitt Blixtsystem och har sakta bytt ut en del Nikon grejer till Godox sändare och blixtar. Något som ska bli väldigt roligt. har nu inhandlat allt ifrån Ad200, Ad400 till nya octaboxar och tillbehör till blixtarna. Väntar fortfarande på lite nytt som kommer i veckan, och det är alltid lite inspirerande att börja med nytt, så ser fram emot det nu när vädret blir bättre också men ska försöka fotografera hemma med lite lättare uppsättningar också.

Nu under påsken har vi mest varit hemma, och det har mest blivit en del film men även lite fotande med barnen. Som alltid har jag min Leica Q-P med mig överallt . 

Har förvånande nog lite fotouppdrag nu framöver, och har tvärtom märkt att människor hört av sig mer än vanligt. kanske blir dom påminda om vad som är viktigt och vill fotografera nära och kära mer när man reflekterar mer över tillvaron och hur bräckligt allt är.

Julius följer emd pappa ända ut till brevlådan

Julius favorit sysselsättning utanför huset, samla sten.

Julius framför Tv, det har blivit en hel del serier och barnprogram.

Några prickar från årets påskkärring sitter kvar..

Skönt  att vara liten, man är helt ovetandes om allt som händer runt om oss nu.

Ute vid Vallentunasjön en snabbis efter en promenad i den kyliga vårluften.

Glad påsk på er!

/over and out...Postat 2020-04-12 20:30 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hemma i virus i någon form, världen i gungning (igen).

Så är det, ännu en sak har hänt som fått världen i gungning och gör att den i någon form aldrig blir sig lik. Ni som också levt några generationer nu vet också att så är det ju. Med lite perspektiv( och då är jag ändå inte lastgammal ännu utan snarare medelålders) så händer det något varannan generation i stort sett som påverkar vårt dagliga liv både på ett personligt plan men också våra vardagliga liv när det kommer till ekonomi och andra saker vi bryr oss om.

Vi i Sverige är förskonande från mycket andra länder tar del av oftare och därför kanske vi "märker" av det på ett annat sätt även om det naturligtvis påverkar alla människor oavsett hur ofta det händer på samma sätt. Med det menar jag att vi är mer oförberedda och verkar vara lite mer chockade ibland när det gäller att agera och veta vad vi ska göra, men trots detta så sluter vi oss samman och blir ofta enade som nation på ett sätt som är fint att se på många plan när det väl händer.

För mig som är i medelåldern då( pratade med min bror som är några år äldre än mig om detta imorse) så är det några händelser jag tänker på som framförallt varit extra omvälvande både personligen och ur ett större perspektiv i samhället. Palme mordet och kalla kriget var en sådan sak, Tjernobyl till viss del, Estonia( framförallt för de länder som blev drabbade)9/11 och terrorn runt detta och alla år kommande efter, Tsunamin, finanskrisen( kanske inte lika omvälvande när det gällde rädslan för liv, men trots allt) i vissa former, och nu Corona. För varje katastrof så förändrades världen i någon form tror jag för alla som levde under dessa tider på både gott och ont.

Förstorat gånger hundra om man då också( som mina far eller morfäder) har levt igenom större krig etc...

Nu vill jag som en poäng av detta mest fokusera på det positiva som kom ur det. Och det är att man precis som när någon närstående går bort ser saker ur ett annat perspektiv och  man värdesätter saker annorlunda.

Planeten blir plötsligt väldigt liten, och man sätter saker man annars bråkar om som ras, nationalitet, kön och ålder åt sidan för att fokusera på det viktiga att överleva som ett folk, en ras, människor helt enkelt.

Och även om detta kommer påverka oss alla i någon form igen, kommer det också passera och man ser redan nu hur vi kommer samman på olika sätt och det över hela planeten vilket är härligt att se.

Jag är som sagt hemma denna veckan sjuk, och är först idag ur sängen och så pass pigg att jag orkar sitta här en stund för att inte bli galen av att bara titta på nyheterna om vad som händer i världen från sängkanten. Läste lite andra bloggar och kände att jag orkade göra ett snabbt inlägg här om läget och mina tankar men också såklart något om fotografi när man ändå skriver.

Som ensam förälder till 2 barn har jag situationen att de åker mellan oss föräldrar med diverse sjukdomar och pusslet att få allt att fungera nu i dessa tider, och det har inte varit lätt. Att vara frisk fram tills nu har varit en ynnest då båda barnens andra respektive familjer varit sjuka hela bunten. Inte helt självklart då de kommer både från dagis/skola och andra familje medlemmars sjukdomar och sedan åker mellan oss och sedan blir det lite som ett moment 22.

Men alla har vis samma pussel på olika sätt, och vi får ta vårt ansvar för att skydda de som har det ännu värre.

När jag har haft båda barnen hemma har det sett ut lite som i bilden ovan, humöret högt i tak och massor av kärlek för att kontra det som händer där ute. Tror det är den bästa medicinen just nu. Försöka leva som vanligt i den väldigt ovanliga världen utanför just nu, hur svårt det än är. Ta en dag i taget men ändå kunna prata om framtiden som inte bara kommer vara mörk uran faktiskt kommer blir bra igen.

En annan trevlig fördel är att vi förutom att få mer tid att fotografera våra nära och kära, också har mer tid att läsa, och kommentera bilder, och lära oss nya saker etc.

Kanske får vi se en ökning i detta här på fotosidan igen, något jag skulle välkomna.

Innan detta chaos hade jag precis haft en dialog om inköp av blixt( på fotosidan) och efter att jag skaffat det jag behövde, hann jag aldrig riktigt testa något ordentligt.

Men jag ser fram emot att få tid för det framöver, och kanske blir det mer tid till detta nu då och då när man är hemma mer.

Här hann jag bränna av några snabba bilder med den nya Godox blixten i en väldigt enkelt uppsättning och utan upplättning.

Det var under extrem tidspress och med en kinkig 1 åring så gickk det i stort sett endast med några snabba rutor innan tålamodet tröt. men jag är glad att jag fick testa att åtminstone sätta på den och slänga upp den och dra av några bilder bara för att få en känsla för vad den kunde göra innan nästa gång.

Denna Lördag har jag( eller hade) ett dop att fotografera, men frågan är om det blir av, och isåfall hur många som kan vara med på det.

Antar att alla sådana jobb kommer att försvinna nu tills sommaren i stort sett, och det är såklart trist. Men då får man träna och bli bättre på andra delar hemma och med folk man känner istället.

Annars är det alltid trevligt att få fotografera i kyrkan tycker jag, med allt det fina fönsterljuset och allt det historiska runt om.

Vi får även passa på att vara ute i naturen mer nu, och jag har redan sett prov på det då jag själv varit ute på tex Roslagsleden då jag mötte flera barnfamiljer som var ute för att trotsa det rådande klimatet. Härligt att se. Och nu med ljuset som blir mer och mer av så blir det till att ta med kameran ut så ofta vi kan.

Hoppas ni klarar er bra under dessa tider och att vi syns mer här. Ta hand om er och era nära och kära.

/Over and out..Postat 2020-03-18 16:53 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Leica Q-P, semlor och en resa till Godox universum.

Julius, 1,5 år gammal.

Ja, förutom dessa tre trevligheter jag nämnde i rubriken har den här vintern mest bjudit på regn och slask och mörker, i iallafall här i Stockholmstrakten.

Dessutom avslutade jag 3 månaders pappaledighet med sonen Julius och att komma tillbaka till jobbet igen var verkligen dubbelt. En känsla av panik sista veckan och sedan en känsla av uppgiven acceptans där jag stod på tröskeln till jobbet igen.

Men de tre månaderna bjöd på så mycket mysiga stunder med Julle och också en hel del trevliga foton med min Q-P som fortfarande får mig att vilja ta upp den hela tiden.

Jag hann även med att jobba lite för en vän som är innovatör och skapare av en App mot mobbing jag ibland har nöjet att fota för.

Yasmine visar julius skuggfigurer för första gången och showen på väggen är i gång!

Förutom detta har jag bokat in lite Dop foto och andra ströjobb nu under våren och med tanke på detta kände jag att det var dags att möblera om lite i min blixt utrustning för att kunna göra saker jag inte kunnat tidigare som jag känt. jag har större delan av min tid som fotograf endast kört med Nikon speed lights on location och på events etc, och har varit ganska nöjd med det. men för många av mina egna projekt och också vissa jobb känner jag att jag behöver något kraftigare men ändå inte en full studio utrusning utan något som jag fortfarande kan ta med mig utan att bryta ryggen.

Jag har sneglat länge på Godox och fick en del tips här från er på sidan, och efter mycket om och men började jag införskaffa de delar jag kände att jag behövde börja med( en Ad400 och en XPro med en Godox octabox.). Så nu ska jag komplettera med några fler triggers och softboxar men även kanske någon Ad200 och en V860ii så är jag nog i hamn. Ska bli väldigt spännande att ta med grejorna ut på fältet men även vara lite mer kreativ när det gäller blixtdelen av mitt fotande.

En trevlig detalj var också hur mycket jag gillar att gå till Kameradoktorn och att handla där istället för över nätet. Alltid så trevliga och hjälpsamma, blev en timmes snack och inhandlande av Blixt etc. Lägg till en promenad till närmaste cafe för en magnifik semla( en stor favorit för en som gillar att fika i största allmänhet) och dagen kändes nästan perfekt!

Som sagt, ska bli kul att se vad Godox systemet har att erbjuda och hur jag kan utvecklas med det. Min starka sida har aldrig varit ljussättning med blixt utan har alltid sett det som ett komplement och för upplättning mer än något att vara kreativ med och att verkligen lära mig hur jag blir duktig på det. Så det blir mitt nästa mål att göra saker jag aldrig kunnat göra tidigare.

Nu behöver jag bara klona mig själv för att få mer tid mellan heltidsjobb och nattningar av 1 åringen, men förhoppningsvis blir det mer tid framöver.

Kojbygge med syster Yasmine bredvid spjälsängen, Leica Q-P.

Efter en gatufoto session slutar dagen i en regntung himmel vid sergels innan jag flyr min kos till vallentuna igen...

Något jag hoppas få mer tid till är verkligen mitt gatufotande som jag saknar att hinna med men jag även alltid behöver mer tid på gatan för att utvecklas i.

Längtar till ljuset och våren då man faktiskt hinner att åka in efter jobbet i värsta fall då ljuset fortfarande är kvar trots sena kvällar.

Vallentunasjön en av de få ljusa dagarna dessa veckor i februari. Nikon Df+58 1,4g

Leica Q-P, ödehus ute vid Ubbesjön.

Runt Ubbesjön samma vackra dag.

Mycket verkar också hända här på Fotosidan med människor vi sett länge men som slutar och börjar nya resor i livet och sitt jobb inom fotografi, sidan får ansiktslyftningar och förändringar står i horisonten och väntar, bra för vårt umgänge här eller inte i framtiden, ja det får vi se. Jag hoppas och önskar att diskussionerna här fortsätter och att sidan får vara kvar länge till. Trots att den har förändrats mycket genom åren eller framförallt att människorna man haft dialoger med har kommit och gått och att grupperna och kommenterandet blivit mindre, så trivs jag bra här och har alltid lite extra tid över för att titta bilder och läsa trådar och bloggar.

ha en fin Vinter nu den sista tiden den är kvar så hörs och syns vi!

 

/Over and out..Postat 2020-03-04 20:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Jobb kontra familjefoto, en nygammal bekantskap, Nyårslöfte.

Hej, Skriver ett snabbt inlägg med lite bilder från veckan som gått och lite allmänna reflektioner om fotografi och annat som snurrar runt i huvudet.

Läste just blogg inlägget från en medlem som hamnade på första sidan om familjefotografi kontra annat och reflekterade även över det mycket den tiden som gått innan då 90% av det jag fotograferar denna fas i livet är just av den naturen.

jag gör lite ströjobb också nu under vintern, men mest handlar det fortfarande om att följa min 1 åring genom livet och dokumentera varenda steg. Något som jag såklart värdesätter högst av allt egentligen och förutom att det är fantastiskt på ett personligt plan blir det också lite av en utmaning att faktiskt göra en del "bra" bilder som kan vara kul för andra att beskåda. 

Julius spontana Gitarr session han bjöd mig och systern på idag, helt underbart att följa minspelet som följde.

Nu gäller det bara att faktiskt förutom att lägga upp på sociala medier faktiskt komma till skott att printa och göra böcker till slut. Något jag planerat länge men mer än att ha gjort större utskrifter för tavlor så har jag verkligen INTE fullföljt mina mål när det gäller den biten. Så det kanske ska bli mitt nyårslöfte för nästa år..( en rätt bra tanke!)

Föregående blogg blev ju lite om julen och nu såhär i kölvattnet efter den har jag mest tagit bilder runt huset och här i Vallentuna.

En eller två dagar blev kallare så då stack jag och dottern ut och tog några bilder för hennes räkning.

Jag fick även bekanta mig med ett "nygammalt" objektiv igen då jag bestämde mig för att försöka få tag på en ny 85a igen till mina Nikon kameror. jag har haft både D versionen och G versionen (f1,4) och saknat en då och då sedan jag sålde den sista för ett år sedan ungefär.

Det blev en ny G version eftersom jag tror jag kommer ha mest nytta av den de kommande åren, även om jag rent kreativt hellre hade haft D versionen. Tyckte mycket om den karaktär den hade.

Nu återstår då bara att önska alla ett gott nytt år och god fortsättning. vad blir erat "fotografiska" nyårslöfte om något?

Lämnar er med några bilder till från veckan som gått medan ni funderar..

Så, ha det gott!

/Over and out..Postat 2019-12-29 19:56 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 19 Nästa