Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Jobb kontra familjefoto, en nygammal bekantskap, Nyårslöfte.

Hej, Skriver ett snabbt inlägg med lite bilder från veckan som gått och lite allmänna reflektioner om fotografi och annat som snurrar runt i huvudet.

Läste just blogg inlägget från en medlem som hamnade på första sidan om familjefotografi kontra annat och reflekterade även över det mycket den tiden som gått innan då 90% av det jag fotograferar denna fas i livet är just av den naturen.

jag gör lite ströjobb också nu under vintern, men mest handlar det fortfarande om att följa min 1 åring genom livet och dokumentera varenda steg. Något som jag såklart värdesätter högst av allt egentligen och förutom att det är fantastiskt på ett personligt plan blir det också lite av en utmaning att faktiskt göra en del "bra" bilder som kan vara kul för andra att beskåda. 

Julius spontana Gitarr session han bjöd mig och systern på idag, helt underbart att följa minspelet som följde.

Nu gäller det bara att faktiskt förutom att lägga upp på sociala medier faktiskt komma till skott att printa och göra böcker till slut. Något jag planerat länge men mer än att ha gjort större utskrifter för tavlor så har jag verkligen INTE fullföljt mina mål när det gäller den biten. Så det kanske ska bli mitt nyårslöfte för nästa år..( en rätt bra tanke!)

Föregående blogg blev ju lite om julen och nu såhär i kölvattnet efter den har jag mest tagit bilder runt huset och här i Vallentuna.

En eller två dagar blev kallare så då stack jag och dottern ut och tog några bilder för hennes räkning.

Jag fick även bekanta mig med ett "nygammalt" objektiv igen då jag bestämde mig för att försöka få tag på en ny 85a igen till mina Nikon kameror. jag har haft både D versionen och G versionen (f1,4) och saknat en då och då sedan jag sålde den sista för ett år sedan ungefär.

Det blev en ny G version eftersom jag tror jag kommer ha mest nytta av den de kommande åren, även om jag rent kreativt hellre hade haft D versionen. Tyckte mycket om den karaktär den hade.

Nu återstår då bara att önska alla ett gott nytt år och god fortsättning. vad blir erat "fotografiska" nyårslöfte om något?

Lämnar er med några bilder till från veckan som gått medan ni funderar..

Så, ha det gott!

/Over and out..Postat 2019-12-29 19:56 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fotografi i Juletider, och Fotografi Julklapp?

Julen är här. Även om inte vädret skvallrar om något sådant så tycker jag mig ha skådat en hel del andra tecken på att så är fallet.

Hos mig själv har allt bara gått väldigt fort, som pappa ledig till Julius här ovan( kritiskt granskande kläende av granen och dess kulor!) går dagarna in i varandra och tiden överlag går väldigt fort. Men trots detta tycker jag det infunnit sig en viss julkänsla. Mina Jular senaste åren har varit lite i en "luffares" tecken då jag själv konkat runt julklappar på många olika ställen och fått styra kosan dit barnen har funnits. En ganska modern jul med tanke på att fler lär ha samma situation eller likande numer med alla separationer och delade boenden med barnen etc. Också denna jul luffar jag runt, men det är med lite mer ro i själen än hur det varit tidigare.

Sedan min föregående blogg hann vi faktiskt med en till vintrig fas på några dagar. Och jag passade snabbt på att dokumentera även denna gång med min lilla Q-P.

Det var några magiska dagar man önskade skulle förlängas tills åtminstone julen. Men men, håller tummarna för ett lätt snöfall dagen innan jul eller så!

I och med att jag spenderar större delen av min tid nu med sonen då jag är pappa ledig blir fotopromenaderna korta och med långt i mellan, men jag uppskattar de minst lika mycket som förut även om jag blir tvungen att planera lite mer innan då tiden inte räcker till annars.

En annan väldigt rolig grej med snön just denna vinter var att sonen Julius aldrig hade sett snö, och aldrig åkt pulka etc. det var verkligen fantastiskt att få se och höra honom den soliga vintriga dagen vi kom ut för första gången för en pulka tur bakom huset.

Han la ut händerna för att "känna" på snön då jag drog honom fram över det fina vita pudret. Den dagen var verkligen bitande och tyvärr klarade han inte av att vara ute så länge, men det var en riktigt minnesvärd stund jag aldrig glömmer.

Så här såg det ut ganska snabbt efter på Vallentunasjön. Den spruckna isen som inte visste vart den skulle ta vägen längre bildade en vacker förgrund till sjön där bakom.

Även Ankorna i viken kändes lite förvirrade, och det kändes som att dom tränade på lite olika formationer för att slåss mot den eventuella väntande isen om den kom tillbaka igen.

Så förutom en del fotande i naturen hann jag även med lite små porträtt sessioner med dottern över helgen. 

Som det brukar blir det en kombination av någon liten ide jag har med hennes egna ideer av vad hon vill ta på sig eller ta med för rekvisita och så blir det något roligt för henne att spara sedan och ett sätt för mig att testa lite olika uppsättningar och ljus men även träna den kreativa muskeln lite, något som är nog så viktigt.

En av bilderna vi gillade mer, en blandning av hennes fascination för fantasy och de gammaldags kläderna hon ville använda resulterade i denna bild.

När jag själv får inflytande över idéerna blir det gärna svartvitt och lite melankoliskt. Här en snabb tanke jag fick med dröm fångaren som fick agera ram för yasmines ansikte.

Den här var en av de senare jag gjorde och den kanske var ännu något mer i melankolins tecken. Men kanske också en av de jag gillade bäst. I det här fallet valde jag att göra en "wet plate" över den för att förstärka dysterheten i bilden och tanken bakom.

Då Yasmine var klar med sin session hämtade vi Julius och han tyckte det var dags att testa dockvagnens kapacitet för att köra runt i, vilket resulterade i många skratt och lite bilder på syskonparet när de lekte i den trånga lägenheten.

Här över räknar Julle ned innan starten...

Kör!

Tjohooo!

Brrrrrmmmmm!

Att sluta är det svåraste...." En gång till?"

Båda helt slut efter denna dag, men en dag i glädjens tecken.

Går i funderingarna att köpa mig en egen julklapp i fotografins tecken, kanske någon ny softbox, eller någon ny glugg. Något måste man ju pigga upp sig på då man inte får några andra julklappar längre...;)

Med detta säger jag God Jul, och så syns vi i bloggarna snart igen.

Ha det gott!

/over and out...Postat 2019-12-20 19:25 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vinter till slut? Och Julkort.

Så plötsligt var vintern här i lilla Vallentuna, i iallafall för några dagar. Det var efter en svit av ett grått täcke som aldrig lämnade oss för en sekund som den gnistrade till för någon vecka sedan. Var väldigt välkommet. Att bara få det något ljusare dessa mörka tider lyfte själen till en plats där den inte varit sedan sommaren.

Nu är jag fortfarande pappaledig och sonen Julius hade aldrig riktigt varit ute i snö, så det kändes ännu viktigare att få komma ut innan allt var borta igen.

Man märkte att han var något förundrad och inte riktigt visste vad han skulle tycka, jag la lite snö på vagnen vid honom och pekade ut över landskapet. Han försökte säga odet snö när han hörde att jag upprepade det, men borstade bestämt bort det från vagnen. Men att se det på avstånd verkade ge något slags spänning eller glädje. han pekade oavbrutet och babblade på med "titta" "där" och något då som likande ordet snö stundtals.

Solen kikade fram mellan träden och det var verkligen en magisk dag. Och jag är väldigt glad att vi gick ut den dagen. Det var verkligen upplyftande och ett minne jag inte kommer att glömma eftersom Julius var med mig sin första gång också.

Det var som en portal till någon annan vacker värld med de isiga pölarna som fanns lite här och där på vägarna i skogen där vi gick.

Som här ovan där det vackra ljuset speglar träden ovanför i pölen.

Förutom den här dagen så hann jag och min dotter yasmine ta en tur i ett vintrigt Stockholm dagen efter, och bland annat gick vi runt vid Karlbergs slott där vi snabbt tog ett par bilder innan vi drog vidare in i Julklapps hysterin där inne i city.

Solen hade nästan börjat gå ned och även den här dagen var det ett magiskt ljus att få ta del av.

I veckan som följde vill jag och Julius mamma hinna ta ett par bilder innan Julen, och man vet hur svårt det är att få det gjort dagen innan eller runt jul, så det var bar att vi hann få med alla barn för första gången då med Julius. 

han var kanske inte så medgörlig alla gånger och det här med att fotografera flera barn på en gång är verkligen lite som rysk roulette.

Det blev en oerhört enkel uppsättning med ett paraply och en Magbounce som uppsättning och en finare uppfällbar bakgrund.

Visste ju att det skulle bli en utmaning med skuggorna på ena sidan, men Julles mamma gillade bilderna med mer skugga som dramatik i bilden bättre så det var dom vi fastnade mest för sedan.

Förhoppningvis blir det någon bild som följer med barnen i livet sedan som ett kul minne men också något som dom har i album eller pratar om och kanske kommer dom också ihåg kufen bakom kaman som svettades och bara önskade att det blev några fina kort för dom i deras liv.

Ha en fin andra advent!

/over and out..Postat 2019-12-08 19:16 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera