Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Vinter, Vår? Fotomässan och fortsatt kärlek till Leica Q

Så, ett nytt blogginlägg så här på kvällskvisten en Lördag. Var ett tag sedan och efter att ha tagit rätt mycket bilder med min Leica Q tänkte jag att det skulle vara dags för ett nytt med lite bilder och tankar om både den och annat foto relaterat rent allmänt så.

Efter att ha haft kameran ett tag nu och tagit rätt mycket bilder och den har verkligen fått följa med på allt kan jag verkligen säga att det är en av de trevligaste kameror jag någonsin haft.

Jag förstod att det skulle kunna bli så redan innan jag inköpte den, men den har till och med överträffat de tankar jag hade om den innan.

Det ända dåliga jag har att säga om den är nog priset. Och att den hade kunnat vara något mindre, och sånär som på ett par småfix rent tekniskt i menyer etc så är den nästan perfekt för de ändamålen jag hade tänkt mig den. Och ja...vädertätning då hade ju inte varit helt fel ;)

Om jag ska nämna något om vad jag kanske tycker allra mest om för att lyfta fram något av alla de positiva saker jag har att säga, så skulle jag säga styrkan att dokumentera vardagen runt om mig. Att kunna ha med sig en sådan relativt liten kamera men samtidigt också få den kvalitet är något jag inte haft i någon annan kamera tidigare. Min Fuji X-T2 var i närheten, men Q är vassare tycker jag.

X100F som jag också sålde tidigare var en väldigt trevlig kamera, men nu när jag verkligen KAN jämföra att fota med dom är Q bättre i flera avseenden enligt mig. Med det säger jag inte att den är dålig på något sätt, jag hade varit väldigt  nöjd med bara den som min ända kamera också.

Och det som jag önskade allra mest med mitt systembyte jag till slut gjorde från fuji till Q var att det skulle på något sätt vara en befrielse och få mig mer kreativ på sikt efter att vara begränsad till en brännvidd. Och det tycker jag verkligen att jag blivit. Den följer med överallt och jag har fått vänja mig vid 28mm i alla situationer.

Men det har bjudit på så många fina foton jag vet att jag annars troligtvis hade missat med en annan kamera där jag hade blivit tvungen att välja mellan olika brännvidder etc.

Och att begränsa sig i det här fallet ( med 28mm) har inte inneburit att ha blivit tvungen att välja bort en mängd motiv, och det är också en av de verkligt stora styrkorna med Q, att du faktiskt kan ta landskapsbilder, gatufoto, porträtt, och göra allt riktigt bra.

Helt fantastiskt :)

Så..nog med lovord för detta inlägg och lite tankar om annat från denna vinter och vår period. Någon direkt vår har det ju kanske inte blivit. Det har istället fått bli en del inomhus aktiviteter och till exempel fotomässan. Något jag verkligen sett fram emot av många anledningar.

Brukade i regel försöka gå varje gång men nu var det ett tag sedan. Så det var kul att få lite inspiration och språka lite med "likasinnade" dårar med samma intresse.

En av mina egna inspirationer och favoriter Anders Petersén var där, så jag och dottern satta oss ned för att lyssna på honom när han berättade om flera av de fängslande möten han haft som bidragit till flera av hans ikoniska bilder.

      

Så för mig vart det en lyckad mässa helt klart. Dessutom var det en kombination av Explore mässan som gjorde att det blev pricken över i eftersom dottern hade somnat i någon av båsen om hon inte hade fått möjligheten att gå över till den mässan för att klättra och tälja trähästar lite då och då under alla de timmarna vi befann oss på området.

Annars bjöd fotomässan också på en del kul saker för henne, såsom VR glasögonen, en hel del kul bilder att beskåda men också massor av godis i de många skålarna som stod framme!

Själv tyckte jag det var kul att besöka just Leicas bås för att prata om Q och eventuella framtida uppdateringar men också höra lite om deras åsikter samt titta lite på de tillbehör man eventuellt skulle kunna tänkas lägga till sin kamera i framtiden. En rolig detalj var att dom började prata engelska med mig och vi fortsatte med det i ungefär 20 minuter innan min dotter frågade mig något på Svenska och vi ganska snabbt efter en stunds pinsamhet och ett gott skratt fortsatte resten av samtalet på vårat gemensamma modersmål ;)

Klämde även lite på Nikon D850 och fick jämföra med min tidigare D810. Hade en tidigare tanke om att byta från min D4 upp till D850 men känner ingen större brådska kände jag speciellt efter att ha pratat med montern där och flera av dom som också hade D5 eller D4 tyckte att de fortfarande höll måttet och att även om D850 var fantastisk så var den inte något "måste" om man verkligen inte behövde alla dessa pixlar....

    

Det har blivit en hel del gatu fotande för mig denna vintern och det har bjudit på en hel del roliga möten och situationer. denna är en favorit som kanske några sett i gatu poolen där en Bring lastbil fått för sig att ta vänster i en av de trängre gränderna nära Västerlånggatan inne i Gamla stan. och även om jag fick kramp i magen och en smula ångest bara av att se hur chauffören led av situationen kunde man inte låta bli att dra på smilbanden...

hur tänkte han?

Andra inomhus aktiviteter som hanns med var även en till Stadshuset häromdagen där vi bjöds på en fin visning och jag passade på att fota döttrarna medan de studerade de storslagna rummen inne i huset men även hade kul ute på gården och vid kajen runt Stadshuset.

Gyllene salen, Stadshuset.

Blå Salen.

Det var detta för denna gång.

Hoppas att vintern snart är slut och att vi snart får njuta av lite vårtecken och mer ljus att fotografera i. det är kanske mest det jag saknar på vintern. Visserligen gillar jag snö, och att det faktiskt blev en del av den varan, men mörkret gör oss alla trötta och bjuder på mindre "fototimmar". Så nu längtar jag faktiskt.

ha det gott.

/Over and out..Postat 2018-03-18 00:53 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera