Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Vinter, Vår? Fotomässan och fortsatt kärlek till Leica Q

Så, ett nytt blogginlägg så här på kvällskvisten en Lördag. Var ett tag sedan och efter att ha tagit rätt mycket bilder med min Leica Q tänkte jag att det skulle vara dags för ett nytt med lite bilder och tankar om både den och annat foto relaterat rent allmänt så.

Efter att ha haft kameran ett tag nu och tagit rätt mycket bilder och den har verkligen fått följa med på allt kan jag verkligen säga att det är en av de trevligaste kameror jag någonsin haft.

Jag förstod att det skulle kunna bli så redan innan jag inköpte den, men den har till och med överträffat de tankar jag hade om den innan.

Det ända dåliga jag har att säga om den är nog priset. Och att den hade kunnat vara något mindre, och sånär som på ett par småfix rent tekniskt i menyer etc så är den nästan perfekt för de ändamålen jag hade tänkt mig den. Och ja...vädertätning då hade ju inte varit helt fel ;)

Om jag ska nämna något om vad jag kanske tycker allra mest om för att lyfta fram något av alla de positiva saker jag har att säga, så skulle jag säga styrkan att dokumentera vardagen runt om mig. Att kunna ha med sig en sådan relativt liten kamera men samtidigt också få den kvalitet är något jag inte haft i någon annan kamera tidigare. Min Fuji X-T2 var i närheten, men Q är vassare tycker jag.

X100F som jag också sålde tidigare var en väldigt trevlig kamera, men nu när jag verkligen KAN jämföra att fota med dom är Q bättre i flera avseenden enligt mig. Med det säger jag inte att den är dålig på något sätt, jag hade varit väldigt  nöjd med bara den som min ända kamera också.

Och det som jag önskade allra mest med mitt systembyte jag till slut gjorde från fuji till Q var att det skulle på något sätt vara en befrielse och få mig mer kreativ på sikt efter att vara begränsad till en brännvidd. Och det tycker jag verkligen att jag blivit. Den följer med överallt och jag har fått vänja mig vid 28mm i alla situationer.

Men det har bjudit på så många fina foton jag vet att jag annars troligtvis hade missat med en annan kamera där jag hade blivit tvungen att välja mellan olika brännvidder etc.

Och att begränsa sig i det här fallet ( med 28mm) har inte inneburit att ha blivit tvungen att välja bort en mängd motiv, och det är också en av de verkligt stora styrkorna med Q, att du faktiskt kan ta landskapsbilder, gatufoto, porträtt, och göra allt riktigt bra.

Helt fantastiskt :)

Så..nog med lovord för detta inlägg och lite tankar om annat från denna vinter och vår period. Någon direkt vår har det ju kanske inte blivit. Det har istället fått bli en del inomhus aktiviteter och till exempel fotomässan. Något jag verkligen sett fram emot av många anledningar.

Brukade i regel försöka gå varje gång men nu var det ett tag sedan. Så det var kul att få lite inspiration och språka lite med "likasinnade" dårar med samma intresse.

En av mina egna inspirationer och favoriter Anders Petersén var där, så jag och dottern satta oss ned för att lyssna på honom när han berättade om flera av de fängslande möten han haft som bidragit till flera av hans ikoniska bilder.

      

Så för mig vart det en lyckad mässa helt klart. Dessutom var det en kombination av Explore mässan som gjorde att det blev pricken över i eftersom dottern hade somnat i någon av båsen om hon inte hade fått möjligheten att gå över till den mässan för att klättra och tälja trähästar lite då och då under alla de timmarna vi befann oss på området.

Annars bjöd fotomässan också på en del kul saker för henne, såsom VR glasögonen, en hel del kul bilder att beskåda men också massor av godis i de många skålarna som stod framme!

Själv tyckte jag det var kul att besöka just Leicas bås för att prata om Q och eventuella framtida uppdateringar men också höra lite om deras åsikter samt titta lite på de tillbehör man eventuellt skulle kunna tänkas lägga till sin kamera i framtiden. En rolig detalj var att dom började prata engelska med mig och vi fortsatte med det i ungefär 20 minuter innan min dotter frågade mig något på Svenska och vi ganska snabbt efter en stunds pinsamhet och ett gott skratt fortsatte resten av samtalet på vårat gemensamma modersmål ;)

Klämde även lite på Nikon D850 och fick jämföra med min tidigare D810. Hade en tidigare tanke om att byta från min D4 upp till D850 men känner ingen större brådska kände jag speciellt efter att ha pratat med montern där och flera av dom som också hade D5 eller D4 tyckte att de fortfarande höll måttet och att även om D850 var fantastisk så var den inte något "måste" om man verkligen inte behövde alla dessa pixlar....

    

Det har blivit en hel del gatu fotande för mig denna vintern och det har bjudit på en hel del roliga möten och situationer. denna är en favorit som kanske några sett i gatu poolen där en Bring lastbil fått för sig att ta vänster i en av de trängre gränderna nära Västerlånggatan inne i Gamla stan. och även om jag fick kramp i magen och en smula ångest bara av att se hur chauffören led av situationen kunde man inte låta bli att dra på smilbanden...

hur tänkte han?

Andra inomhus aktiviteter som hanns med var även en till Stadshuset häromdagen där vi bjöds på en fin visning och jag passade på att fota döttrarna medan de studerade de storslagna rummen inne i huset men även hade kul ute på gården och vid kajen runt Stadshuset.

Gyllene salen, Stadshuset.

Blå Salen.

Det var detta för denna gång.

Hoppas att vintern snart är slut och att vi snart får njuta av lite vårtecken och mer ljus att fotografera i. det är kanske mest det jag saknar på vintern. Visserligen gillar jag snö, och att det faktiskt blev en del av den varan, men mörkret gör oss alla trötta och bjuder på mindre "fototimmar". Så nu längtar jag faktiskt.

ha det gott.

/Over and out..

Inlagt 2018-03-18 00:53 | Läst 1549 ggr. | Permalink
Intressant! En fråga, du skriver att "Q bättre i flera avseenden" än X100F. Eftersom jag själv har X100F så undrar jag vad du konkret tycker är bättre?
Svar från rikitikitavi 2018-03-18 12:15
hehe jo :) ok ska försöka vara konkret och lista några saker jag tycker är bättre. Först vill jag bara säga att jag älskade mitt Fuji system också, och tycker fortfarande att både X-T2 och X100F var fantastiska kameror. Hade flera av de bästa gluggarna till X-T2 och jag saknar ibland vissa av fördelarna med det jag hade där också.
För mig så blev just att jag också körde Nikon parallellt något som till slut var avgörande för att jag sålde och bytte till Leica Q. Hade jag endast kört med Fuji hade jag aldrig bytt, men att ha så mycket prylar blev helt enkelt hämmande för mig. Och tanken med Fuji var det portabla och glädjen i systemet kontra det tyngre lite "tristare" jag kan känna med Nikon. Dock använde jag alltid mitt Nikon system när jag skulle göra något jobb relaterat och Fuji när jag fotade för saker privat eller jag gjorde själv.
När jag också lade till X100F så blev det kanske ännu mer kaka på kaka på något sätt. Jag insåg att det jag mest gjorde med Fuji var reste eller gatu fotograferade, och X100F var inte "mycket" portablare kände jag i slutändan mer än X-T2 med en mindre glugg när jag reste eller åkte till stan. Så en av dem började kännas mer överflödig som det var ändå. Med X-T2 kände jag att jag aldrig kunde bestämma mig för vilket objektiv jag skulle ta med mig , och hade svårt att begränsa mig till en så det blev en frustration stundtals när jag snabbt ville åka någonstans och jag i slutändan skulle släpa med mig 2-3 gluggar ;)
Med X100F var jag något kluven redan i början, dels till 35 som jag vet att många älskar, men personligen har jag alltid tyckt att 24 eller iaf vidare än 35 varit mer "personligt" och inte lika "lagom". När jag plåtar med mitt Nikon system har jag just plåtat mycket 24 och gillar det mycket för att ta dokumentära bilder eller göra rese reportage med.
Så när jag skaffade X100F hade jag det redan i bakhuvudet men gillade ändå mycket känslan i kameran, älskade ND filtret och det kreativa med kameran att alltid kunna ha den med sig etc.
Jag kände ibland att autofokusen kunde vara lite slö men var inget jag tänkte på så ofta förens jag skaffat min Leica Q senare. Men ibland reflekterade jag över det även innan. En annan sak var skärpan som jag tyckte var helt ok för mig, men som när jag senare fotade med Q märkte en betydlig skillnad.
En annan sak var själva bild behandlingen efteråt. jag vet att det här är ett "problem" om stötts och blötts till absurdum i olika forum och har själv varit en av dom som sagt att det inte spelade så stor roll för mig. och jag pratar om "vattenfärgs" effekten. Den fanns inte alltid där, men ibland gjorde den det när jag fotade landskap eller hade mer grönska med i bilderna, men även med vatten i bakgrunden. Detta var något jag tog som det var, jag älskade kamerorna och tonerna och allt annat och kunde leva med det. men det var en sak som gjorde att jag ibland inte skulle kunnat leverera vissa bilder till någon som betalat för bilden eller som gjorde mig tveksam till om jag skulle kunna använda systemet mer proffesionellt då jag inte alltid blev av med den "defekten" i efterarbetet.

Delvis var det mitt eget fel för jag fick många tips av andra med annat bildbehandlings flöde hur jag skulle bli av med det, men jag orkade aldrig sätta mig in i det utan var nöjd med det som var trots allt.
Så för att till slut komma till poängen med denna vägg av text så kan jag säga att jag sneglat på en Q redan långt tidigare , men dels var priset något som gjorde att jag till slut ändå valde X100F i det tidigare skedet och så köpte jag ett 105 f 1,4 till min Nikon istället, så jag fick ut något helt annat i den fasen jag var nöjd med just då. dessutom var jag också orolig för att inte kunna röra mig fritt eller känna mig "bekväm" med en Leica i stadsmiljö på det sättet.
Så det tog ett rätt bra tag innan jag slutligen pratade med en vän som hade fotat med Q en längre tid och som hade gjort en likande resa som mig med byte och nedskärning av dom saker han hade för att få tillbaka lite inspiration och fotoglädje.
Så till slut gjorde jag slag i saken och sålde allt från Fuji för att finansiera en Q. hade också tur som hittade en Titanium grey till ett bra pris på Japan photo, så den blev några tusen billigare än vad den skulle ha kostat.
I början var jag skräckslagen! undrade om jag verkligen hade gjort rätt och månaden eller månaderna efter var verkligen en lite ångest laddad period. Men jag var inställd på det, och hade läst så mycket och tänkt så mycket innan att jag förstod att Leica Q skulle passa mig då jag väl kom igenom den första fasen och lärde mig fördelarna med den och även begränsningarna som senare skulle göra mig mer kreativ som jag hade tänkt.
Lite så var det också med min Nikon DF som så många sågade längs med fotknölarna, där läste jag så mycket om den att jag såg förbi de negativa kommentarerna och insåg att det skulle passa mitt sätt att fota. och så var det även med den till slut.
Men det tog ett tag, i början tyckte jag inte att filerna jag fick ut av Q var något jättespeciellt och jag var lite besviken där i början. men så småningom lärde jag mig den och insåg vilken fantastiskt liten kamera det är. Af är riktigt bra, den känns avskalad och snabb som gjord för gatufoto eller att dokumentera. Jag gillar även bakgrunds oskärpan mer än i X100F, och det bidrar till lite mer kreativa bilder om man önskar.
Macro läget är även det helt ok även om jag personligen inte använder det så mycket. jag gillar touch funktionen, det är rätt praktiskt när man flippar bilder eller förstorar etc. Du kan även ta bilder genom touch vilket kan vara väldigt smart när man vill ta bilder lite obemärkt ( dock har jag inte använt det heller så mycket och det kommer jag till snart)
Den känns väldigt robust och är en njutning att hålla i och använda, manuella fokuseringen är helt underbar.
Sedan har den något i filerna som bara känns bättre när jag sedan bild behandlar dom efteråt. Lite mer möjligheter att jobba med filerna, sedan är det en "känsla" och en ton som är "leica" trodde det var en myt, men så är det faktiskt, eller om det är kvalitet i själva objektivet kanske som får den känslan. Men något är det helt klart.

Så att kunna ha med sig en fullformat kamera som väger så lite och är så smidig att ha med sig men som samtidigt ger sådan kvalitet är svårslaget, hittills har jag aldrig använt en annan kamera som ger samma möjlighet riktigt.
det finns givetvis saker som skulle kunna bli bättre även här, som tex menyerna i Q. ganska trista och inte så mycket möjligheter till Fn knappar etc för att skräddarsy saker. Den och af funktionen jag nämnde som är väldigt bra går tex inte att lägga in i en Fn knapp utan du måste in i menyerna för att ställa in det...lite bajs, men en sådan mindre grej dom kanske fixar i en uppdatering.

Så, ber om ursäkt för denna långa text, men kände att jag ville ge hela historien för er som också funderar och tänker kanske ord en eventuellt skulle passa er. Men det var min resa till att bestämma mig jag gjort ;)
Tack, Mvh martin.
light 2018-03-18 14:11
Jag ställer mig upp och bockar djupt. Tacksamt. För denna långa och utförliga motivation till kamerabyte. Här fick jag minsann svar på tal. Jag tar det till mig och funderar. Nu ska jag kolla upp lite närmare den där Q och se vad det är för en pärla egentligen.
Svar från rikitikitavi 2018-03-18 15:30
Hehe tack ragnar, va bra att det kanske var till någon hjälp iaf. Jag gick ju själv länge och funderade. men som sagt, du har en väldigt fin kamera i X100F också, så om du inte verkligen är intresserad av brännvidden (28mm) och de andra funktionerna eller skillnaderna jag beskriver så kanske X100F är helt rätt för dig :) Hursomhelst är det också en jättefin och bra kamera.
/Mvh Martin.
Jag är liksom Ragnar nyfiken på vad du tycker är bättre. Är själv sugen på en Leica Q, men priset är ju en nackdel. Har en x100s.
Du bjuder på en hel del fina bilder i blogginlägget! :) Bingbilen får mig att le. Skeppet med granen är en annan favorit. Har du lagt till färgtonen här efteråt?

Hälsningar
Eva
Svar från rikitikitavi 2018-03-18 12:43
Tack så mycket Eva :) Ja som jag svarade Ragnar här över i ett låååångt inlägg så är det lite av varje jag tycker är något bättre för mig personligen med Q. Rent konkret om du inte orkar läsa hela den texten tycker jag nog mest utmärkande är Af som är snabbare på Q men också bildkvalitet som är lite vassare.
Men som jag också skrev gillade jag verkligen mina Fuji kameror, och skulle varit helnöjd med bara dessa också, men nu när jag har testat båda är för mig Q mer passande för mig och mina behov. Det inns inte mycket jag saknar i just en rese/repotage kamera där. Verkligen en underbar kamera att fota med.
Tonerna är redan lite "speciella när man får filerna från Q tycker jag, men här har jag lagt på en ton jag gillar och använder mycket också i efterhand i den bilden med granen du nämner.
Ja den Bring situationen var verkligen lustig hehe, men som sagt, usch va segt att komma tillbaka till chefen med den händelsen! ;)
/Ha det gott, mvh martin.
Fint inlägg med trevliga bilder och text. Att ha en kamera man trivs med är naturligtvis viktigt och en kanske avgörande faktor för bra bilder.
Svar från rikitikitavi 2018-03-18 12:44
Tackar Torbjörn! Jo men det är nog det har jag märkt. För mig så har alltid inspirationen varit så viktig för att komma igång och ta med mig kameran ut, och den här ger verkligen mersmak, så det är superkul.
/Mvh Martin.
Jag håller med om att Leica Q är en utmärkt kamera och om att det fanns mycket intressant på Fotomässan.
Svar från rikitikitavi 2018-03-19 18:23
Ja, men det är den verkligen:) vad tyckte du om på mässan Magnus? hade du någon favorit "sektion"?
/Martin
froderberg 2018-03-19 18:26
Jag hade fullt upp med att göra videointervjuer att jag inte hann se allt. Framförallt hade jag velat se ett gäng föreläsningar.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar