Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Ich bin ein Berliner! Berlin Tur och retur.

Så, då blev det till slut en Berlinresa denna sommar. Fiskade efter lite tips här på forumet angående rese tips men också lite tankar om utrustning.

Det blev så småningom En Df med 3 gluggar. Och jag tror kanske min 24a kom till mest användning med 135an på andraplats. Använde även 58an till en del bilder men den kom mest på kameran då jag skulle ta något porträtt etc.

Vad tyckte jag då om Berlin?

Ungefär så som jag förväntat mig faktiskt. Inte alltid den vackraste staden, men väl en av de intressantaste jag besökt genom åren. Att jag dessutom har rötter och en hel del historisk koppling till landet och platsen gjorde resan än mer spännande och viljan att ta reda på information och historik fanns där så fort jag steg av planet.

Vi började ganska snabbt med en FANTASTISK tur via en organisation som heter Insider tour Berlin. och delturen "famous walks and hidden Berlin".

Brian in action at Checkpoint charlie

Guiden var en helt fantastisk man vid namn Brian Dietrich. En opera regissör och teater regissör som valt att guida folk genom Berlin av ren och skär passion. Och det hade han tonvis av. Har aldrig varit med på en sådan medryckande och gripande tur i mitt liv.

Han tog oss igenom det mest dramatiska i tysk och "berlinsk" historia sedan staden först grundades genom Fredrick den stores tid och passerade första och andra världskriget för att slutligen landa efter Murens fall 89. Vid ett flertal fall föll han i gråt och stakade sig igenom de mest dramatiska detaljerna och bitarna och fick oss åhörare att känna oss som om vi satt på första parkett för alla dessa historiska skeenden.

Brian utanför det sista av Berlinmuren.


Vårt hotell Meiniger Hotell låg strax utanför Hauptbahnhof och var ett medelmåttigt men bra beläget hotell där vi snabbt kunde ta oss till alla de destinationer vi hade planerat.

       Hauptbahnhof

Hauptbahnhof var helt klart en plats jag hade kunnat stanna 1 år för att bara ta kort. Alla dessa resenärer från alla håll och kanter bidrog till alla möjlig dramatik och fina skeenden i sig. Jag stannade till ett par gånger och återkom också strax innan vi skulle åka hem för att dra av en serie bilder.

De andra dagarna delade vi upp mellan shopping( för frugans del! ) och en del utflykter till stadsdelar som Kreuzberg eller längre ut i den "östtyska sidan" och en del mer centrala platser som Holocaust memorial etc.

Kreuzberg var precis så som ni här hade tipsat mig om. Och jag är glad att vi åkte dit lite på måfå, därför att vi kom dit via en Sbahn som inte låg i Kreuzbergs hjärta utan var tvungna att gå en rätt lång bit för att komma in till tex det judiska museet och en del andra trevliga områden för mat och unika affärer att strosa runt bland.

Kreuzberg nära Sbahn.


Street art Kreuzberg

      Olika Miljöer Kreuzberg.


Judiska Museet Kreuzberg. Fallen leafs monument.

Sans Souci Potsdam.

Detta fantastiska palats där Fredrik den store bodde besökte vi vid en dag i Potsdam. Dessvärre hann vi inte med att se mycket av själva Potsdam, men bara slottets trädgårdar och slotten som fanns belägna på egendomen tog en heldag i sig. och det var det värt. Väldigt vackert, nästan som att kliva in i en sagovärld eller historisk film.

     Sans Souci´s trädgårdar.


Som avslutning hann vi med de vanliga turistmålen som vi mest passerade bredvid eller åkte förbi för att ta några snabba bilder eller höra vad de hade betytt för Berlin och Tyskland ur ett historiskt perspektiv.

Platser som Branderburger tor, Holocaust memorial etc.

Victory Statue. Tiergarten.

Holocaust Memorial 

Streetperformance Pariser Platz.

 Berlinwall, Sonycenter.

        Blandade bilder från Berlin.


Som avslutning kan jag bara säga att det blev en fantastisk resa både innehållsmässigt men även ur ett fotografiskt perspektiv. Har så många trevliga minnen och bilder att spara och gå igenom nu.

Här är ett litet axplock av det som vi hann uppleva dessa 5 dagar i Berlin Augusti 2015.

Tack för alla tips!

/Over and out..
Postat 2015-08-20 20:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera