Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Sagan om sommaren som snart är slut..

Jaha, då står vi här igen. Mot slutet av sommaren och semestern den efterlängtade som också den tar slut ungefär samtidigt.

Det har varit en annorlunda sommar och semester, av flera skäl. Elefanten är rummet är förstås Corona, den lilla virusen som vi nu snabbt försöker glömma trots att den fortfarande är här. Den satte standarden för den här sommaren för oss alla och förändrade den till det sämre för många, men också vågar jag säga kanske till det bättre på många olika plan.

Jag har nog aldrig sett så många människor röra sig ute, dels människor jag aldrig ser röra sig, men också rent allmänt på ett sätt jag inte sett sedan jag var liten nästan. Jag är själv ute och vandrar en del i naturen och på rätt ensliga platser, och där möttes jag redan innan sommaren men också under sommaren av familjer och äldre som rörde sig ute eftersom det inte orkade sitta inomhus längre i ensamheten. Plötsligt ser man andra värden och möjligheter man inte såg tidigare. Viljan och önskan att träffa sina mor och farföräldrar utomhus som kanske ända möjligheten att få se dem övervägde önskan att sitta vid Ipads och tv spel och tv programmen i iallafall för en liten tid. Och förhoppningsvis är det den delen vi tar med oss ur det här, när och om vi gör det. Att saker kommer se annorlunda ut en lång tid framöver är vi nog alla överens om, men jag är nog ganska så säker på att vi människor går tillbaka till något slags normalitet relativt fort, för det gör vi alltid.

För min egen del innebar den här sommaren något jag inte gjort på länge, jag hade för första gången på ett tag ledigt nästa hela sommaren, och jag visste redan innan att jag skulle tillbringa större delen av den med mina fina barn. Om någon läst min blogg tidigare så skrev jag under min pappa ledighet för ett tag sedan, och nu blev den här sommaren nästan som en fortsättning på denna. Det har blivit en hel del fotande av barnen och skapande av minnen som jag hoppas vi kommer ha glädje av en lång tid framöver.

Under våren och inpå sommaren hade jag just bytt ut en del av min utrustning och jag har fått tillfälle att lära mig och utveckla bitar av mitt fotograferande runt den utrustningen jag kanske inte hade hunnit med lika mycket om sommaren sett ut som en "vanlig" sommar där man åker iväg mer och fastnar i att man har massor av måsten. Nu var ända planen att umgås med familjen och ta en dag i taget i stort sett. Egentligen borde nästan varje sommar se ut så, för allas bästa. Jag tror stress och andra psykisk-ohälsa relaterade sjukdomar skulle minska betydligt om människor kunde få avsäga sig alla de måsten och extra stress vi lägger på oss under semester perioderna.

Jag har inte haft ett enda fotouppdrag under sommaren fram tills nu, och även om jag tackade nej till några stycken har det inte regnat in uppdrag direkt. Men som sommaren nu vart med mitt minsta barn hos mig nästan hela sommaren hade det bara inneburit en stress jag inte kände att jag ville ha den här sommaren. Men fotat har jag som sagt ändå gjort i mängder.

Det har mest blivit bilder runt om här i Stockholmstrakten där jag bor, men även lite längre ut utanför under diverse dagsutflykter. Jag har i regel endast haft med mig min Leica Q-P alternativt min Nikon Df med en eller 2 gluggar. Några få tillfällen har jag släpat med mig min D4a.

I det stora hela har värmen funnits här och också det ljuset vi alla älskar för vårt fotograferande. Jag bara njuter av att kunna använda kameran utan blixt in på kvällarna. Nu kommer hösten, och det fina ljuset kommer börja avta snabbt. ja ni vet alla hur det är, vi får passa på nu, att ta vara på det som är kvar, kanske planera in några sista foto utflykter där dagsljuset är avgörande för de bilder vi vill ta.

Har ni några sådana planerade? Jag har några tankar för vart jag vill åka, de blir fortfarande här i Stocholmstrakten. Men någonstans jag inte hunnit med nu under den tid som varit. Mitt mål är också att hinna in och gatufota i stan innan sommaren är slut. Något jag gjorde varje helg förut, men som jag varit aktsam med pga av hur läget är just nu.

I

Istället har jag fått " gatufota" här i byn och dokumentera barnen som sagt.

Tankarna går också till utrustning och hur saker och ting har förändrats på annonsmarknader för våran hobby under den tid som varit sedan Corona kom ut i världen.

Internet handlen har ökat explosionsartat, och vi har kunnat få tag på saker för ett bättre pris många gånger. Men begagnat har det inte varit lika självklart att sälja. jag har sett paket och enskilda kameror och objektiv ligga kvar för en spottstyver utan att bli sålda. Jag har också själv kunnat vittna om hur svårt det blivit att sälja vissa saker. det verkar ha släppt något, men en D4a jag blev ägare till för flera tusen billigare än vad den skulle sålts för tidigare månader, visade hur säljare var tvungna att i vissa fall släppa det billigare eller vänta med att sälja.

har ni upplevt likande situationer med utrustning ni velat sälja eller köpt?

Nu hade jag inte bloggat på ett tag, men tänkte bara sammanfatta med att säga att i iallafall min sommar har varit väldigt härlig, trots den ovisshet vi gick in i sommaren med. jag kan bara hoppas att många där ute har haft en helt ok sommar också.

ta hand om varandra, fortsätt att skapa minnen för kommande generationer och er själva så kommer vi ut på andra sidan av det här till slut. Nu njuter vi av det sista ljuset och den tid vi har kvar på sommaren, ännu är den inte riktigt slut.

Denna helgen ska jag på mitt första uppdrag på ett tag och de där "roliga fjärilarna" infinner sig och mitt sug för att försöka få till bra bilder finns också där. Nu ska jag bara försöka välja rätt utrustning också, något som aldrig blir lättare med tiden..;)

Ha det gott!

/Over and out..Postat 2020-07-25 00:12 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera