Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Bästa bilderna för året...

Jaha, då har man inte skrivit ett inlägg här på ett bra tag. Har skrivit någon enstaka på min hemsida men tänkte att det var dags här igen så här inför Jul/Nyår.

Mycket har hänt i mitt "fotografiska" liv senaste året. En hel del ny utrustning och en massa bra kurser som förhoppningsvis har utvecklat dels mitt tekniska kunnande men också inspirerat mig och mitt kreativa sinne.

I utrustningsväg har det blivit en del nya objektiv dels till mitt Nikon system men också till mitt Fujihus.

Till Mina Nikon hus vart det ett 70-200 VR2 och ett byte från D810 till ett fint D4 hus. Så nu slåss min DF och min D4 om uppmärksamheten ;)

Jag bestämde mig också för att "uppgradera" min Fuji XT-1 till en XT-2. Jag älskade min 1a men såg flera riktiga fördelar i nr 2 och bestämde mig till slut. Det verkar vara en underbar kamera och jag ser fram emot att fota mycket med den det här nya året som kommer.

Det här året hade jag flera egna projekt men också en del småjobb som kom och gick.

 Ett minnesvärt jobb var för en app mot mobbing i skolor som lanseras i Europa just nu.

En ung kille skulle framföra en singel som handlade om antimobbning och förutom att det var ett kul och avslappnat uppdrag så var det en erfarenhet att jobba med min nya 70-200 och nya D4an.

Hann också med en möhippa och ett bröllop som också det var väldigt kul för att vara just ett bröllop.

Bruden var en vän till min fru och det blev en härlig dag där jag bara följde med ut på stan och fotade det jag ville längs vägen. Bröllopet i sig var också det väldigt fint och även därifrån fick jag ett par fina bilder som jag sedan kunde glädja de nygifta med.

          

Ett annat minnesvärt uppdrag kom nu strax innan vintern började med att jag skulle fota för ett klädmärke som riktar sig till ridsporten och människor som håller på med hästar.

Också ett väldigt roligt jobb och jag älskade att få fota utomhus och att få fota hästar var också något som gjorde det lite annorlunda och roligare .

           

Så på det stora hela har det varit ett härligt år, med kul uppdrag och en hel del roliga egna projekt.

Fotomässan var också en höjdare och efter att inte ha varit där på ett par år njöt jag verkligen av att få gå runt och supa in allt i nyhetsväg och alla föreläsningar och utbyten av historier och kunskap.

Jag lyckades även med konstycket att få min fru att köpa en Fuji x-10 och börja ta sitt fotande till en ny nivå :) Ser fram emot att följa hennes egen utveckling.

Så ha nu ett riktigt gott nytt år alla fotokamrater och lycka till med allt.

/over and out...Postat 2016-12-25 22:23 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Thailand, och livet går vidare?

A moment in paradise

Livet går vidare var i titeln till mitt sista blogginlägg innan jag tog upp bloggandet igen.

Det förra inlägget var tungt och kanske passar det sig inte inte direkt på en sida om fotografi. I verkliga livet går det dock hand i hand för mig. Fotografin har följt mig genom dåliga tider och bra tider. Lusten att fotografera är konstant, som en trygg lojal vän som alltid finns där då jag behöver den.

Jag har ingen fanbase eller  speciellt många som följer min blogg, men det fungerar som något slags sammanfattning av vad man själv har sysslat med och något att gå tillbaka till för att se vart man var i sitt "fotografiska" liv.

Jag skrev om min far i förra inlägget och att han kämpat sig tillbaka efter en stroke.

Han avled tragiskt på vårkanten i sjukdom och det har varit en väldigt tung period för våran familj senaste åren. Som alltid vid förlust eller tragedi får man perspektiv på saker och ting och kommer närmare varandra. Kanske det ända positiva.

Vi behövde komma iväg för att rensa tankarna och bara få andas. Det kändes som om sjukhus doften och synen av vita sterila korridorer följde med oss vart vi än vände oss.

Resan till Thailand hade redan varit bokad och det kunde inte ha blivit en bättre timing så som det blev efter allt det tunga. Vi hann med en del tunga praktiska saker såsom begravning och flytt av saker efter min far men sedan packades väskan med kamera utrusting och andra pinaler och sedan försvann vi ner mot solen, och nya äventyr.

Våra resor till Thailand innebär oftast inte att ligga vid stranden dock. Utan en hel del resa och träffa människor som vi känner där nere.

En vecka hade vi bokat på ön Koh Chang för avkoppling. Resten gick till att resa runt och uppleva andra saker.

Koh Chang var verkligen en underbar plats. För mig som har svårt att bara ligga vid stranden fanns möjligheterna att upptäcka djurliv och äventyra på ön. Eftersom det är en nationalpark finns där en hel del områden som är "orörda" av människan.

Det var dessutom lågsäsong på ön och därför inte så mycket turister.

  

Vi gjorde utflykter runt hela ön och vandrade i djungeln, såg vattenfall, apor och underbara scenerier runt kusten på denna fantastiska ö.

Att stiga upp på morgonen och se havsörnar cirkulera runt topparna från balkongen hör inte till vanligheterna.

    

 

Före Koh Chang och efteråt fortsatta vi att resa runt i Thailand.

Vi hjälpte bland annat till på en lokal skola i byn Nong soon i Korat. En av min frus vänner jobbar som lärare där på skolan och den är naturligtvis mycket fattig. Så att skänka lite pengar och bjuda på någonting kostar inte oss så mycket men ger dom något fint som dom uppskattar och att få se deras glädje är verkligen härligt.

 

 

Att få följa med på en klassåterträff för min fru var en intressant upplevelse!

Dom hade börjat få kontakt över Facebook senaste åren och nu var det dags att styra ihop en stor fest som varade i några dagar.

Dom hyrde ett par bungalows nära en vattenresorvoir med en fantastisk utsikt.

Det släpades med Kareoke utrustning och BBQ mat för ett helt kompani. Det blev en kväll jag aldrig glömmer med god mat fantastiska människor och en hel del gräslig sång;)

 

Andra Utflykter vi hann med inkluderade Bron över floden Kwai, Hua Hin och flera platser där stora Thailändska filmer spelats in där man fortfarande sparat en del av kulisserna. Ganska häftiga platser om man är intresserad av att fotografera!

I slutändan var det precis vad vi behövde. En tid för att få andas och reflektera över saker som hänt. Det blev även ett fint tillfälle att fotografera och prova utrustning jag inte hunnit med att testa innan.

Snart väntar nya äventyr i Rom om några veckor....

Over and out.

 

 

 

 

 Postat 2014-07-12 12:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nedräkningen börjar...

 

Då var det snart dags. Det börjar suga lite extra i rese-tarmen och en svag men spännande nervositet som alltid infinner sig innan en resa börjar dyka upp.

En hel del har hänt och händer nu innan resan och sedan senaste inlägget både i jobbet och privat.

Mitt jobb har varit ganska så stressigt och mycket just för att jag ska iväg en längre tid. Människor måste ta över efter mig och jag har en hel del förberedelser för att förenkla deras tillvaro då jag lämnar landet.

Födelsedagar har avlöst varandra både för mig själv och min fru och flera i släkten. Kan inte fatta att jag är 37 nu!? Hade en gammal vän på besök med sin son( ovan ) och vi pratade länge gamla minnen och insåg va gamla vi båda hunnit bli hehe.

Fortfarande också lite bedövade efter de tragiska omständigheter som jag nämnde i min tidigare inlägg, men också ett slags lugn i att vi i allafall snart kommer att få rå om varandra i Thailand och slippa stressen här i sverige ett tag framöver.

Mitt nya objektiv är nu monterat på kameran och är redo för många förhoppningsvis trevliga porträtt där nere. jag har skaffat mer film( portra 160 ) och införskaffat extra batterier etc för att vara förberedd med både analoga och digitala kameran när det är dags därnere.

Jag fick ett extra foto uppdrag nu i veckorna innan resan också och det blev som en skön uppladdning och träning inför resans plåtningar.

Jag jobbar mest sporadiskt nuförtiden och mestadels för folk jag känner och i mitt eget tempo. Det känns väldigt bra att jobba utan att ha någon press på sig.

Innan en sådan här resa blir jag alltid lite sugen på rese foto och böcker i det temat för att få inspiration och ladda upp med lite ideer och tekniker att ha i bakhuvudet när jag är därnere sedan. Ska bli roligt faktiskt.

Nu räknar jag bara dagarna... 

 Postat 2012-03-08 22:51 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Motivationen börjar smyga på igen...

Tar upp bloggen igen som en som en liten nystart för den kommande tiden.

En hel del har hänt i mitt privata liv och har därför inte varit lika aktiv som man ibland önskat vara.

Stundtals har jag fotat och nästan krampaktigt dragit av en serie utan att egentligen ha några bra ideer eller inspiration till något vettigt. Mycket pga min situiation i tillvaron.  Min familj och mitt jobb senaste åren har krävt stort engagemang. Och därför har foto fått kliva åt sidan för närvarande.

Nu har jag emellertid en ny resa inbokad och ett nytt objektiv på ingång, och då börjar det förstås att rycka i den gamla foto tarmen igen.

Jag och familjen styr våran kos till Thailand och Ban dong phong igen. Och kommer att resa runt en hel del utöver det också. Att ha familj i Thailand gör det verkligen enklare att få tillgång till en hel del spännande platser och situiationer.

Morgon ljus, barndomens flod.

En del av våran resa har ett sorgligt skimmer över sig då en nära vän gick bort för ett par veckor sedan. Han var en del av familjen och våran familj i Ban dong phong var väldigt nära honom också.

Så att resa utan honom och att träffa familjen nu är rätt dubbelt. Det blir en cermoni för John som han hette och en hel del sörgande tillsammans med familjen där nere.

Samtidigt känns det som om John kommer vara med oss både i hjärtat och själsligt. Kanske kommer han finnas där tittandes igenom kamera linsen tillsammans med mig. Vem vet. En del av mig vill gärna tro det. 

Jag hoppas att det blir en fantastisk resa i alla fall och att det bjuds på många tillfällen för bra bilder. jag kommer att lägga upp så mycket jag kan och hinner här.

Det blir nog allt ifrån dokumentära bilder från Thaiboxningens mecka till familjebilder/porträtt och miljö/naturbilder .

Den här gången släpar jag med mig min Nikon f100 med 2 objektiv. och min lilla digitala Lx5 som alltid håller vad den lovar. Gillar verkligen båda kamerorna och nu med ett nytt 85 mm till min f100 blir det kul med lite nya porträtt. Blir både svartvit film och färg.

Så nu hoppas jag bara ideerna och motivationen kommer krypande mer och mer ju närmare resan jag kommer!

To be continued... 

 Postat 2012-02-19 22:20 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fotografi.

Min första blogg någonsin och första inlägg borde ju innehålla något stort hehe. Men vill bara sparka igång min blogg genom att säga ett par ord om fotografi och mitt förhållningsätt till det.

Jag började fotografera i tidig ålder och har nog alltid varit en ganska kreativ person som testat många olika sätt att få utöva min kreativitet. Jag har målat, filmat och spelat teater.

Bilder och film är nog det som fascinerat mig mest genom åren dock.  I filmväg har det alltid varit storslagna filmer med vackert foto och en stark mening som lockat mig.

Med bilder har det alltid varit svartvitt som legat mig närmast hjärtat.

Och då främst bildjournalistiska bilder med starkt innehåll. jag älskar verkligen bilder som får mig att tänka och då dom är i svartvitt blir det dessutom fullbordat!

Själv har jag fotat allt möjligt, och försökt att ta med kameran så ofta jag kan. 

När jag var yngre och "brann" ännu klarare hade jag med mig en stor Canon eos 1 överallt med nackspärr som följd hehe. Men passionen botade och övervann de flesta "rädslor" och krämpor.

Jag gick flera fotoutbildningar och jobbade som assistent på olika ställen. Ambitionerna var att bli fotograf på heltid som frilans eller på någon tidning.

Dom drömmarna började falna efter assistent jobben och andra motgångar.

Jag insåg att man var tvungen att slå sig fram och skapa sig ett namn länge först för att verkligen få fota det man önskade. Och jag ville verkligen inte sälja mig själv. Jag glömmer aldrig en fotografs ord som jag jobbade för en gång.  Jag hade jobbat och slavat ett antal nätter för ingen lön alls( som det är för alla assistenter ), och min tjej var nästan beredd att lämna mig.

Han sa: -" Jag blir nästan förolämpad av  din strävan efter ett eget liv , när du jobbar som assistent. Du ska vilja sova i studion och vara singel, det är dom bästa förutsättningarna!" Detta efter att jag ville åka hem till min flickvän efter alla kvällarna med slit...

Det var då jag bestämde mig för att inte ha fotografin som ett jobb tror jag.

Jag frilansade ett litet tag efter detta, men avecklade allt mer de gamla drömmarna och insåg att jag var för gammal för att slå mig fram bland alla unga tuppar med photoshop talang hehe.

Jag började jobba med annat och insåg snart att barn med handikapp var något som gav oerhört mycket mer än att ha fotografin som jobb. Däremot lämnade jag aldrig mitt intresse för fotografin utan hade det som ett brinnande intresse vid sidan om.

Jag har nu 4 barn och bor tillsammans med en underbar fru som också hon är media intresserad och fotandet pågår i skrivande stund.

Numera använder jag en analog Nikon f100 som huvud kamera och en panasonic Lx5 som backup och digitalt.

Jag har med fasa sett på hur den analoga foto värld jag älskade börjat gå i graven för att byta plats med den digitala. jag har svårt att passa in där känner jag och kommer fortsätta mitt analoga intresse så länge det går.

Ibland spyr jag nästan på all "mobil" fotografi och manipulareda bilder och känner det som om 2000 talet måste gå till historien som det med underpresterande rent kreativt vad gäller medialt konstnärs-skapande generellt. Det digitala har verkligen inte varit en injektion i rätt riktining för varken musik/bild/film i min mening. Men kanske kanske i framtiden kommer människor att se tillbaks på det som var innan och inse att kvalitet framför kantitet är att önska:) Och något med själ framför det själlösa.

Over and out..

/Martin. Postat 2011-09-06 13:37 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera