Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Fuji X100F smekmånaden

Så, nu har jag då haft denna trevliga kamera i ungefär en månads tid. Så det blir ingen fullblodig recension men dock lite tankar och bilder från denna första "smekmånad" med X100F.

Jag skrev i förra inlägget att jag var frestad att bara plocka med mig denna lilla kamera istället för mina andra större kameror. och så har det också blivit hittills.

Den är så mycket smidigare att ta med sig! Men också väldigt rolig att använda.

Är inte ofta som något lever upp så mycket till förväntningarna och när det gör det naturligtvis väldigt trevligt. Förutom att den är lättare att plocka med sig känns det som att man kan göra så mycket med den trots den fasta brännvidden och det kompakta formatet.

Det är väldigt befriande att ha med sig en kamera som gör dig "begränsad" i dina val men samtidigt inbjuder dig till att vara kreativ och ge dig massor av förslag till att vara kreativ.

Som de film simuleringarna som finns i den( finns även i de flesta andra Fuji kameror), som ser så pass bra ut direkt från kameran.

Här med Chrome Simuleringen

Att kunna gå runt och bara fota i jpeg och ändå känna sig så nöjd med kvalitén att det känns tillräckligt för de flesta sociala medier eller för utskrifter i hyfsat format, är väldigt skönt.

Ju mindre pill i datorn desto trevligare!

Jag läste rätt mycket innan om förslag på olika förinställningar med X100F och kom fram till att jag gillade några stycken där jag ställt tonen i olika lägen men också lagt på lite "skärpning" och brusreducering för att göra de bilder med filmsimuleringarna ännu mer "klara" direkt ur kameran.

De bilderna jag lägger upp här är alla med Acros och Chrome och är nog de jag gillar och använder mest.

       En serie från de härliga killarna som lirade boll.


Hanteringen av själva kameran är också helt efter förväntan. Det känns väldigt skönt att kunna köra samma batterier och i stort sett samma inställningar som jag har på min X-T2.

Menyer och knappar och rattar är i stort sett samma också. Lite mindre reglage på X100F såklart men det är ju bara positivt med tanke på at man vill att allt bara ska gå snabbt när man är ute och fotograferar med den. Det ända jag skulle kunna "klaga" på jämfört med tex X-T2 är autofokusen som självklart är i en annan liga än den större kameran. Det är dock absolut ingenting som stör då jag går runt och plåtar, men bara något man vet redan innan och ändrar förutsättningarna för. Detta är ingen sportkamera utan något som gjorts med "gatufoto" i tankarna och det märks verkligen.

Min dotter Yasmine vid sjön när de sista strålarna träffar hennes ansikte.

Så efter en månad är det en riktigt trevlig bekantskap och kan verkligen rekommendera den till andra som tänker sig fota något liknande och kanske behöver en mindre kamera och ligger i valet och kvalet:)

Ser fram emot att ta med mig den överallt i fortsättningen. kanske blir det en stor konkurrent till min X-T2 nästa gång jag reser, bara jag kan komma över "rädslan" att inte ha med mig fler brännvidder! 





/Over and out..

Inlagt 2017-04-02 22:49 | Läst 1835 ggr. | Permalink
Dom två första hamnar högt i topp hos mig. Gillar det svartvita och påpassligt taget med duvan i förgrunden. Även vattenspeglingen i andra bilden. Priset tar ändå din dotter ? Sådana bilder blir man verkligen glad när man ser. Göra sig till, nej va då ?
Sten
Svar från rikitikitavi 2017-04-03 20:22
Tack och vad kul att du gillar bilderna :)
haha ja det är dottern som spelar "apa" hon kommer nog bli clown, endast 7 år men spelar teater etc ;)
Ha det gott :D
/Martin.
Fina bilder och kul med lite erfarenheter från den kameran. Apropå bara en brännvidd vid resande så åkte vi på en veckas kryssning i somras, då fick det räcka med första versionen av X100:an. Jag tyckte det gick alldeles Utmärkt! Mvh Terje
Svar från rikitikitavi 2017-04-03 20:24
Tackar Terje! Ja men faktum är att det verkligen är rätt skönt med en brännvidd, blir liksom snabbare i tanken när man vet att man kompenserar för det man har på något sätt :)
/Martin.
Tack för smekmånadsrescensionen! Jag är själv inne i en testperiod med X100F. Blev lite nyfiken av att få veta vilka förinställningar du kör med? Jag ser att du använder jpg, vilket jag också gör, jag kunde nämligen inte göra raw bättre än jpg vid några tester jag gjort, så hittills blir det bara jpg för min del. Härliga gråskalor i den andra bilden förresten.
Svar från rikitikitavi 2017-04-03 20:37
Tackar Ragnar :)
Va kul att du också kör X100F, måste få höra vad du tycker sedan och om dina erfarenheter :)
Jag kör oftast i Acros eller Chrome som sagt och med de inställningar som jag skrev till Bertil här ovan. Men lite snabbt är det : +2 Shadows, -1 Highlights, -2 Noise reduction, och +1 Sharpness. Auto ISO :)
Ja hittills har jag endast kört Jpeg och ibland Raw+Jpegs .
/Mvh Martin.
light 2017-04-04 09:16
Tack för info! Jag kör just nu Film simulation bkt. Det betyder att jag får tre Film simulations i jpg för varje bild. Just nu använder jag Provia, Velvia och Acros.
Svar från rikitikitavi 2017-04-06 22:43
Varsegod :) Aha va spännande det har jag aldrig testat faktiskt.
Härliga bilder njutning för öga o själ.
Gun-Inger
Svar från rikitikitavi 2017-04-06 22:43
Tackar Gun-Inger.:) Va roligt at du tog dig tid att läsa och titta.
/Martin.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar