Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Fuji X100F smekmånaden

Så, nu har jag då haft denna trevliga kamera i ungefär en månads tid. Så det blir ingen fullblodig recension men dock lite tankar och bilder från denna första "smekmånad" med X100F.

Jag skrev i förra inlägget att jag var frestad att bara plocka med mig denna lilla kamera istället för mina andra större kameror. och så har det också blivit hittills.

Den är så mycket smidigare att ta med sig! Men också väldigt rolig att använda.

Är inte ofta som något lever upp så mycket till förväntningarna och när det gör det naturligtvis väldigt trevligt. Förutom att den är lättare att plocka med sig känns det som att man kan göra så mycket med den trots den fasta brännvidden och det kompakta formatet.

Det är väldigt befriande att ha med sig en kamera som gör dig "begränsad" i dina val men samtidigt inbjuder dig till att vara kreativ och ge dig massor av förslag till att vara kreativ.

Som de film simuleringarna som finns i den( finns även i de flesta andra Fuji kameror), som ser så pass bra ut direkt från kameran.

Här med Chrome Simuleringen

Att kunna gå runt och bara fota i jpeg och ändå känna sig så nöjd med kvalitén att det känns tillräckligt för de flesta sociala medier eller för utskrifter i hyfsat format, är väldigt skönt.

Ju mindre pill i datorn desto trevligare!

Jag läste rätt mycket innan om förslag på olika förinställningar med X100F och kom fram till att jag gillade några stycken där jag ställt tonen i olika lägen men också lagt på lite "skärpning" och brusreducering för att göra de bilder med filmsimuleringarna ännu mer "klara" direkt ur kameran.

De bilderna jag lägger upp här är alla med Acros och Chrome och är nog de jag gillar och använder mest.

       En serie från de härliga killarna som lirade boll.


Hanteringen av själva kameran är också helt efter förväntan. Det känns väldigt skönt att kunna köra samma batterier och i stort sett samma inställningar som jag har på min X-T2.

Menyer och knappar och rattar är i stort sett samma också. Lite mindre reglage på X100F såklart men det är ju bara positivt med tanke på at man vill att allt bara ska gå snabbt när man är ute och fotograferar med den. Det ända jag skulle kunna "klaga" på jämfört med tex X-T2 är autofokusen som självklart är i en annan liga än den större kameran. Det är dock absolut ingenting som stör då jag går runt och plåtar, men bara något man vet redan innan och ändrar förutsättningarna för. Detta är ingen sportkamera utan något som gjorts med "gatufoto" i tankarna och det märks verkligen.

Min dotter Yasmine vid sjön när de sista strålarna träffar hennes ansikte.

Så efter en månad är det en riktigt trevlig bekantskap och kan verkligen rekommendera den till andra som tänker sig fota något liknande och kanske behöver en mindre kamera och ligger i valet och kvalet:)

Ser fram emot att ta med mig den överallt i fortsättningen. kanske blir det en stor konkurrent till min X-T2 nästa gång jag reser, bara jag kan komma över "rädslan" att inte ha med mig fler brännvidder! 

/Over and out..

Inlagt 2017-04-02 22:49 | Läst 1071 ggr. | Permalink
Dom två första hamnar högt i topp hos mig. Gillar det svartvita och påpassligt taget med duvan i förgrunden. Även vattenspeglingen i andra bilden. Priset tar ändå din dotter ? Sådana bilder blir man verkligen glad när man ser. Göra sig till, nej va då ?
Sten
Svar från rikitikitavi 2017-04-03 20:22
Tack och vad kul att du gillar bilderna :)
haha ja det är dottern som spelar "apa" hon kommer nog bli clown, endast 7 år men spelar teater etc ;)
Ha det gott :D
/Martin.
Fina bilder och kul med lite erfarenheter från den kameran. Apropå bara en brännvidd vid resande så åkte vi på en veckas kryssning i somras, då fick det räcka med första versionen av X100:an. Jag tyckte det gick alldeles Utmärkt! Mvh Terje
Svar från rikitikitavi 2017-04-03 20:24
Tackar Terje! Ja men faktum är att det verkligen är rätt skönt med en brännvidd, blir liksom snabbare i tanken när man vet att man kompenserar för det man har på något sätt :)
/Martin.
2017-04-03 11:49   Bertil Lindahl
Hej ! Underbart att höra dina vackra ord om Fuji X100F. Har själv en lite äldre X100 och gillar den. Min frågor till dig är, är det lönt att byta till en X100F? Jag får ju nästan ingenting för min X100 vid bytet. Jag gillar dina sv/vita bilder. Jag älskar sv/vit fotografi. Tar du dem med kameran inställd på sv/vit? Eller tar du bilderna i färg och gör om dem till sv/vita efteråt i datorn? Tar du inte i RAW? Berätta gärna.
Skall försöka våga mig på lite gatufotografi innan benen lägger av helt. De är snart 74 år gamla. Vilka inställningar har du på kameran då du tar dina gatubilder? Tid, bländare, ISO-värde mm?
Ser med stor förväntan fram emot en utveckling av denna kommunikation.
Med vänlig hälsning
Bertil
uti Staffanstorp
Svar från rikitikitavi 2017-04-03 20:34
Hej Bertil och stort tack för dina ord och för att du läste igenom det jag skrivit och gillar bilderna:)
Jag brinner själv också för sv fotografi, om jag fick välja något jag skulle fota resten av livet skulle det vara detta.
Jag har alltid fotat i RAW innan och aldrig ens funderat på att fota i Jpeg, men när jag skaffade X100F så var det med lite den tanken att göra så lite som möjligt och bara njuta av att fota, inget byte av gluggar eller pill i datorn efteråt. Så när jag läste om de inställningarna so jag gillade så använde jag dom och testade, sedan finjusterade jag lite för mitt eget tycke och landade på dessa inställningar. Och det gäller då Filmsimuleringen Acros som jag gillar för gatufotot. Har +2 i "Shadows", -2 eller -1 i Highlights för att skydda dom lite, +1 i sharpness och -2 i noisereduction. Det tycker jag blir riktigt bra och då gör jag nästan inga justeringar i LR förutom lite "Klarhet" för att få lite mer stuns i tonerna. Annars är alla direkt från kameran. Kör oftast på bländaren i 2,8 för det mesta, Iso inställningen har jag helt i auto ISO men med /125 som minsta slutartid för att minska oskärpa, och max upp till 6400 eller så i ISO. Så om jag gatufotar litar jag på att den sköter detta. Men om jag ska fota landskap eller porträtt ställer jag bara om den fort till 200 ISO.'
Det är så jag har kört hittills och det tycker jag fungerar bra för mig :)
Ska bli kul att höra om dina erfarenheter sedan Bertil, lyckat till!
Mvh Martin.
Tack för smekmånadsrescensionen! Jag är själv inne i en testperiod med X100F. Blev lite nyfiken av att få veta vilka förinställningar du kör med? Jag ser att du använder jpg, vilket jag också gör, jag kunde nämligen inte göra raw bättre än jpg vid några tester jag gjort, så hittills blir det bara jpg för min del. Härliga gråskalor i den andra bilden förresten.
Svar från rikitikitavi 2017-04-03 20:37
Tackar Ragnar :)
Va kul att du också kör X100F, måste få höra vad du tycker sedan och om dina erfarenheter :)
Jag kör oftast i Acros eller Chrome som sagt och med de inställningar som jag skrev till Bertil här ovan. Men lite snabbt är det : +2 Shadows, -1 Highlights, -2 Noise reduction, och +1 Sharpness. Auto ISO :)
Ja hittills har jag endast kört Jpeg och ibland Raw+Jpegs .
/Mvh Martin.
light 2017-04-04 09:16
Tack för info! Jag kör just nu Film simulation bkt. Det betyder att jag får tre Film simulations i jpg för varje bild. Just nu använder jag Provia, Velvia och Acros.
Svar från rikitikitavi 2017-04-06 22:43
Varsegod :) Aha va spännande det har jag aldrig testat faktiskt.
Härliga bilder njutning för öga o själ.
Gun-Inger
Svar från rikitikitavi 2017-04-06 22:43
Tackar Gun-Inger.:) Va roligt at du tog dig tid att läsa och titta.
/Martin.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX