Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Varför D4 fortfarande är kung...

Godmorgon! vaknade till strålande sol idag och sonen som stod över mig i spjälsängen med nappen i munnen och en energi som var svår att motstå.

Veckan som gick sedan förra inlägget gjordes ett "nytt" inköp av kamera som får mig att skriva inlägget med den här rubriken idag. Kände bara att jag måste dela mina tankar om valet av kamera och också lite om varför det inte är en D850 eller annan nyutkommen best från kamera marknaden.

Jag har kört med en kombo ett bra tag nu i min Nikon D4 och Nikon Df som mina "huvud" hus. Har aldrig ångrat detta och fann mig verkligen till rätta i den kombinationen. samma sensor, den ena lite lättare och roligare att fota med och en andra en otroligt bra kamera som arbetshäst och som samtidigt ger samma fantastiska resultat när det gäller framförallt porträtt tycker jag.

I helgen testade jag en ny större "paraplysoftbox" en Aputure Lightdome 2 som jag blev rekommenderad av Jonas här på Fotosidan. För några veckor sedan testade jag lillebror Lighdome 2 mini. Storebror tog mer plats men det blev ett riktigt fint ljus med den större varianten.

Jag fotograferade döttrarna med min D4a och det blev en lärorik och kul stund med lite fina bilder för dem och för mig att spara.

Det slog mig bara hur nöjd jag är med den kameran och har aldrig sedan jag fick min första( det här är den andra) D4a ångrat mig. den bytte jag mot en D810 och den kändes inte alls rätt när det gällde mycket av det jag fotograferar. det var en bra kamera helt klart, men jag blev aldrig vän med den. I D4an kände jag igen mig eftersom jag redan hade Df med samma sensor, och lägg till allt annat som inte en Df har så kan man göra en hel del man inte kan med den kameran heller. Den kan verkligen allt.

Anledningen till att jag stundtals har hållit koll på begagnat marknaden är för att det skulle va skönt att ha ett extra större hus ifall att D4a ger upp en dag framöver. Df är fantastisk , men den klarar inte riktigt samma jobb som D4an.

Men ingen av de nyare kamerorna har intresserat mig av olika anledningar. Jag var lite nyfiken på D850 när den kom, men antar att det är som en "bättre D810" av det jag läst. vet att det är en fantastisk kamera, men jag har helt enkelt inte samma behov och det är alltid det som styr mina inköp mer än vad som är nyast. Jag tittade på Fotosidans livesändning och tänker på avsnittet från Nikon där han surrar om  Z serien och den nya D780. Jag verkar vara i minoritet, men jag blev verkligen INTE begeistrad när Z kamerorna kom. Gillar inte ergonomin eller adaptern det minsta och det känns trist att det är den vägen Nikon nu vandrar för jag ser inte mg själv byta till någon liknade kamera, utan kommer köra vidare på de objektiv jag har och älskar att använda. Förhoppningsvis finns det begagnade D4or eller likande jag kan fortsätta köpa när mina tar slut :)

Därför blev det en till D4a nu i veckan. Den var i väldigt fint skick, och förhoppningsvis har jag nu 2 hus som håller ett tag( båda är fortfarande under 70k klick.) och som jag känner innan och utan.

Har ni någon sådan kamera? och varför? :) alltid kul att höra vad  andra har gått igenom för resor innan de hittat rätt.

Nu ska jag ut i solen med sonen innan nästa regnskur kommer!

/over and out...

Inlagt 2020-05-09 09:37 | Läst 782 ggr. | Permalink
Fastnade vid några bilder, men måste ändå framhålla bild 3, WOW!! Det var en porträttbild som hamnar i absoluta toppskiktet av de jag sett här. Så naturligt fint. Och vilket "Mona-Lisa" leende sen! Helt klart en guldstjärna! ⭐️
Svar från rikitikitavi 2020-05-09 12:35
Hej och tackar Ragnar, kul att du tittade in och att du gillade några av bilderna och en ännu mer :D Roligt. Tack!
Ha det gott!
Intressant läsning och väldigt fina bilder. Nu tror jag ifs att med dessa två vackra modeller och med det ljuset så hade det blivit bra med vilken kamera som helst. Hade också varit intressant att ”sätta fingret på” vad som inte var bra med D810. Jag har två D750 jag tycker de uppfyller många av mina behov, och särskilt vidBlack Friday då en ny var nere i en 8000:-
Svar från rikitikitavi 2020-05-09 14:40
Tackar peter :) Det låter kanske motsägelsefullt efter att ha prisat D4an så mycket just. Men man kan verkligen prestera fina bilder med vilken kamera som helst från de senaste 10 åren eller mer. ja såklart egentligen med vilken kamera som helst med rätt man eller kvinna bakom kameran. Men menar också att de senaste 10 årens kameror tex D700 som kom för runt 10 år sedan är så pass bra att nästan vem som helst kan ta ok bilder. Så egentligen spelar kanske inte valet SÅ stor roll om man endast tänker på den biten.
Så det är små förändringar i det stora hela som gör att vi söker oss till vissa kameror. Men min poäng är också den att det nyaste verkligen inte ÄR bäst just för en själv. Nu är jag ingen teknisk person och bryr mig verkligen inte om att få superskärpa eller allting perfekt utan har alltid dragit mig till något annorlunda som är mer kreativt och kanske går mot strömmen ibland så länge jag intuitivt tycker om det.
Därav mitt val av Nikon Df tex som många verklige avskyr. Men när jag läste om den flera år efter lanseringen så såg jag de bitarna som jag trodde skulle tilltala mig med den och lusläste varenda recension jag kunde hitta. det visade sig stämma och det är nu en av mina absoluta favorit kameror.
Min D810 började jag sakta tycka bättre och bättre om efter att ha använt den ett tag, men den passade sig för mig mycket bättre vid landskap och bilder där det just behövdes massor av DR och pixlar och detaljer. Men jag gillade den inte alls för porträtt där man såg varenda por och det behövdes kanske ännu mer PS i efterhand för att det skulle kännas rätt.
D4ans sensor lämpar sig enligt min smak mycket bättre för det och där behöver jag ibland inte göra mycket för att filerna ska vara klara.
Jag har aldrig haft något större "behov" av alla dessa pixlar eller att klippa i bilden. jag anpassar mig och tycker snarare att det är väldigt skönt att mitt arbetsflöde och min hårddisk inte blir lika lidande utan att den biten går mycket smidigare.
Ergonomin på D4an är också mycket bättre än D810 initialt och även bättre trots att man slänger på ett grepp på D810, något jag aldrig varit ett fan av ändå på kameror.
För mig var det en ordentlig lärokurva med D810 för att få till skarpa bilder också, och fick höja ISO en del mer för att ta bara porträtt ibland om jag inte använde stativ. Något jag sällan gör. Så det var sällan jag fick användning för det lägre ISo talen på det huset ändå.
Det är också det jag är lite rädd ska vara liknande på D850 och har hört av andra att så är fallet.
Sedan tyckte jag att AF kändes sämre men tror inte den är det på pappret, men fotade jag sport exempelvis så kändes den inte alls lika snabb och tog ju heller inte samma serie bilder som en D4a.
Skönt med dina D750. Vet att många gillar dom men jag var aldrig ett fan av dom heller tyvärr. jag kom från D700 och ville ha något som liknade den mer då D750 kom och tyckte den kändes som en helt annan kamera. Dock kändes sedan min Df mer som en uppföljare till min D700 på något vis och var det som gjorde att jag sålde den sedan.
Många rader där hehe, men kände att jag behövde utveckla det lite mer efter din fråga och eftersom jag inte gjorde det i bloggen.
Ha det gott! Och tack.
/Martin.
pdahlen 2020-05-09 14:53
Tack för det uttömmande svaret. Förstår att du är mer för en mer romantisk/soft look än det knivskarpa högupplösta, då kan jag förstå ditt val
Svar från rikitikitavi 2020-05-09 18:28
Ja men precis lite så är det nog :)
2020-05-09 15:00   Finn Trosby
Flotte bilder, og jeg blir ikke overrasket at de er tatt ved hjelp av en D4, eller at du er svært fornøyd med den. Jeg har en selv, og når jeg vil bytte inn denne, har det ikke med kameraet å gjøre – det har med meg selv å gjøre. Jeg er 74, og min rygg og mitt høyre kne (som skal skiftes ut med en protese) er skrale. Da blir min D4 med 24-70 mm/2,8 – som jeg også har vært veldig fornøyd med – for tunghåndterlige. Det går mot noe speilløst – jeg kommer nok til å vente på Canon R5 for å høre hvilken mottakelse den får, før jeg bestemmer meg. Hvilke(t) objektiv har du benyttet til de fine portrettene dine?
Svar från rikitikitavi 2020-05-09 18:27
Hej och tack Finn:) Ja men det kan jag verkligen förstå. Vid ett tillfälle när jag var ute och reste i Rom så släpade jag med min D700 och just 24-70 och några andra objektiv och bestämde mig för att aldrig resa med något likande igen! Köpte ett Fuji system med 3 mindre objektiv som jag sedan reste med i Frankrike och älskade det.
Tror inte jag kommer ta med D4an på några längre utflykter heller utan då åker min Df eller min Leica Q-P med istället tror jag.
Så jag förstår dig helt och fullt!
Till de här bilderna använde jag mitt 70-200mm f2,8. och 85mm f1,4g Annars är mitt favorit för porträtt 105mm f1,4g och 58mm f1,4g.
ha det gott!
Vackra bilder på vackra döttrar är ju en spontan första och omedelbar reaktion! Du skriver om kamera och ljus men inget om optiken. Jag ser att bilderna är skarpa utan att ha den knivskärpan som för porträtt inte tillför något, nästan tvärtom. Tror har du softat bildytterkanterna lite, det kan vara bra för porträtt. Utmärkta bilder! Hälsningar
Svar från rikitikitavi 2020-05-09 18:30
Hej och tack Björn:) Jo men dessa är nog ok skärpa i, några av dom har jag lekt med lite olika skärpedjup också och en av dem är i skärpa etc. Men i övrigt håller jag med dig, gillar nog en lite mer drömsk "look" kanske hellre än knivskarpa.
Tack igen!
ha det gott, Mvh Martin.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX