Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

2 Rullar med Contax RTS2, Kodak trix 400

Spola tillbaka tiden några år och jag var i fasen att leta "nya " analoga kameror att införskaffa i min nyvunna kärlek och återkomst till analog fotografi igen.

Jag gick igenom en rad kameror och märken och efter diverse Nikon hus, Pentax hus , Olympus rangefinders och annat smått och gått blev jag nyfiken på Contax fina och lite lätt lyxiga hus med de mycket trevliga Zeiss objektiven.

Just då lyckades jag aldrig riktigt fastna för vilken modell jag skulle skaffa potentiellt men jag gillade verkligen stilen och det jag läste om en Contax RTS. Dick var de hus jag såg ute på begagnat marknaden alltid ganska skamfilade och kostade trots detta alltid en bra slant.

Lädret hade i 80-90% av fallet helt skalats av eller hängde på sniskan. Sedan kom andra kameror i mellan, och spola framåt ett bra tag till en träff med "Analog Fotografi" i Stockholm där en gruppmedlem hade med sig en Contax Aria i fint skick. han talade väldigt varmt om den och jag höll ögonen öppna efter en sådan eller en Contax i bra skick den kommande tiden.

Contax RTS2, Zeiss tessar 45mm f2,8. Kodak trix 400

Under semestern denna sommaren dök det upp en annons om en nyservad Contax RTS2 som  såg väldigt fin  ut. Efter en kompromiss i pris och ett trevligt möte i en förort till Stockholm med en Skotsk fotoentusiast, blev den här underbara kameran min.

Jag hade dock inga objektiv ännu och hade redan börjat spekulera på ett par som inte skulle tvinga mig sälja lägenheten, men samtidigt var bra objektiv som  gav mig inspiration att fotografera med.

De 2 första objektiven blev ett pannkaks objektiv i Tessar 45mm f2,8. otroligt kul objektiv som passar perfekt på det här huset tycker jag. För gatufoto om jag inte plåtar 28mm är den här brännvidden riktigt bra. Just att det ligger mellan 40 och 50 ger det för mig en roligare känsla än et vanligt 50 som man så ofta annars plåtar med i andra sammanhang.

Och det ger kameran en sån liten härlig profil, så smidig kombo att ha med sig och ger väldigt fina bilder trots sin storlek.

Det andra objektivet jag också fick med och köpte av samma säljare var ett Zeiss 50mm f1,7 för ljusstyrkan och för att jag vet många som tycker detta till och med är bättre än 50mm f1,4 trots priset. Och jag måste säga att det verkligen lever upp till förväntningarna.

Contax RTS2, Zeiss 50mm f1,7. Kodak Trix 400.

Nu när jag hade 2 fina objektiv att börja med ville jag komplettera med en av mina favorit brännvidder 28mm, och landade i ett Zeiss 28mm f2,8 för att det inte skulle kosta för mycket och ändå få ett väldigt bra objektiv. Även detta verkar vara ett fantastiskt objektiv, och jag måste säga att jag verkligen är nöjd med det lilla kit jag nu hade införskaffat efter några veckors letande.

Contax RTS2, Zeiss 28mm f2,8. Kodak Trix 400.

Nu återstod att gå ut i fältet laddad med det här inspirerande kitet och försöka framkalla några rullar så fort jag kunde för att se hur resultatet blev.

Första dagen hade jag endast med mig mitt 45mm f2,8 Tessar för att spara plats och vikt. jag och sonen drog runt inne i stan och trots att det var Pride paraden lyckades jag inte ta några bilder där men hittade lite bra tillfällen att ta lite kort på sonen och saker som hände längs vägen runt slottet och gamla stan.

Och efter detta fick jag med mig kameran till Snösätragränd ute i Rågsved på en kulturfestival där ute. Jag la upp färgbilderna från den utflykten och jag måste säga att jag diggade de svartvita fotona mycket mer, så i det här fallet var dom värda att vänta på.

Här använde jag lite olika brännvidder men främst mitt 28mm.

Jag valde även att plåta just Kodak Trix 400 med de första 2 rullarna. jag har övervägande fotograferat med Ilford HP5 den senaste tiden, men kände att jag ville "go back to basics" med min gamla favorit i testet för denna kameran. och är glad att jag gjorde det.

När man har bra objektiv och en pålitlig mätare är verkligen Trix 400 fortfarande en favorit för mig.

De senaste bilderna med kameran tog jag i lite olika sammanhang inan jag till slut lämnade in den på Team framkallning ute på söder.

Så, om ni orkat följa med till slutet här i denna långa blogg, så vill jag bara sammanfatta med att säga att detta är en fantastisk fin och inspirerande kamera att fotografera med. Man har testat många kameror över åren, och ibland är det svårt att hitta rätt i djungeln av hus och objektiv och system.

Alla har liknande egenskaper med något mer avancerade funktioner. Och vi alla veta tt det är objektiven som mer sätter ribban för hur bra dina fotografier blir i slutändan ( och eventuellt något slags talang eller tekniskt kunnande....) Men för mig när det gäller analogt foto gäller det att hitta ett "lagom" där husen ger dig inspiration att vilja ta med det och fotografera, men att också funktionerna ger dig frihet att inte få det för komplicerat. Och därtill att objektiven har en fin känsla och en trevlig karaktär.

Denna Contax RTS2 får mig att vilja ta upp den och gå ut på gatorna för att fota, den tar lagom med plats i väskan och bryter inte en redan tveksamt stabil rygg.

Objektiven tar skarpa fina bilder överlag och har något , iaf i svartvitt. Härnäst blir det till att testa den med färgfilm också. Men så här långt är jag smått kär i min "nya" Contax RTS2. och jag hoppas romansen håller precis som kameran till minst nästa sommar, för nu ser jag fram emot en höst och vinter och att möta dessa årstider med min nya bekantskap...

/Over and out..

Inlagt 2023-08-25 22:52 | Läst 903 ggr. | Permalink
Fina bilder! Jag har också haft en RTS! En mycket kompetent kamera! Vad gäller normalen 1,7/50 mm så är den bra, mycket bra! Har några tester kvar från tidningen FOTO där man testade ett antal 50 mm objektiv från Nikon, Leica, mfl och där låg 1,7:an bäst till!
/B
Svar från rikitikitavi 2023-08-26 12:15
Hej och Tack Bengt! :) va kul att du också har en. har din hållit bra under åren och så :)?
Aha spännande, ja men då verkar det stämma med normalen då, hittills som sagt tycker jag den tecknar väldigt fint faktiskt.
ha det gott! Mvh Martin.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar