Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Nackspärr! Hösten, Nikon ZF!

Sitter hemma med en nackspärr som jag inte haft på ett tag. Förmodligen en kombination av för mycket bärande av kameraväskor, träning, och stress.

Hade en föraning då jag sista tiden hade känningar när jag var inne i stan och gatufotade. Nu var det ett tag sedan, men hade det mer frekvent för ett antal år sedan och bär numer väskorna på andra axeln då jag helt enkelt inte kan det på samma sätt längre på den "vanliga" sidan. Säkert andra som känner igen sig, och är äldre än 30!

Tänkte bara i liggande position försöka få iväg ett inlägg då jag ändå är hemma och vilar om ditten och datten.

Hösten är här och det är alltid vackert och inspirerande att fota, och man vill hinna med inan den tråkigare biten med regn och rusk har sitt intåg.

Jag har varit ute de senaste helgerna både själv och med barnen för att slå två flugor i en smäll, både lite höst, men också gatufoto eller bilder på barnen i den miljön.

Julle, inspekterar det nya vapnet inköpt nyligen, Leica M240, Summicron 50 f2,0

Leica M240, Summicron 50 f2,0

Har använt min Summicron med min M240 ganska mycket nu sista tiden, och inser verkligen styrkan i ett bra 50mm när man inte vet vad man kan förvänta sig, men vill kunna ta både porträtt eller dokumentära bilder i en miljö.

En M240 är kanske inte den snabbaste "familje" kameran man kan ha med sig, men storleken och utseendet på bilderna tilltalar mig så att jag ändå tycker det är en väldigt trevlig kombo att ha med sig även dessa utflykter. Om jag hade varit bättre på Zone fokusering hade jag nog helt kunna rekommendera den kombinationen som en bra daglig dokumentär kamera. Men jag börjar även bli så pass van vid att använda den att jag kan fokusera hyfsat fort med den ändå.

Det leder mig till det jag skrev i rubriken, om Nikon Zf.

Säkert många nu som är sugna på den kameran, inklusive mig själv. Man är riktigt nyfiken på den, och framförallt för oss som gillar den där retro känslan och kanske även fotar med film och äldre kameror rycker denna lite extra tag i hjärtats inre korridorer och får oss att vilja sälja eller lätta på "lädret" för at kunna införskaffa denna när den väl visar sig på marknaden.

För min del innebär det nog att jag behöver sälja något, och då måste eventuellt denna härliga kombo( M240 och gluggar) lämna mig. Alternativt min gamla trogna Nikon Df som jag också fotar ganska mycket med.

Den är visserligen lite som ett Frankensteins monster men har ändå den där magiska sensorn och ett hyfsat behändigt paket för att hellre ta med sig än en tung DSLr med gluggar på det.

Jag hade senaste med mig den till denna Medeltids fest ute i brännkyrka i Stockholm. Och hade faktiskt även med mig min M240.

Nikon Df, Nikon 105mm f1,4 

Och den skulle bli svår att göra sig av med helt ärligt. Det är också en kamera jag har tänkt behålla då den har varit en favorit så länge och kanske lämna över till sina egna barn sedan, om den håller.

Och M240 som också följde med den dagen i sitt lite lättare paket med en mindre glugg skulle även den vara väldigt svårt att behöva göra sig av med...

Leica M240, Elmarit 28mm f2,8

Smidigheten med den kombon när jag gatufotar är också svårslagen. Och även om en ZF ser rätt behändig ut så är den nog inte lika liten med ett objektiv som den kombon jag kör med mest nu.

Den har andra sidor jag tycker verkar lockande dock. Som den snabba AF och bildstabiliseringen som iaf vid gatufoto kan göra att man bara behöver tänka på komposition och vara med i stunden utan att tänka på andra inställningar. Också ett läge för B/W med ett tryck, även om det är Jpeg och man ändå behöver behandla en Raw bild så är det ett enkelt sett för att se i mono om man känner för detta utan att behöva vada i menyer innan.

Jag tror inte att det skulle bli en besvikelse om man väl bestämmer sig för en. Men det tål att tänka på och fundera ett tag, så inte den där lusten med nyhetens behag tar över förnuftet och känslan. Att fråga sig själv om det verkligen är ett bättre alternativ än det man har, och hur länge man också i sådant fall har kvar det och om det sedan går att sälja eller det tappar i värde fort. Något man redan vet att det man har inte gör kanske på samma sätt.

Ja det är funderingar man kommer ha ett tag, och medan plåtar jag på i samma anda, och med det jag älskar att använda nu och som inspirerar mig.

Det jag redan pratat om här innan i detta inlägg men också i tidigare, de analoga kamerorna jag mellan varven också är ute med.

Contax RTS2, Ilford HP5

Avslutar denna blogg med några oväntade besök...

M240, Summicron 50 f2,0

Fridens liljor!

/Over and out...

Inlagt 2023-09-25 13:20 | Läst 844 ggr. | Permalink
Fina bilder!
Jag har f ö precis ”lättat/sålt av” utrustning för att finansiera en Zf.
Om den håller vad den lovar - skam vore det annars - så hoppas jag den blir som att återförenas med min gamla FM2, den bästa kamera jag ägt och som jag tog mina bästa bilder med way back på 80-talet enligt principen ett kamerahus, ett objektiv (Nikkor 28 mm). Dessutom att försöka börja fota ”analogt” igen och inte bläddra på skärmen hela tiden och spotta fram exponeringar.
Vi får se hur det blir…
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från rikitikitavi 2023-09-25 19:31
Tack Per-Erik :)
Aha! spännande hehe. Ja jag hoppas också att om jag införskaffar den att den ska bli en lättare kamera än min Df att ta med överallt och att som du säger det blir lite som med min Leica att den blir i gränslandet mellan digitalt och analogt och inte känns som en "digital" kamera på samma sätt utan lite mer inspirerande.
Ska ägna en del tid åt att se vad/om jag ska göra mig av med och om jag ska ta klivet dit och skaffa den när den väl kommit. Tror i vilket fall som helst att jag ska vänta lite för att se hur starten av försäljning etc går, och eventuella buggar etc eller andra tråkigheter är över innan också och höra vad folk verkligen kommer tycka om en. Lite orolig för att det inte ska finnas tillräckligt kvar så man kan köpa den på ett tag när jag väl bestämmer mig dock. Men håller tummarna :)
Mvh Martin.
Trevligt blogginlägg med fina tillhörande "testbilder".
Tråkigt med nackspärr, dock.
Själv kör jag ju minimal utrustning nuförtiden, en Iphone som jag har med mig fickan, så jag slipper förslitningsskador. Slipper även funderingar om nya kameraköp, sälja gamla prylar för att kunna finansiera nya, osv. Sen får jag dock finna mig i att bildkvaliteten blir lite sämre :)
Krya på dig!
Svar från rikitikitavi 2023-09-26 11:26
Tack tack Johan:)
Ja det är drygt men som tur var iaf övergående. Men något man brottas lite då och då med när man släpar runt kameror titt som tätt ju tyvärr hehe.
Skönt på många sätt kan jag förstå Johan när det gäller den biten, telefonerna har man alltid med sig och de är ju så pass bra nuförtiden att de räcker till mycket av den där dagliga dokumentationen.
Så på sätt och vis förstår jag dig, skönt också att slippa det där uppgraderings eller "jag måste ha" loppet man konstant är med i mer eller mindre :)
Jag kommer nog att slimma ned på något sätt i framtiden, men förmodligen genom att endast ha ett par analoga och några digitala jag kör med och sedan endast skaffa nytt om något samtidigt ryker. Nu dök ju plötsligt ZF upp som sagt, men om den ska in ska något också ut i sådant fall !
Ha det gott!
/Mvh Martin.
Johan Pihl 2023-09-26 16:19
Jo, Nikon Z f är ju en vacker kamera. Ganska lik Nikon FM2/FE2 som jag använde mycket då jag var yngre.
Jag blev dock lite avskräckt av det som Magnus Fröderberg skrev om att den har ganska seg datautläsning, vilket kan ge en hel del "rolling shutter" om man väljer att fota med den elektroniska slutaren, då jag frågade om den mekanisk slutaren låter för högt för att köra gatufotografi med den.
Om du är van vid en Leica M240, som väl är relativt tyst, antar jag, så kanske Nikon Z f kommer att låta lite mer. Men förmodligen inte lika mycket som Nikon Df. Du får besöka en butik och klämma lite på den, och lyssna på slutarljuden :)
Ja, detsamma!
Svar från rikitikitavi 2023-10-31 18:45
Jag var faktiskt inne och klämde lite på den för någon vecka sedan på Kameradoktorn :) Var rätt trevligt och den motsvarade iaf en hel del de förväntningar jag hade innan.
Tyckte den var något större än vad jag hade hoppats på, men i övrigt riktigt trevligt byggd etc tycker jag :)
Har inte helt bestämt mig om jag ska köpa eller ej, men jag har nu lagt ut min M240 och en glugg på tradera. Så får vi se om jag får det jag vill ha till att börja med. Annars behåller jag den :) Och då får en Zf vänta ett litet tag.
Johan Pihl 2023-11-01 11:32
Låter spännande! Men samtidigt, inte så kul att du behöver sälja din Leica med glugg, för att ha råd att köpa en Nikon Z f. Kanske bäst att vänta till Z f börjar dyka upp billigare på begagnatmarknaden?
Svar från rikitikitavi 2023-11-01 12:10
Ja det är ju lite spännande, men samtidigt har man lite delade känslor när det gäller just att sälja min M240. Jag förklara min tanke med helhets iden runt mitt framtida kit och vad som lockar även om jag inte är helt klar med om det är rätt i slutändan eller ej hehe.
Tanken är att ha Zf+Df+D4 där jag kan dela objektiv allt ifrån de gamla Nikkor linserna jag har mellan husen på ett smidigt sätt till att börja med.
Visserligen behöver man adaptern för Z huset, och den är irriterande måste jag säga, men på Zf blir det nog ändå mest adapterade vintage objektiv alternativt de mindre af objektiven med retro känsla de släppt, typ det 40mm f2 eller 28mm f2,8.
Annars tänker jag mest äldre roliga objektiv som jag redan har från Zuiko, Takumar eller Zeiss planar objektiv, som alla kan se rätt snygga ut på en Zf med rätt adapter. Tanken att få prova alla dessa vintage objektiv på en FF kamera med hjälp av Eye focus som ZF har känns som ett riktigt kul kapitel :)
Min saknad efter ett leica hus i någon form tänkte jag då också fylla med en M2 istället för min Voigtlander Bessa jag just sålde. Så helheten blir att köra Zf som min dagliga street shooter och familje kamera digitalt, med alla de roliga vintage objektiven, mina fina F objektiv och några få Z objektiv som är passande för en Zf. Och då fortfarande plåta film med en M2 och de andra analoga kamerorna jag har för en mer långsam trevlig upplevelse där :) Jag sparar även mitt summicron 50mm f2 och ett VL 35mm med M fattning till en M2 eller att adaptera på min ZF.
Och anledningen förutom att en Zf kamera verkar rolig att införskaffa en, var nog för att jag kände att jag inte riktigt har haft en smidig familje kamera att kunna plocka med mig överallt. En med AF men samtidigt roligare att plåta med än mobilen. M240 även om den är fantastisk och skön att fota med är inte alltid den lättaste eller snabbaste kameran att ha med. En leica Q hade som jag hade tidigare fyllde det tomrummet väldigt bra, så det har också funnits planer på att skaffa en sådan igen, eller en Q2 monokrom.
Men samtidigt är dessa 2 mer begränsade än kanske en Zf skulle vara rent praktiskt, med tanke på hur mycket mer jag kan använda den till....
jaja haha...du ser. å mycket tankar hit och dit. har inte riktigt landat i vad jag vill känner jag. och priset på en ZF just nu känns lite överdrivet med tanke på vad den kan köpas för utomlands. Så att vänta skulle kanske egentligen inte vara en dålig ide....
Johan Pihl 2023-11-01 23:29
Ja, Nikon Z f kan nog vara en bra och lagom familjekamera. Snygg och ganska diskret, inte FÖR stor, och tycks ha de flesta funktioner man kan behöva. Men synd att adaptern är lite bökig och stor, om man vill köra de äldre Nikkor linserna på den. Men som du skriver; nåt av de nya "retro" 40mm f2 eller 28mm f2,8 skulle funka bra som standard-objektiv på den.

Har själv aldrig provat Leica M2, men den kan väl vara lite bökig att ladda filmen på den? Kanske en vanesak dock. Jag har mest haft Leica M4-2, och den funkar ungefär på samma sätt som M2, förutom just filmladdningen, och att den har ett "riktigt" räkneverk.
Leica M4-2 är den kamera jag gillat bäst genom åren, och den jag saknar mest. På andra plats Nikon Fm2/Fe2.
Men jag saknar dem inte riktigt så mycket, att jag skulle få för mig att börja plåta med film igen, även om jag tycker analogt foto är snyggare än digitalt.

Men det är kul med kameror, och med jakten på den "perfekta" kameran. För mig var den en gång i tiden Leica M4-2 med Summicron 35/2 (version 2 eller 3), laddad med Tri-x 400, och en lös exponeringsmätare i fickan :)
Hoppas du kommer fram till en bra lösning, och hittar en bra familjekamera. Ser fram emot fler blogginlägg med tiden.
Svar från rikitikitavi 2023-11-02 08:37
Ja de du beskriver där är fina kameror också 🤩 har haft en M4 ett tag och den var nog egentligen bättre än en M2a med fler framelines och säkert lättare att ladda också som du säger 😊👍
M2 är lite ”billigare ” just nu lite därför jag funderat på just den. Och då kan man också släppa tanken lite på att den är för dyr att ta med och plåta med överallt 😅🙈 den får gärna vara lite sliten också bara den funkar .

Ja vi får se hur detta går hehe . Återkommer med resultatet senare och säkerligen också i ett blogg inlägg 😊👍
Ha det gott så länge Johan 🥳
Johan Pihl 2023-11-02 10:36
Jag tycker att framelines för 35, 50 and 90mm, som både Leica M2 och Leica M4-2 har, är perfekt.
Jag hade även en Leica M4-P ett tag, som har frameline även för 28mm, men eftersom jag alltid använde 35;an, så föredrog jag de framelines som fanns i Leica M4-2.

Precis, man kan inte köpa en FÖR dyr kamera, så att man knappt vågar plåta med den. Den bästa kameran, brukar vara den man har med sig :)

Tack DSM!
Hej igen. Har nu haft min Nikon Zf i en vecka och måste säga att det är en underbar kamera. Kvalitet och härlig att använda. Jag rekommenderas den starkt.
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från rikitikitavi 2023-10-31 18:47
Hej Per-Erik, trevligt återkoppling :)
Kul att du tyckte om den, jag är något närmare än förut att införskaffa en nu iaf, var inne och klämde på en för någon vecka sedan och jag tyckte den kändes väldigt trevlig.
Har du några speciellt trevliga erfarenheter angående bygge eller ergonomi eller andra iaktagelser får du gärna dela med dig :)
Låter lovade tycker jag!
Mvh Martin.
per-erik åström 2023-11-01 11:57
Om man gillar teleobjektiv och/eller zoomar så är det extra greppet bekvämt. Men om man, spm jag, håller inder 85 mm och fasta gliggar är den mycket bekväm samtigt robust i händerna. Det lilla Nikkor Z 26 mm pancake-objektivet gör den myclet kompakt. Vanligtvis använder jag Nikkor 28:a och 40 mm. Billiga och lite plastiga gluggar, men skarpa och fina. Funderar också på att köpa en ArtraLab Nonikkor 35:a från Hong Kong av en liten firma som gör ”vintage” objektiv för Z-fattningen. Allt gott/per-erik
Svar från rikitikitavi 2023-11-02 08:33
Hej, jag kör ofta lite samma som dig angående brännvidd . På min Df tex håller jag mig under 105mm, och mest runt 50. Så kan tänka mig att jag aldrig skulle slänga på en större zoom glugg där ändå 😊 jag tittade också på den 28an och 40 som iof som du säger ser lite plastiga ut men ändå sitter fint på kameran, de bilder jag sett tagna ser helt ok ut också i rendering etc 😃 och ändå rätt skönt att ha några mindre med af om man nu köper en zf med den fina autofokusen 👍
Tack ser fram emot mer iakttagelser fram över 😁✨
Mvh Martin



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar