Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Gott nytt, och tankar om Teknik VS Känsla!?

Nu är det 2013 och i badkaret i morse gick mina tankar tillbaka till åren som gått.

Tankar gick till händelser i livet, stora som små. En av funderingarna var över Fotografin och vad som händer med den och hur det har varit. Funderingar om gamla bilder, analog fotografi kontra digitalt, och en viss oro för hur och vad som händer med fotografi framöver.

Idag är ju alla "fotografer" med sina mobiler och sitt photoshop kunnande. Min oro ligger nog i att känslan börjar försvinna mer och mer. Det knäpps bilder i massor, men ofta kommer känsla i andrahand.

Jag kan vara självkritisk här och reflektera över min utveckling som fotograf. Och detta gäller tyvärr även mig själv till viss del. När jag började fotografera hade jag många bra ideer och brann verkligen för att ta bilder som skulle säga någonting och påverka människor. Jag hade planer på att förändra världen oh att resa jorden runt och fotografera olika spännande projekt.

Min utrustning då var skrattretande om man jämför med idag. Jag fotade givetvis analogt men med mycket enkla medel. Mitt kunnande var en bråkdel av det jag besitter idag. Ändå tog jag kanske "bättre" bilder då. Inte tekniskt kanske, men med mer känsla.

Kanske är det detta jag vill med mitt fotande mest de kommande åren, att jag ska få tillbaka gnistan igen och bli mer kreativ och ha känsla i mina bilder mer än jag har haft de senaste åren. Bättre utrustning och mer tekniskt kunnande är inte alltid lika med "bättre" bilder enligt mig.

Jag hoppas att både jag och många andra i världen hittar tillbaka till känslan i fotografin och att inte teknik och perfektionism sväljer all kreativitet..

Detta efter fred i världen och jämnlikhet förstås...:P

/Gott nytt år och Over and out...

 

Inlagt 2013-01-01 13:24 | Läst 2667 ggr. | Permalink
Härligt skrivet !t!

Det är precis samma tankar som jag så ofta har. När jag tittar på bilder på olika sajter så ser jag hur tekniskt kunniga många är, men när det gäller att framhäva känslan i bilden så är det inte många bilder, fotografer som jag "imponeras" av. Jag tillhör den äldre generationen, den analoga, den svartvita generationen och jag kan minnas än idag hur spännande det var med foto när man efter framkallning och kopiering och torkning äntligen fick se bilden man tagit.

Gott nytt år på dig också!

Mvh
/chi
Svar från rikitikitavi 2013-01-01 13:44
Härligt att höra:) Och kul att höra att flera går i samma tankar. Ja, om jag skulle vara ärlig och kunde byta så skulle jag inte tveka att byta ut det digitala i hela världen mot det analoga igen. Det var mer "kunnande" och känsla att jobba med sina bilder då..
Om man bara tittar på bilder som betytt någotning genom historien så har det ju INGENTING med teknk att göra utan om känsla och tillfälligheter som gjort bilden unik.
Man kan ju alltid drömma hehe!
/Detsamma, Mvh Martin.
Jag tog ett ganska drastiskt beslut förra året av anledningar som du skriver om här. Jag märkte att jag förlorade glädjen i fotograferandet ungefär i samma takt som jag skaffade mer prylar. Så jag bestämde mig för att helt gå tillbaks till de prylar som jag tyckte att det var kul att plåta med och som jag i och för sig inte gett upp. Sagt och gjort, ut med en massa annonser här på fs, så nu är det bara ett objektiv kvar att sälja av och fotoglädjen börjar infinna sig igen.

Många klarar av detta med många prylar och en stor valfrihet utan att det inkräktar på kreativitet och glädje, men jag har märkt att jag inte tillhör dem. Ju enklare valen blir ju mindre fokus har man av naturliga skäl mot prylarna. Att skaffa nya prylar hela tiden gjorde också att jag började leta problemen med uteblivna bra bilder i prylarna i stället för där det alltid sitter, i mitt eget huvud. ;)

-affe
Svar från rikitikitavi 2013-01-01 22:28
Hehe ja, jag känner igen det där Alf. Jag älskar verkligen min nya D700. Den är den första kamera jag ägt av digitalt slag som känns närmare en analog kamera i sitt bygge och i resultat. Innan har jag alltid blivit missnöjd. Men sedan har jag jagat objektiv och fotat mycket med blixt, något jag aldrig brydde mig om förut utan jag fotade nästan uteslutande i naturligt ljus och med en reflex skärm eller dyligt som annan utrustning om jag ville lätta upp, och det fungerade utmärkt. Nu använder jag oftare blixt och har nästan för många objektiv att välja mellan precis som du skriver. Men men, ska försöka jobba med min egen inställning där nu framöver så får vi se vart det barkar!
/Mvh Martin.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX