Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Midsommar , semester och begravning/avsked av en analog epok.

Yasmine tagen första dagen med nya D700an.

Så Var Midsommar här och förbi. Och början på några veckors semester.

Underbart. Och också början på en ny epok inom foto för mig.

Jag har levt med min F100 och analot foto så länge jag kan minnas och nu har jag slutligen bytt kurs eller i allafall vidgat mina vyer. Jag bestämde mig för att skaffa en Nikon d700 och ta avsked av min gamla trotjänare F100.

Det kändes lite som ett svek! Men jag har bara bra minnen av den. Det som gjorde att jag slutligen tog steget var allt gott jag läste om D700. att den var så lik en bra analog kamera att andra hade bytt upp sig till den. Det fick mig att börja fundera.

Det har varit väldigt dyrt att framkalla film och tidsödande att skanna! Har fortfarande 7 rullar oframkallade sedan min senaste resa och svettas bara jag tänker på att behöva skanna dessa hehe. Även om det samtidigt är spännande att se rullarna framkallade och komma med posten.Den biten kommer jag att sakna.

Nu sitter jag här, en såld F100 och en ny d700 läsandes manualer. jag har köpt ett par nya objektiv och också en ny blixt. Det här kommer bli kul. Det bubblar nästan i magen när jag tänker på allt nytt jag kan fota med kameran.

Nu börjar ett nytt äventyr....och det är semester!

Glad sommar på er alla älskare av bilder.

 

Inlagt 2012-06-28 12:13 | Läst 2731 ggr. | Permalink
Jag gick från F70 till D70 till D200 till D700
F70 står kvar hemma, D70 och D200 gör andra lyckliga idag :)
F70an används inte så kanske den borde säljas? Fast jag tror den kommer att få en plats i mitt kameraskåp tillsammans med några andra trotjänare.
D700 är en suverän kamera. Jag har haft min sedan 2009 och vet inte hur många exponeringar det blivit.
Lycka till, du kommer säkert att bli nöjd.
Svar från rikitikitavi 2012-06-28 16:32
Ja det var en resa det också hehe:) Jag har ju "jobbat" med bra digital kameror, och har haft flera kompakta, använder Lx5 och Lx3 mycket. Men innan denna d700 så har det bara varit analoga system kameror. Mina favoriter Eos 1 och F100.
Men den veckan jag nu har testat D700 har varit underbar. Vilken kamera!
Har 1 till obketiv på ingående och sb-800 så nu ska här fotas!.
Ser verkligen fram emot det.
Angående ett litet "kamera" museeum så är ju det en bra tanke. har mest "gamla" kameror i mitt museum. men en F100 hade varit rätt coolt att ha där hehe.
/Tack. martin.
Om man plåtar färg tycker jag att det digitala hunnit ifatt och förbi för ganska länge sedan. Det blir ju magrare och magrare med färgfilm också och dyrare och dyrare att få den framkallad.

Själv kör jag nästan bara svartvitt och där är det lite annorlunda, bildmässigt går det inte att se någon skillnad tycker jag (om man kör med samma format) men jag gillar kontrollen över den fysiska processen och negativen som jag både kan skanna eller göra mörkrumskopior ifrån. Jag gillar också den lite långsammare förfarandet, så när ljuset tillåter kör jag fortfarande helst med film.

-affe
Svar från rikitikitavi 2012-06-29 01:00
Jag håller helt med där. Jag plåtade mest svartvitt och mycket tri-x. Och tycker fortfarande det är något väldigt speciellt med det. Man får något som kanske aldrig riktigt går att få digitalt, och även om man kan "fejka" det vet jag ändå inte om jag skulle bli riktigt nöjd med det hehe.
Så kanske kommer jag alltid ha några rullar Tri-x till mitt förfogande för att göra någon avstickare när jag får någon bra ide i svartvitt med film.
Min skanner jag hade är/var bra. Men jag saknade skärpan ibland som jag kan få digitalt och lyckades inte riktigt få till den med film. Även om det blev riktigt bra ibland ändå.
Jätteskoj att höra affe:)
/Martin.
alf109 2012-06-29 17:59
Om du vill göra snygga svartvita konverteringar på ett enkelt sätt tycker jag att du skall testa Silver efex pro2 som går att hämta en testversion gratis på nätet. Sparar mig en ofantlig massa tid och funkar precis som jag vill (jag kör även med en 5D Mk2 och en Nex 5n förutom de analoga kamerorna).
Har väll gjort ungefär samma resa som dej Martin . Har en F80- en F6-a och har varit förespråkare för analog fotografi hur länge som helst . Har lagt in massvis av analoga bilder här på fotosidan . Kommer fortfarande att fota analogt- men till viss begränsning . Köpte min D700- för 5- veckor sedan . Alldrig har jag blivit så positivt överraskad av en kamera förut . En helt fantastisk kamera . Känns som en digital F6a . En helt ny fototeknik har kommit in i mitt liv . Välldigt spännande att kunna öka iso högt upp i skalorna . Där hänger det analoga inte med länge . Roligt att laberera med vitbalansen . Detta tekniska mästerverk är gjord att skapa bilden som man själv vill ha den . Rena vackra färger . Brusfria bilder . Och framför allt - sparande av filmkostnaden plus framkallning .Jag skannar in mina -EKTARFILMER- hoss Engmans Foto i Kalmar så det blir en hel del pengar . Lycka till med din nya kamera önskar Krillan 54 .
Svar från rikitikitavi 2012-06-29 01:04
Va skoj att höra Krillan! Ja det låter snarlikt den resan vi gjort.
Och jag kan bara hålla med om vad du säger om D700an. Det var precis samma känsla jag fick som du beskrev, verkligen en fantastisk kamera. Tog ett par bilder på balkongen idag i skymningsljus, och jag blev helt paff. Helt oredigerat hade det en skärpa och färg jag nästan började gråta när jag såg hehe.
Det känns som om jag har hittat en ny vän, fast som jag egentligen känt väldigt väldigt länge och väntat på:)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar