Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Sommar Del 3, utflykts time, mellanformat

Rolleiflex, Kodak Portra 400

Efter Helsingborg var det alltså dags att blidka barnen med lite utflykter, och vi har gjort en hel del. Vi har besökt vår beskärda del av museum, lekparker, skansen och junibacken, fik och historiska platser under denna sommar. Jag tror Historiska Museet och Spåvägs museet och Tekniska museet var de som smällde högst enligt barnen.

Jag har valt att inte ha en bil...japp jag vet, omodernt och otänkbart som förälder. Men för det mesta går det faktiskt ganska bra.

Just sommaren brukar bli en tid då jag önskar att jag hade det, mycket för barnens skull. Jag tycker om att åka kommunalt, och all stress med att ha bil och den extra kostnaden gör att jag inte saknar det speciellt ofta. Men Roslagsbanan som fungerar väldigt bra resten av året, väljer ofta att lägga sina ombyggnationer eller annat just under sommaren. Vilket gör att vi brukar få ta bussen överallt, och i värmen är det verkligen ingen höjdare.

MEN, döm av min förvåning när Roslagsbanan faktiskt gick denna sommar, så det har varit en fröjd att kunna åka in med tåget och till diverse utflykter både själv och med barnen.

Fuji X-T1, Fujinon 24mm f2,8

Historiska Museet var en höjdare för att mina barn verkligen fick prova på mycket, dagen var dessutom fin med sol och de var på glatt humör. Sådant som få även pappan på glatt humör, om man dessutom får ha med sig kameran blir man ytterligare lite gladare.

Måste säga att min "gamla" X-T1 med ett 24mm är en perfekt familje kamera, och inget man behöver vara sådär speciellt försiktig med heller, och tål dessutom vatten både hus och glugg.

   

Vara Viking för en dag är rätt kul både för barn och föräldrar. Och att se nyfikenheten hos framförallt 4 åringen och glädjen i hans ögon och dela den är obetalbart.

När dessutom 13 åringen tycker det är helt ok att följa med också då blir man lite extra lycklig.

Den veckan efter då jag inte hade mina barn var det dags att köra lite mellanformat i form av min Rolleiflex och min Konica pearl 4.

Jag hade köpt på mig en del Ektar och en del portra 400 för att jag verkligen älskar att fota färg över sommaren, och tycker framförallt Ektar är lite extra vackert med alla färgerna i den svenska sommaren.

Portra hade jag en tanke att jag skulle våga mig på lite mer gatu porträtt, men det vart mest porträtt på barnen och en del landskap och annat med den filmen.

Skogskyrkogården, Rolleiflex Kodak portra 400 film

Konica pearl 4, Kodak Ektar film 

Rolleiflex , Kodak Portra 400.

Med det sätter jag punkt för denna del av sommaren, skriver detta sent på kvällen lördag, och just hemkommen från en Kultur festival ute i Snösätra (Rågsved ).

Helt slut men det blev en del fotograferande även där, men berättar mer om detta i ett annat inägg längre fram.

Nästa blir del 3 av sommaren, återkommer!

/Over and out..

Inlagt 2023-08-12 23:40 | Läst 317 ggr. | Permalink
fina bilder
Svar från rikitikitavi 2023-08-13 10:30
Tack så mycket Peter, kul att du läste och tyckte om bilderna :)
Ha det gott!
Så vackra foton
Även jag gillar "viking för en dag" lite roligt att både få se och testa.
/N
Svar från rikitikitavi 2023-08-13 10:31
Tack för de orden Nini :) Ja visst är det roligt hehe, jag var tvungen att skjuta lite pilbåge också faktiskt.
Ha det bra!
Fina kvadratiska bilder du tagit med din Rolleiflex, Martin. Ser fram emot del 3 av sommaren :)
Eller det är med Konica pearl 4 du tagit de kvadratiska, och de andra som ser lite gammaldags ut med din Rolleiflex? Hur som helst, ser bra ut.
Svar från rikitikitavi 2023-08-13 11:42
Tack igen Johan :) det kvadratiska 6x6 är med Rolleiflex och de andra som är 645 format är med Konica Pearl 4. J
ust nu har jag lite svårt att skanna vissa av mina från Konica pearl. Min V850 skanner och dess hållare är väldigt tröttsamma att få neggen att ligga platt och blir därför alltid lite svårt att få skärpa i. Vart alltid bättre när jag lämnade in för skanning, men det kostar å andra sidan för mycket.
Från rolleiflexen blir resultatet alltid något bättre tycker jag. Men konican är underbar att fota med också och själva bilderna blir alltid fina tycker jag och en trevlig karaktär.
Tack !
Mvh Martin.
Johan Pihl 2023-08-14 11:49
Jag minns själv i början jag skannade negativ, med en skanner med plasthållare, att det var svårt att få negativremsorna att ligga plant. Så jag köpte en begagnad gammal Hewlett Packard PhotoSmart S20, som "suger in" negativet istället för att man använder hållare, och det funkar bättre. Bästa kanske är om man fotar av negativen med en digitalkamera och normalobjektiv med bra närgräns, så som de flesta gör nuförtiden? Hoppas det löser sig, även om jag tycker det ser helt okej ut här på skärm.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar