Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

God Fredag! Analog helg, Ny skanner!

Voigtländer Bessa R2a, Leica Elmarit 28mm f2,8. Cinestill 400D film.

God Fredag på er! Efter en lång vecka sitter jag och kollar igenom senaste tidens skörd av bilder, både analoga och digitala. Det har hunnit blivit en del fotande, speciellt under sportlovet som var, men även en del helgerna som varit. Det har blivit ljusare och man hinner med lite mer. Underbart.

Förutom den väldigt trevliga Analoga fotografer träffen för några veckor sedan har jag gjort end el nya inköp som alltid inspirerar, och samtidigt faktiskt sålt en hel del fotoprylar för att finansiera nytt och slimma den utrustning man har lite. Less is more....oftast.

Istället för att göra några större nya kamera köp valde jag att satsa på en Epson V850 för att skanna bland annat mina mellanformats bilder. Jag hade länge is i magen för att det skulle dyka upp en Nikon Coolscan eller liknande skanner med bra kvalitet. Dock var alltid priserna för höga, eller skannern i halvdant skick. Och att lägga massa tusenlappar på en elektrisk pryl som trots allt kan lägga av när som helst känns inte helt rätt.

Så då blev till slut en V850 en kompromiss, kanske inte riktigt samma kvalitet, men tillräckligt för det jag gör, och en ny dessutom med garanti. Känns lite tryggare.

Så den ser jag fram emot, och att slippa lägga massa tusenlappar på att skicka mina bilder till Odenlabb för att få dem skannade.

jag spekulerade på en Hasselblad också, så det sved lite att inte få hem en sådan måste jag erkänna. Men förhoppningsvis dyker det upp en till i framtiden, kanske lagom till återbäringen, mums.

Helt tomhänt när det gäller kameror gick jag dock inte. Det har blivit en Nikon F2, och en Nikkormat som jag ska plåta med lite under denna helg hoppas jag. Två riktigt trevliga kameror som ni säkert vet, men 2 jag faktiskt aldrig ägt tidigare. Två riktiga pansarvagnar.

Med min Nikkormat fick jag en väldigt trevlig 35mm f2,0 glugg som jag använde när vi hade träffen med Analoga Fotografer, gillade den skarpt faktiskt( den var dock rätt mjuk öppen! ) och med en riktigt bra närgräns blir det ett roligt objektiv att ha med sig.

Till F2an fick jag också ett äldre Nikkor 50mm f1,4 objektiv. Älskar verkligen de där gamla maneulla objektiven, sånt hantverk så man blir gråtfärdig.

Ja har fotat klart mina rullar med Cinestill 400D och det har blivit en film som jag från början tyckte var lite av en "Niche" film till att ha blivit en liten favorit eller iaf topp 4 film. Bilderna här i inlägget ovan är alla tagna med den. passar väldigt bra för kvällsbilder i solljus tycker jag. Ger en härlig glöd i högdagrarna.

Apropå film har i ju alla sett att det blivit ÄNNU dyrare. trist som sjutton, och lite märkligt ändå. Visst hypen runt analogt foto är på riktigt. Men en anledning till detta är den yngre generationen som verkligen omfamnat det mediumet nu. Man blir lite lätt orolig att dessa yngre som inte ens hade budget att köpa på sig film innan ska ledsna och inte tycka att det är värt det.

Det är verkligen drygt av tillverkarna att inte nöja sig med de vinster de redan förmodligen gjort och börja göra. Men tydligen kan man aldrig få nog.

Jag kommer nog fortsätta att köpa film även i färg. Men man kanske är något mer försiktig och försöker välja film som inte är lika "lyxig" framöver.

Jag tänkte även försöka börja framkalla hemma själv, iaf svartvitt.

Nikon FM3a, Nikkor 35mm f2,0 och Ilford HP5 film

Olympus OM-4ti, Zuiko 55mm f1,2 Kodak gold 200

Jag har även använt den Olympus OM-4ti och lärt mig den bättre. Vilken kamera! Liten smidig och fantastisk ljusmätare. De 4 Zuiko objektiven jag köpte har varit en trevlig bekantskap också. Men favoriterna har nog varit mitt 55mm f1,2 och mitt 50mm f3,5 Macro. Jag har även provat att adaptera dessa till min Fuji X-t1 med riktigt gott resultat.

Så det var ett köp som verkligen kändes rättfärdigat.

Nu återstår att önska er en trevlig helg. jag hoppas på sol och kanske antingen att snön helt har försvunnit, alternativt att den ligger kvar och bidrar med ännu mer ljus denna helg. Det behöver vi...och våra kameror!

Fridens liljor...

/Over and out.

Inlagt 2023-03-10 21:45 | Läst 240 ggr. | Permalink
Fin berättelse och fina bilder!
//Stephen
Svar från rikitikitavi 2023-03-11 09:22
Tack så mycket Stephen! :) ha en fin dag!
/Martin.
Du kämpar på med det analoga! Fast du tar lika bra bilder med dina digitala kameror. Kan inte vara så roligt med de ständigt ökande priserna. Sökte på hashtaggen #filmisdear men upptäckte att den inte används nästan alls. Filmentusiaster vill väl undvika att tänka på det hela? 🤔

Fina bilder i vanlig ordning. Barnen växer – särskilt grabben din.

Trevlig helg på dig också! Nu är jag snart inne i mitt kära London för en dags gatufotande. Digitalt såklart – man är ju inte gjord av pengar! 😉
Svar från rikitikitavi 2023-03-11 09:28
Haha jag gör ju det, skannern nu är väl ett steg till att börja plåta lite mer mellanformat och slippa behöva det dyra i att låta något labb skanna, det brukar verkligen svida!
Men ja, visst känner man av att det inte är gratis längre.
Jag har bunkrat en del film, så jag har för ett tag framåt iaf, och ännu sålänge säljer folk av lite film de inte använder som inte gått ut en etc, så man kan göra lite klipp. Och ofta te köpa i större pack från de "billigare" sidorna så man kommer undan nåååågot billigare hehe.
Tack du Fredrik :) Jag tycker ju mycket om att plåta med min M240 också, så troligtvis blir det mer med den också i framtiden.
Behöver fortfarande verkligen plåta mer med något enklare för att träna gatufoto ögat, det analoga har tagit mycket tid från det som jag vanligen gjorde mer tidigare.

Men medan njuter jag av era alster, alltid lika kul, ni är sjukt duktiga ett stort gäng av er här på sidan och du och några till går i "bräschen " för detta tycker jag:) Alltid inspirerande.

Kul! Njut av fotandet, ska strax in jag med för att försöka få till några bilder.
Ha det gått så länge.
/Martin.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?