Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Nikon Df, Olympus-OM4ti, Youtube.

Då var det dags till slut för ännu ett inlägg. Jag har lyst med min frånvaro senaste tiden, iaf på bloggen men har fortfarande kollat bilder då och då, men även läst andras inlägg med mera.

Jobbet har krävt sitt, men även andra saker relaterade till fotografi vilket iof är trevligt . Har fotat en del analogt och även inhandlat en del utrustning och testa ny film.

Men jag har också jobbat lite med min Youtube kanal som blygsamt hankar sig fram. Det är ett kul sidoprojekt och började nog lite parallellt med min analoga fotande under pandemin. Kanalen har jag haft länge men aldrig har jag känt att jag ville göra något eget där förens nu.

Tiden finns ju egentligen inte alls, och ska det bli någon fjutt på den så måste man lägga ned mycket av den varan. Att jag sedan inte heller har varken någon speciell utrustning när det gäller ljud eller video gör ju inte heller saken lättare.

Men jag tycker mycket om själv att titta på en del utvalda you tubers som säkert många andra här. Ofta rörande analogt foto, men också en del som rör den digitala fotografin.

Nu har jag inga ambitioner att bli någon youtuber, men fick en lust att göra något relaterat till den utrustning jag själv älskar och har älskat att plåta med tillsammans med de bilder jag tagit med den utrustningen. Som en slideshow med lite story bakom och en del snack om det jag använt, typ . På mitt sätt, med mina enkla medel.

Som ett litet video bibliotek med endast saker jag verkligen tycker om att fotografera med, och saker relaterat till foto. Både analogt och digitalt även där.

Kan skvallra att det finns lite Leica, men även lite Nikon, Pentax och olympus relaterat, både hus och objektiv. Nu senaste blev det en recension om en av mina digitala favoriter Nikon Df. Jag är verkligen inte den mest tekniska människan, så det jag lägger upp är mer mina åsikter och mer efter känsla än något annat. Inga "test kartor" och fotande av väggar för att mäta skärpa eller dylikt, utan mer fotografi och glädje och varför, enligt mig .

Roligast är när någon lämnat lite kommentarer och man får lite kontakt och det blir lite snack efter. Superkul och en av de stora anledningarna till att jag har lust att göra det.

Så det har nallat lite på min fritid stundtals, men har även försökt att åka in till stan för att plåta lite.

Mitt senaste inköp, en Olympus-OM4 Ti blev en trevlig ny bekantskap, tillsammans med några Zuiko gluggar. Har faktiskt aldrig kört Olympus hus tidigare, utan bara med de små 70 tals kompakterna typ Olympus 35 RD etc.

Så det blev en glad överraskning med hur små husen tillammans med ett objektiv var. Lite samma känsla som min spotmatic, men såklart med just OM4ti massa mer funktioner som var lite kul att testa. Ljusmätaren i den kameran med möjligheten att programmera upp till 8 stycken olika spotmätningar var något i hästväg måste jag säga!

Jag tryckte i lite Ilford Hp5 och plåtade inne vid gamla stan och runt mitten av stockholm bara för att få leka med kameran och de nya gluggarna.

Olympus OM-4ti, Zuiko 55mm f1,2 Ilford Hp5.

Blir helt klart mer med den närmaste tiden, och jag har köpt upp mig på en hel del film nu innan Kodak höjer priserna så nu längtar jag tills lite varmare ljusare vårdagar så alla Kodak Gold och andra trevliga ljussnåla filmer får lite mer rampljus.

Testade även den nya Cinestill 400D en våt vinterdag inne i stan runt jul, och den filmen kanske inte är en film man vill använda jämt, men jag skulle rekommendera den runt neon ljus i mörker eller i dagsljus med mycket blänk eller spotlights etc då alla ljuskäller avger en "halo" som kan vara en kul effekt, men som man kanske inte alltid vill ha i sina bilder. Om det inte är en stil man vill vara konsekvent med förstås .

Voigtländer Bessa R2a, Leica Elmarit 28mm f2,8 och Cinestill 400D

Vädret har ju verkligen varit pendlande väderlek, men runt jul var det vackra vinterdagar stundtals, och förut den dagen jag skrev om tidigare i Stocksund hann jag även ut andra dagar med min Bessa och plåtade parallellt med min M240, så både analogt och digitalt i snön.

Bergianska, Voigtländer Bessa, Leica Elmarit 28mm f2,8 och kodak Ektar 100 film

Det blir mer de kommande veckorna och sporlovet har jag trevligt nog ledigt. Så hoppas på en hel del fotande där.

Här en samling bilder för att sammanfatta denna blogg med de olika kameror med  objektiv och film jag kånkat på senaste månaderna.

Kameror använda här: Rolleiflex, Fuji X-T1 ( adapterade objektiv), Olympus 35 RD, Bessa R2a, Nikon Df, Konica Pearl 4, Olympus Om-4ti.

Ha en grym helg nu, fridens Liljor.

/Over and out...

Inlagt 2023-02-03 23:09 | Läst 332 ggr. | Permalink
Verkligen snygga bilder o intressant text!

//Stephen
Svar från rikitikitavi 2023-02-04 11:32
Tack tack Stephen! :) ha en fin dag i solen, eller här var det sol idag iaf hehe.
/mvh Martin.
Trevligt blogginlägg, Martin, och informativt om vad du sysslat med fotografiskt på senare tid. Visste inte att du hade en YouTube-kanal – du fick precis en ny "subscriber". Ska bli kul att kolla dina videor. Mycket snygg bild på din Nikon Df. Den kameran lär du väl aldrig sälja? Vidare håller jag i stort med Stephen om vad han tycker om dina bilder. Najs.

Mvh
Fredrik
Svar från rikitikitavi 2023-02-04 16:25
Tack Fredrik!
Jag har haft den något år tror jag iaf sysslat med att göra videos ganska exakt ett år eller så. I början "speakade" jag med min Iphone och har hela tiden filmat med min lilla Fuji X-T1 haha, så det är med små medel och speciellt de första klippen , men senaste klippen har jag nu en dedikerad mick och har ägnat lite mer tanke åt redigeringen etc så man kan ganska tydligt se en kurva uppåt i utvecklingen vilket är kul.
Man lär sig längs vägen och får chansen att snacka lite mer foot med folk världen över som stannar och kommenterar, alltid skoj.
Tror du vart "nummer100" just faktiskt hehe tack Fredrik! :)

Tack, nä DF är och kommer nog vara en kamera jag behåller :) Den är fortfarande i rätt fint skick, men märkte att gummit har släppt något på ett ställe så hörde just av mig till kameradoktorn för att höra om dom kunde slänga på nytt i framtiden eller om man var körd när det gällde det.
Men det funkade visst så då blir en som ny igen i framtiden ;)
Även om den har sina brister som kamera så är den på något sätt unik på ett roligt sätt och tar så fina bilder med rätt objektiv. har aldrig känt något behov att "uppgradera" eftersom jag har D4an också för lite andra krav på fotografering.
Tack igen Fredrik hoppas allt är bra med dig in da big smoke också.
/Mvh Martin.
Frekeman 2023-02-04 16:33
Och vad vann jag som nr 100? 🎁🤔😊
Svar från rikitikitavi 2023-02-04 17:08
haha...en kaffe om du är förbi Estocolmo, eller en kaffe om jag kommer till The big smoke kanske ;)
Frekeman 2023-02-04 22:29
Det duger bra, Martin! :-)
Helt klart intressant, en del bilder fantastiska.
Svar från rikitikitavi 2023-02-04 16:26
Stort tack Stefan för de fina orden :) och för att du tittade in och läste.
ha en fin helg!
/Mvh Martin.
Säger som jag brukar göra.. tycker mycket om dina foton. Tilltalande på ett personligt sätt.
Din son gör sig bra på mc tufft foto.
Lycka till med kanalen
Mvh N
Svar från rikitikitavi 2023-02-04 17:10
Tack så jättemycket Nini :) Glad att du tycker om dom. hehe tack! ja jag tyckte han såg ut lite som en gammal filmstjärna från svunna tider på något sätt :)
tack, får se vad det blir av den hehe.
/Ha en fin helg mvh Martin.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver