Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Stocksund Safari, M240, Konica Pearl 4.

M240 skjuten genom fönstret på morgonen

Den här lördagen var kanske den sista på några veckor där man hade chans att fånga lite fina vita vinterbilder, iaf om man ska tro på prognosen framöver.

Efter ett sent julbord med jobbet och en del dryckjom var huvudet lite tungt, men ska ma ut så ska man.

Mina första långkalsonger inköpta på många år, och med ett ägg och en påse russin var jag redo för kylan och all snö och is.

Roslagsbanan till Mörby och till fots mot tornet jag alltid ser från bron i mot staden.

Det var något varmare än torsdagen och Fredagen denna vecka, och det kändes ganska behagligt trots kylan när jag närmade mig hamnen.

Strosande genom Stocksunds Marina var som att gå genom en spökstad, en vit och vacker sådan men ödesmättat på något vis. En och annan människa mötte mig mestadels med sina hundar, som att ingen gärna gav sig ut för länge om man inte är tvungen att rasta sitt husdjur trots kylan.

M240, Elmarit 28mm f2,8

Där var tornet. på toppen av kullen som lång jämsides med det vackra isiga vattnet nedanför. Jag har fotat tornet förut, men mest som en del av ett landskap långt bortifrån. Och tanken var att gå upp och få lite mer info om tornet som säkert för många andra är känt och vet vad det används för.

Jag gick längs med kusten närmare tornet och möttes av flera män och kvinnor med sina hundar, men också några utan de fyrbenta vännerna.

Sugen på fika frågade jag ett par om det fanns något fik i närheten ( med förhoppning inne i tornet ) men de tittade frågande på varandra men svarade att dom faktiskt serverade julbord uppe i tornet och att man kanske kunde få en kaffe där!

Bingo tänkte jag och befann mig snart vid foten av den stora kullen där tornet var beläget.

Efter en vacker men något tröttande vandring genom den tysta vintriga skogen och ett par trappor senare, var jag uppe vid tornet. Utanför stod det en bil och spår i snön vittnade om att någon iaf nyligen hade gått dit...

Inne lyste även lampor, och med gott mod marcherade  jag upp till den lilla träporten för att öppna.....låst.

Hoppet slocknade omedelbart och jag började redan planera hur jag snabbast kunde ta mig tillbaka.

öppnade påsen med russin och ägg och hävde i mig detta snabbt för lite energi sedan tog jag ett par kort och vandrade en annan väg tillbaka ned mot kustpromenaden igen, solen som syntes genom träden lyste allt svagare och kanske skulle jag hinna bevittna en vacker solnedgång vid promenaden hem mot tåget.

Och det fick jag, hit kom jag men inte längre. Vackra hus med inhägnade tomter låg nu längs med kust promenaden och här tog jag de sista bilderna åt det hållet innan jag vände av åt andra hållet.

Men det var väldigt vackert.

Vägen tillbaka var fylld av mer liv i form av dessa änder som trängdes på de små isflaken och vid stranden för att hitta mat.

Jag närmade mig bron jag brukade åka över med Roslagsbanan, och såg vattentornet på andra sidan man ser åt andra hållet från bron mellan Mörby och universitetet.

Sista anhalten innan jag vände av innåt Danderyd och bebyggelsen.

Det hade varit en vacker promenad ....fast utan kaffe. Nu längtade jag hem.

Så här kommer sista bilden i svartvitt på tornet som en avslutning på denna blogg.

Nu ska jag ut igen, i ett något tråkigare vinterväder, förmodligen var det en bra ide att jag tog chansen igår då solen var framme. Men kanske får jag även idag med mig något hem, wish me luck!

/Over and out...

Inlagt 2022-12-18 10:10 | Läst 228 ggr. | Permalink
Fina, stämningsfulla vinterbilder, Martin. Jag har varit vid det där tornet en enda gång för några år sedan. Mäktigt är det, och pampigt.
Svar från rikitikitavi 2022-12-18 22:08
Tackar Thomas :) aha va kul! ja men det är det verkligen, skulle vilja gå in i det någon gång och kolla, upp till toppen av tornet där .
Väldigt fina bilder och intressant story. Jag brukar läsa dina inlägg med nöje. Döm om min förvåning när jag ser en bild på det Cedergrenska tornet. För en vecka sedan visste jag inte ens att det fanns men vi begav oss dit, det blir nog ett inlägg om det inom kort skulle jag tro, ha ha.
Svar från rikitikitavi 2022-12-20 07:29
Hej Mats! Tack tack, och vad kul att du är inne och läser. Och ännu roligare att du ska dit, ja det måste du skriva något om! :) Är det på julbord ni ska dit? Eller bara för att utforska hehe.
Ha det gott!
Mvh Martin.
Fina bilder från Stocksund med omnejd. Kul att se din bild på Cedergrenska tornet, var där på 90-talet och det bästa julbord jag bevistat.

/Stephan(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver