Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Fotomässan, Fitnessmässan, Nikon Df.

Fotomässan kom och gick, och det gjorde även Fitnessmässan som råkade vara samtidigt i lokalen bredvid. Alla som var där märkte såklart detta och vandrade säkert också över för att ta en paus eller för att testa den medhavda kameran när man ändå var där och hade den med.

Jag läste lite kommentarer innan jag gick på söndagen från ärade fotosidan medlemmar, och hade lite tankar innan om vart jag skulle gå och vad jag skulle fokusera på. 

jag var verkligen där tidigt innan de öppnade, och där när det stängde. Så jag tycke jag verkligen hann med det mesta jag hade tänkt mig, och även att se en hel del från fitnessmässan bredvid.

Nikon DF, Nikon 105mm f1,4

Jag måste säga med facit i hand att det var väldigt trevligt. Det kändes kanske inte lika stort eller välbesökt som förr om världen då jag varit där, men jag tyckte det utbudet som fanns var bra och komprimerat till saker jag tyckte var kul att titta på och lyssna till.

Höjdpunkter för mig var samtalen jag hade med bland annat Leicas monter och Peter Gustavsson, men även Fujis och Mattssons foto. Föreläsningen med Steve Winter och den kvinnliga fotografen som fotat bakom kulisserna av GOT serien var intressant. Jag lyssnade inte på så många andra mer än en liten stund men det var dessa två jag stannade kvar som längst och även verkligen uppskattade att lyssna till.

DNs bilder som flera här hade skrivit var rent innehållsmässigt när det gällde bilder det mest intressanta för mig. Helt fantastiska många av dom, och eftersom det dokumentära och framförallt bildjournalism ligger mig så varmt om hjärtat var det nog det jag hade sett fram emot mest. Att deras trevliga Tygpåse blev min räddning då jag fick med mig en fotobok med hem var en extra bonus.

Och det leder mig till kanske den roligaste höjdpunkten som blev efter Steve Winters föreläsning, då han skulle signera böcker. Vi var inte så många där och man fick lite tid att prata med honom och också få en personligare och rolig stund och signering. När vi kom in på vad han skulle skriva valde jag en bok för yngre om de stora katterna, som en present till min son Julius 4 år. Och han kom in på sitt barnbarn som också råkade vara ett stort Marvel fan, så detta blev hans personliga hälsning till mig och då framförallt Julius: 

    

Steve Winters signerar Julius bok, Leica M240, Voigtländer 35mm f1,4

En annan rolig grej var finska kamerastore, som jag pratade en snabbis med. De ska ju eventuellt etablera sig i Stockholm efter årsskiftet. och den stora förhoppningen är för oss analoga nördar att dom ska ta med sig sina tekniker hit och utöka utbudet för reparationer och service av våra sakta utdöende kameror.

Så till den kameran eller kameror jag själv valde att släpa med mig, detta var kanske det ända "negativa jag hade med mig hem från mässdagen.

Jag valde min M240 och 2 objektiv, och min Nikon DF plus ett Nikon 105mm f1,4. Med min nuförtiden inte helt tillförlitliga nacke/knä/rygg släpar jag sällan med mig stora DSLRs med objektiv någonstans utom de jobb jag då och då utför. Det blev stundtals en tung affär och jag var ibland tvungen att vila nacken och ta en extra fika paus( inte helt fel iof! ). Men med facit i hand var jag ändå glad för min Nikon Df då jag tog de flesta bilderna med den i slutändan. M240 hade inte varit en bra kompanjon inne på Fitnessmässan där man behövde Af och helst av allt lite längre brännvidder.

Vilket leder mig till fitnessmässan. Som blev ett väldigt kul moment under dagen då jag ofta gick över dit också för att kolla styrkemätningar och andra tävlingar som pågick hela dagen i olika former av sporter. och ingen som brydde sig ett smack om mig då jag gick runt med kameran och plåtade på, för att generalisera är kanske just människor i dne här kategorin den mest tacksamma att fotografera utan att känna sig det minsta påträngande, skulle snarare säga att de flesta verkade älska uppmärksamheten...;)

Och som gammal kampsportare var det faktiskt riktigt spännande att följa kamperna i dessa discipliner som pågick på ett flertal mattor samtidigt i den delen av mässan.

Men kanske roligast att fotografera av dessa var Kendo där det bjöds på fantastiska dueller och en tillhörande mystik i form av ceremoniella kläder både hos domare deltagare och bland publiken. Det blev en vacker dans att fotografera.

Alla plåtade med Nikon Df och Nikon 105mm f1,4 E

Så nu var mässhelgen slut för denna gången, och jag hoppas den kommer i större skala nästa gång. Nästa gång önskar jag att hinner och får ha fler konversationer med likasinnade. Jag skulle också önska att de hade någon form av analog vinkel på mässan. Vi är många som plåtar analogt, och även om man inte gör det tror jag alla gillar att titta på och diskutera fotografi och utrustning i alla former.Jag personligen tycker verkligen det skulle locka en hel del människor som dom också kanske annars inte skulle få, fler yngre. För det jag ser är att intresset ökat mest där och de har ingen lust att prata stora tunga objektiv eller plåta med Nikon Z kameror av min erfarenhet, utan snarare kanske polaroid oc andra äldre analoga kameror och film.

Vem vet, håller tummarna för detta !

/Over and out...

Inlagt 2022-12-06 21:14 | Läst 319 ggr. | Permalink
Jag slutade gå på fotomässan just för att det inte fanns ett uns av analogt intresse. Jag hoppas som du att det kommer. Då kanske jag går dit...
Benganbus 2022-12-07 08:32
Det analoga får vi sköta i nå't kloster! ;)
Eller så kanske nästa Gnesta-Plank skall vara analogt? :)
/B
Svar från rikitikitavi 2022-12-07 17:35
ja men det kan jag förstå. Vi får verkligen hoppas det! Lite svårt att förstå varför de inte har något alls, typ säljer lite film etc eftersom det ändå finns ett väldigt stort intresse bland många igen.
Vi håller tummarna att de tar fasta på det tills nästa år :)
Svar från rikitikitavi 2022-12-07 17:35
hehe, ja det kanske är så det får bli ;)(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver