Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Analogt, Fotomässan, Cinestill 400D

Nikon Fm3a, Nikkor 20mm f3,5 Lomo800 film

Denna helg är det Fotomässan, och tanken är att gå på Söndagen alltså imorgon i skrivande stund. Senaste mässan var innan Pandemin då det hölls en Vildmarksmässa och Anders Petersen var där och föreläste. Det var trevligt och jag ser fram emot denna faktiskt.

I det här inlägget tänker jag tillbaka till hösten och sensommaren då jag plåtande en hel del analogt. Var en hel del med min FM3a och Lomo800 men också en del Trix400 med min Spotmatic och de fina Takumar objektiven. Jag saknar nu ljuset och de vackra färgerna om jag ska vara ärlig, och ser på bilderna jag ganska nyligen skannade och längtar redan till då våren färgerna och ljuset är tillbaka.

Voigtlander Bessa R2a, Leica Elmarit 28mm f2,8 Kodak Gold film

Nikon Fm3a, Nikkor 20 mm f3,5, Lomo800 film

Det var härliga dagar och det är så otroligt roligt och inspirerande att få prova lite olika typer av film och äldre kameror med de fina omgivningarna runt om i Stockholm den här årstiden.

Konica Pearl 4, Kodak Gold 200 120 film

Nikon FM3a, Nikkor 20 mm f3,5, Lomo800 film

Jag har nu landat rätt bra i de olika kamerorna jag tycker mest om att använda och som ger mig den inspirationen och processen jag behöver för att vilja gå ut och fotografera film fortfarande. Det är inte billigt nu, och man vill inte använda någon utrustning man vet inte ger hyfsade bilder tillbaka.

Trots detta har jag aldeles för många att välja mellan just nu varje gång jag ska ut. Och det är sällan jag bara tar med mig en kamera. Blir ofta två olika analoga eller en analog kamera och en digital .

Ofta blir det en kombo av Bessa R2a och Leica M240 för att dela objektiv mellan dem. Eller min Nikon Fm3a och min mellanformat folder Konica Pearl 4 .

När jag plåtar svartvitt blir det ofta en Spotmatic med Trix 400 och det är nästan alltid roligt och blir en del fina bilder med ett Takumar 50mm objektiv på kameran när man gatufotar. Ofta är det en kamera jag får kommentarer eller någon som vill komma fram och prata om, och det är också en rolig grej när det skapar trevliga konversationer då man är ute på stan. Alltid blir det något roligt minne.

Nikon Fm3a, Nikkor 105 mm f2,5 Ai-s, Kodak trix 400 film

Spotmatic, Takumar 50m f1,4 8 element, Kodak trix 400

Idag var jag inne och fikade på Tårtan, samtidigt hade jag med mig en sprillans Cinestil 400D rulle i min Bessa R2a för ett första test med denna. Blev nog inga super bilder, men det var nog ett bra test med en stad full av julljus och skyltning då filmen ger rätt roliga "halos" runt ljuskällor. Ska iaf bli kul att se hur den tar sig vid nästa framkallning.

Nikon Fm3a, Nikkor 180mm f2,8 Ai-s. Lomo 800 film

Nikon FM3a, Nikkor 20 mm f3,5, Lomo 800 film

Nu är det kväll och innan lite kaffe och efterrätt blir det en förberedelse inför fotomässan imorgon.

Vad ska man ha med sig för kamera ? För visst har man alltid med sig någon rolig kamera dit som en rolig ingång till konversation med andra foto nördar.

Vad hade ni eller ska ni ta med er?

Vi kanske syns där!

/over and out...

Inlagt 2022-12-03 18:10 | Läst 292 ggr. | Permalink
Tyvärr så kommer jag inte till fotomässan. Jag blir verkligen inspirerad av dina bilder speciellt näst sista bilden!

Ha en bra dag!
Mvh
/S
Svar från rikitikitavi 2022-12-04 07:45
Va tråkigt, men nu kanske dom är lite oftare iaf så kanske nästa gång :) Hoppas den blir kul idag, är redan uppe här nu med lite kaffe och packar grejer hehe.
Tack så mycket Stephen, super kul att du tycker om dom!
ha en fin dag du med :)(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?