Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Snö! Ljus! Leica M240!

Leica M240, Voigtlander 35mm f1,4

Ja, då var den här. Snön. Bättre än höst? mjaaaa, vet inte men det är i iallafall något ljusare och det är vi glada för.

Och precis som när hösten tågade in infinner sig lite ny fotoglädje varje år först med de nya färgerna och sedan när snön faller och täcker allt i sin vinterskrud.

Det är väldigt vackert det måste man säga. jag har inte hunnit iväg mycket. Men har ändå sysslat mycket med fotografi sista tiden. Jag hade ett gäng rullar film jag inte hade skannat och har glatt ( ok...det är rätt långtråkigt också stundtals ) tittat igenom dessa som var från sommaren och fram till nu på hösten.

Men den här helgen stormade jag ut både igår en snabbis bara för att dokumentera den första snön med min DF och ett 24mm  objektiv.

Nikon Df, Nikon 24mm f1,4g

Här i Vallentuna hade det verkligen kommit snabbt och mycket. Men det var samtidigt väldigt blåsigt och inte speciellt kul att vara ute en längre stund.

Men det var skönt att bara få motionera fotomuskeln lite om inte annat, och alltid blir det en bra fotnot för framtiden för att minnas när snön kom, och hur mycket det var. Något som jag ofta ser till att glömma i stort sett varje år därefter.

Men idag hann jag åka in med både analog kamera och en M240 kombinerat med ett Elmarit 28mm och ett Voigtlander 35mm för lite gatufoto och Vinterfoto var det tänkt.

Var faktiskt mycket bättre foto väder idag, så var glad att jag valde at åka in till stan idag istället. Jag försökte komma in tidigt med tanke på ljuset.

Och stannade första gången till vid Bergianska då jag igenom Roslagsbanans fönster såg hur vintrigt det var runt skön och trädgården.

Jag hoppade kvickt av och tog en runda ned vid vattnet för att njuta av den vita världen runt om mig.

Leica M240, Voigtlander 35mm f1,4

Det var inte speciellt blåsigt och endast mindre krusningar syntes på den nästan frusna ytan på dammarna i trädgården.

Jag är glad att jag tagit på mig ordentligt, men nästan längtade in till fiket vid orangeriet och bestämde mig snabbt för ett stopp där innan jag skulle fortsätta in mot stan senare.

Jag tog även mer än en halv rulle Ektar med min Bessa R2a också. Så de ska jag skicka in imorgon men får vänta någon vecka på. Det ska bli kul att jämföra dessa då jag försökte att ta en bild digitalt vid ungefär samma plats också.

Det var nästan inga människor ute, ett par stycken som spatserade runt och också njöt av det vackra landskapet omkring dom.

Jag småsprang in till fiket och tog en välbehövlig paus till en latte och en morotskaka. Ett toabesök( minst varannan timme i min ålder, så är det bara ) och ut i kylan igen och Roslagsbanan sista stationen in till Östra.

sedan började ljuset sakta försvinna. Men det blev ändå en fin promenad förbi Humlan och vidare in till city mot Kungsan och slottet.

Här var det nu ganska kallt med vinden som tog fart över vattnet.

Jag vandrade bort förbi slottet och Kungsan och in mot gamla stan för att titta i lite butiker där innan jag vände va hemåt.

Väl tillbaka vid Roslagsbanan var nu Ektar filmen klar att skicka, och jag var ganska nöjd med dagen ändå. man märker hur viktigt det är att få dessa stunder, att få fotografera, men också bara att få strosa runt inne i den här staden man sett sedan barnsben. Tiderna förändras och folk kommer och går, men staden står kvar , men om snön ligger kvar....det återstår att se.

/Over and out...

Inlagt 2022-11-20 19:28 | Läst 237 ggr. | Permalink
Puffbilden är så fin och även den med bron. Håller med allt blir ljusare och känns lite lättare än gråväder tungt. Men tycker verkligen om våra årstider
Vacker bildserie
/N
Svar från rikitikitavi 2022-11-21 07:44
Tack Nini :) ja det är faktiskt lite härligt, jag håller med om att det är fint att vi ändå HAR 4 årstider. Då uppskattar man ju också de man "föredrar" lite mer hehe.
Tack igen, Mvh Martin,
Fin bunt bilder tycker jag!
Svar från rikitikitavi 2022-11-21 07:44
Tack tack lena!
Mvh Martin
Verkligen trevliga bilder från ett vintrigt Sthlm!

//Stephen
Svar från rikitikitavi 2022-11-21 07:45
Tackar Stephen! :)
Mvh Martin.
Fint fotograferade bilder med intressant kontrast mellan lugnet i bilderna med snötäckta landskap och vattenspeglingar och de mer stökiga, slaskiga stadsbilderna. Alla vackra på sitt sätt.
/Sven
Sköna snöbilder du tagit, både utanför- och inne i staden, Martin.
Svar från rikitikitavi 2022-11-22 18:52
Tackar och bockar Johan :)
Ha en fin vecka, mvh Martin.
Riktigt fina vinterbilder från huvudstaden. Faller mest för bilden med omkullslagna jätteschackpjäserna, Den sätter tankarna i arbete. Mycket bra!

Hälsningar Jörgen
Svar från rikitikitavi 2022-11-22 18:54
Tack Jörgen för kommentaren och att du orkade titta in :) jag tyckte också det var lite kul, var så påtagligt med den annars fulla och livliga Kungsan till det tomma och avsaknaden av detta och de nedsågade pjäserna :)
Ha det fint! Mvh Martin.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?