Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Halloween, ny film och vintage gluggar.

Goddagens!

Glad Halloween eller hur man nu säger.

Den är ju redan över i och för sig, så kanske är det snarare glad allhelgona som blir mer relevant.

Ser mer fram emot de vackra ljusen på kyrkogårdarna än de målade ansiktena som springer runt och kastar ägg om man inte har godis hemma.

Fast där är jag nog ensam, och framförallt barnen verkar älska denna Amerikanska högtid och har nästan ingen vetskap om det som händer samma vecka med gravarna och ljusen och att tänka på de som gått hädan.

Här hemma blev det inget stort firande, men en parad nere på det lokala torget och lite bus eller godis med tillhörande skelett sminkning innan.

Blandade bilder med M240 Elmarit 28mm och Nikon Df 24mm

Paraden i sig varande inte länge och plötsligt var Halloween över lika snabbt som det infann sig.

Hem och äta pumpa bakelserna för att ordentligt säga farväl av den. 

Den här veckan fick jag äntligen tag på en film jag velat prova ett tag till mina analoga kameror. Cinestills Nya 400D som ska vara lite som Fuji Natura eller Superia från de recensioner jag sett. Har dock inte hunnit testa den ännu men har iaf 3 rullar som trevliga Gofoto hade fått in. Nuförtiden får man försöka lägga färg film på hög eftersom de försvinner från hyllorna lika fort de kommer upp.

Ska försöka fota åtminstone en film denna helg så kanske det dyker upp någon bild från detta i kommande bloggar med lite åsikter.

Jag fick även tillbaka 4 rullar både svartvitt och färg denna vecka som jag försöker skanna klart, alltid sådan otrolig tillfredställelse att få tillbaka film från labbet och se vad man lyckats och misslyckats med då man fotade filmen. Inte alltid bara positivt då förstås, men precis som när man fiskar får man ju inte alltid napp!

Blir lite av de bilderna i nästa inlägg tänkte jag.

M240, Summicron 50mm f2,0 

Under veckan gjorde vi mindre utflykter till bland annat en nyinvigda lekpark i närheten, åka tåg är alltid rogivande och denna gång ut till Kårsta på landet i vallentuna var det tomt på tåget och barnen fastnade i att se saker passera utanför fönstret, något jag alltid gillar att fånga med någon medtagen kamera.

Sist men inte minst provade jag också att adaptera mitt Takumar 85mm f1,8 på min Fuji X-T1 bara för att se karaktären och känslan i det lite i färg då jag oftast har det på min spotmatic och fotar svartvitt annars.

Här är några av bilderna från den promenaden.

Kunde inte motstå en i svartvitt ändå....

Fuji X-T1, Takumar 85mm f1,8

Nu är det som sagt snart helg. Önskar er en trevlig sådan och ett fint "firande" av Allhelgona med de vackra ljusen och höstmörkret.

Som motpol till mörkret delar jag några sista bilder från en promenad längs Långholmen med början vid slussen, dessa tagna längs med vattnet en vacker höstdag.

Leica M240, Elmarit 28mm f2,8

Fridens!

/Over and out...

Inlagt 2022-11-03 12:20 | Läst 190 ggr. | Permalink
Fint reportage kring Halloween. Blomstren är ju fina och så men jag gillar nog mer de fyra sista bilderna – Elmarit 28 mm på en M240 är ju en kombo som jag själv är bekant med. Jag slog till på en Summaron 28 mm för snart ett år sen och den är ännu roligare att fotografera med. Tror att den skulle passa dig som hand i handske! :-)
Mvh
Fredrik
Svar från rikitikitavi 2022-11-15 21:20
Tack igen Fredrik :) Ja nej blomster är inte riktigt min "niche" heller i ärlighetens namn. Var mest för att testa gluggen och dess trevliga karaktär :) Men nej...vackert ja, men inspirerande nej hehe.
Ja just det du har ju själv kört det har jag sett :D Det är en kombo jag verkligen tycker om faktiskt. Brukar köra dn med min Bessa för film också, blir alltid rätt ok bilder.
OhSummaron, är det den f4,5 eller så med lite äldre karaktär? Såg en vän använda den på sin M10 och den var riktigt trevlig, blev verklige lite retro känsla speciellt de i mono, skitsnyggt :) Kändes lite 30 tals film över bilderna på något sätt.
Ja om det är samma jag tänker på skulle jag gilla den tror jag, vad gav du för den om man vågar fråga? Eller om den var överkomlig bara iaf :)
Mvh martin.
Frekeman 2022-11-15 21:58
Summaronen har faktiskt f/5,6 som största bländare. Första gången jag såg en fotograf ha objektivet på en kamera så tänkte jag att varför begränsa sig så – lite korkat och kanske lite fåfängt gick mina funderingar. Det var innan jag skaffat mig en Leica M. Så fel jag hade!

Nu sitter jag med denna lilla guldklimp (bronsklimp egentligen!) till objektiv och älskar det. Det blev mitt i begagnat från en kamerahandlare för £1549. Perfekt skick i originalförpackning – det enda som fattades var en lite tygpåse. Objektivet var enligt mig initialt för billigt prissatt till £1,699 och så fick jag nån Black Friday-rabatt dessutom! Ibland har man tur. Ser att jag fick ett 64Gb Sandisk -kort på köpet också. Det hade jag glömt. 😁

Det är klart att det kan bli lite problematiskt när det skymmer men i bra ljus funkar det underbart. Vinjetterar snyggt vid f/5,6 och f/8. Skarpt som tusan utom i hörnen. Där är det bara skarpt.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?