Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Nyckelviken, Höst och Leica M240.

Hej! Har inte hunnit med så mycket bloggande på sistone, men här kommer en liten uppdatering efter mina "Analoga Sommar" inlägg jag kört och kommer fortsätta med några gånger. Detta inlägg blir dock en parantes om hösten som är i full gång med allt vad det innebär. Mest regn och rusk men denna helg bjöd till trots på sol och en behaglig temperatur.

Så jag passade på att ge mig ut både Lördag och Söndag beväpnad med en analog mellanformat kamera och Kodak gold film, men också min Leica M240 + Elmarit 28mm som jag tyckte skulle passa bra för att dokumentera lite härliga höstfärger.

Hade nog inte varit vid Nyckelviken sedan jag var yngre med min mor och far, och har inga direkta minnen från detta heller. Men jag vet att det var en plats min far pratade ofta om och att de nog var där när han var ung en del också.

Så Roslagsbanan mot stan och sedan buss från slussen ut mot  Nacka i det fina vädret och sedan en del orienterande för att til slut närma mig skogen runt om Nyckelviken.

En av kriterierna för att åka någonstans är såklart ett bra fik, och det såg lovande ut med en Herrgård på bilderna jag googlade fram innan angående Nyckelviken.

Upp till bevis dock tänkte jag då magen kurrade efter en rätt lång resväg.

Mellan träden såg jag hustaken som jag antog var Herrgården och några andra hus som omgärdade Nyckelvikens trädgård. En förnämlig anläggning med växthus och en mycket vacker trädgård med äppelträd och andra blomster som låg jämte Herrgården och gården runt.

Efter en snabb promenad i Trädgården gick jag raskt över till Herrgården som låg tvärs över området.

bakom Herrgården skymtade ett underbart vackert landskap med iaf en del höstfärger. Såg lovande ut, men först kaffe!

Väl inne visade sig utbudet inte vara så otroligt stort, men en del lunch att välja på och några trevliga bakverk. Jag riktade in mig omgående på blåbärspajen med vaniljsås men en bryggkaffe till det och en salami brie surdegs macka som "förrätt".

Jag har nästan alltid med mig en påse med ett ägg och russin som färdkost ifall jag plötsligt befinner mig någonstans utan fika( inte ofta det händer, men ibland går jag rätt långt och då behövs det lite energi!) så det och mackan fick bli en bra förrätt till kaffet och pajen.

Jag satte mig på Herrgårdens backsida med fikat och blickade ut över den fantastiska utsikten och de höga bergs väggarna på andra sidan viken.

Efter fikat skyndade jag mig ut bakom Herrgården och började varandra runt i Nyckelviken. Det var en hel del folk ute, men lagom för att platsen ändå skulle kännas harmonisk och inte som en turist fälla man ibland kan hamna i ( hej fjäderholmarna! ) då man tänker sig en fin dag med lugn  och ro.

Vid viken bjöds man på en väldigt vacker utsikt, och följde man med längs med kusten så gick man runt och såg istället ut över stan som man såg på andra sidan med ett vackert ljus från solens strålar.

Klart att människan skulle göra sig påmind i den natursköna miljön med en mastodont båt för att störa utsikten just när man stod där och beundrade utsikten...

Den försvann dock rätt snabbt, och efter att jag lämnat skocken av folk bakom mig som samlats för obligatoriska selfies med Finlandsbår i bakgrunden, tog jag mig ned mot vattnet där jag var nästan ensam. Underbara dofter från vattnet slot emot mig och här var ljuset så vackert då solen strålade genom höstlöven ned över sanden.

Jag kände mig klar och gav mig tillbaka upp men tog en annan väg tillbaka genom skogen för att komma ännu längre upp mot en annan utkiksplats som vette ut mot andra sidan stan och Kaknästornet och annat runt Stockholm. Kände också hur dålig kondis jag faktiskt hade då jag nådde toppen lite andfådd mötandes andra som var påväg nedför som log lite förbarmande mot mig då jag passerade.

Två Tjejer satt och åt en god middag där uppe vid träborden och vilken fantastisk utsikt dom hade över vattnet och staden .

Jag strosade runt ett tag och tog lite bilder, sedan vände jag tillbaka mot Herrgården för ett snabbt besök på toa innan kosan styrde hemåt igen.

Jag passerade det söta lilla tornet i trädgården och vinkade av platsen med stadiga steg mot bussen som visade sig vara ganska långt bort vid Nacka sjukhus.

Trött men belåten åkte jag mot stan, som det ofta blir fastnade jag vid något annat intressant som hände inne i City, den här gången en demonstration för kvinnorna i Iran.

Så hemma var jag inte på än några timmar.

En bra dag.

/over and out...

Inlagt 2022-09-25 23:17 | Läst 367 ggr. | Permalink
En fin serie bilder och en trevlig berättelse!

/Stephen
Svar från rikitikitavi 2022-09-26 07:19
Tack Stephen, kul att du tog dig tid att läsa och titta :)
Mvh Martin
Som för det mesta tycker jag om foton från dig och den här serien inget undantag. Vilken fin höstpromenad och berättelse kring den. Stämningsfullt. Tycker om höstlöv vid stranden och strand med berg
Mvh N
Svar från rikitikitavi 2022-09-26 15:36
Tack så mycket för dom fina orden Nini :) Ja, jag velade en del innan om jag skulle orka ta mig dit och om hur vädret skulle bli. Men är väldigt glad att jag tog mig tiden att åka dit nu i efterhand. Blev verkligen en sådan där utflykt man minns lite extra med tanke på de fina färgerna och hur bra vädret ändå blev. Hade det varit ännu mer sol tror jag at det hade blivit för varmt med alla kläder jag hade.
Nu blev det precis lagom och lite roligare himlar med moln etc också men ändå lite sol som sken igenom för att ge lite extra färg till löven och naturen.
Tack! :)
/Mvh Martin.
Nyckelviken har vi inte besökt ännu, kul att få inspiration till nya utflykter.
Vi har vandrat från söder och runt Svindersvik, där finns också bra fik ;-)
Fin serie bilder.
Mvh Bengt
Svar från rikitikitavi 2022-09-26 15:40
Tack Bengt :)
Ja vi behöver delge varandra om lite olika mål, så segt ibland när man varit på samma ställen flera gånger och bara vill ha något nytt att titta eller fotografera.
Bloggarna kan verkligen vara bra för det tycker jag , får en del uppslag därifrån själv ibland, superbra :)
Ja end en promenaden är bra också ju, där är jag också en del och skrotar runt när jag går mina stråk. Har du några favorit fik att avslöja så behöver jag veta! ;)
/Mvh Martin.
begust 2022-09-26 17:24
Vi är rätt förtjusta i Robin Delselius bagerier, tror han har 4 ställen nu.
Enskede är mysigt, Renstiernas gata nära oss trevlig lokal, och Sickla har vi varit på, så finns det ett på Värmdö.
Sickla ligger i köpcentret så inte mysigaste lokalen.
De har under vinterhalvåret soppa till lunch med tillbehör, brukar vara goda och då ingår bröd, kaffe samt någon sorts bulle/kaka.
Ekebyhovs slott på Ekerö är bra också, Där finns även en bokskog.
Äppelfabriken på Färingsö är också bra.
Gillar din konsekventa bildbehandling. Jag inbillar mig att du håller den relativt konstant vilket gör att dina bilder känns igen som dina. Det är bra. Jag själv spretar åt flera håll beroende på hur jag känner för tillfället.

Många fina bilder här men jag skulle gärna sett fler från demonstrationen. Jag stötte själv på en protest mot den religiösa överheten i Iran här i London i lördags. Vid den tidpunkten så hade jag fotat en hel dag och var på väg mot Waterloos tågstation och kände mig lite fototrött. Önskar att jag hade ansträngt mig lite mer för de få foton jag hade var halvdana. Till mitt försvar så hade jag en 50 mm-glugg monterad och så var det skymning på g. Svåra förhållanden.

Mvh
Fredrik
Svar från rikitikitavi 2022-09-26 16:18
Tackar Fredrik :) Ja jag är ganska konsekvent med några få undantag då jag gillar att kunna välja mellan några olika beroende på bilden. Men annars håller jag mig uteslutande till en känsla jag gillar.
Ja hade också önskat fler från demonstrationen, det hade egentligen varit "intressantare" än höstbilderna på ett annat sätt. Jag var precis som du rätt slut redan då jag kom dit tyvärr, och trots att jag stannade ett tag till så hade jag behövt några timmar för att producera något kul kände jag. En kollega till mig var tydligen där samtidigt, och efter jag hade gått berättade hon att det var en del spännande händelser med bränning av slöjor och annat som hade varit intressant att dokumentera.
Så jag önskar att ag hade stannat lite till.
Jag tog kanske 20 bilder eller så därifrån, men den med ungen som lutar sig bakåt var kanske den "roligaste" så det blev inte så mycket mer än bilder på folk och demonstrationen tyvärr.
Aha, jag hade faktiskt tänkt att ta med just ett 50 den dagen, men var glad att jag hade mitt 28mm när allt kom omkring. Känner att det blir mycket mindre begränsat och 28 känns betydligt roligare :)
Jag plåtade en annan demonstration för några veckor sedan inne i gamla stan, en anti rasist demonstration invid ett torgmöte för ett parti med främlingsfientliga vibbar.
Med mig hade jag ett 35mm och ett 85 på min Spotmatic . En färg film och en skön korvig berger panchro film. Jag hade halva färg filmen kvar och plåtade en del kul bilder på demonstranterna och folk runtom. Men den bästa rullen var med svartvitt och såg fram emot den mycket.
Odenlab hörde av sig och skrev att de endast kunde skicka över färg negativen då den svartvita filmen mystiskt hade försvunnit ur film kassetten( ja jag frågar mig fortfarande hur det ens kan vara möjligt..) och att när de bände upp den fanns ingen film där. De bad mig kolla inne i kameran men där var jag rätt säker på att jag inte hade någon som fastnat etc.
Så den rullen fick jag aldrig se ...grymt irriterande. The joy of film ;)
Ha det gott!
/mvh Martin.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver