Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Bröllopsfotografen Del 4, bröllopsfoton.

Hej igen, då är jag inne på del 4 i äventyret med att fotografera detta bröllop.

I föregående inlägg beskrev jag händelserna runt ceremonin, kanske det mest kritiska för att få till allt i rätt stund och få med allt som skulle dokumenteras.

Nu ställdes det andra krav på mig, då paret hade "bordat" droskan och var någonstans på väg ned mot sjön där bröllops porträtten skulle tas.

Ingen visste riktigt vilken väg eller vart exakt paret hade som destination.

Ett litet dilemma. Jag rusade in och hämtade den utrustning jag valt ut för porträtten och grupp bilderna, och fick följa med i bilen där alla Best men satt.

Det blev en dråplig färd där vi på måfå försökte köra ned längs mindre vägar vi trodde ledde ned mot sjön och där dom eventuellt skulle kunnat åkt. Vi stannade så fort vi mötte en människa som skulle haft turen att få syn på paret längs med vägen.

Vi hade turen då en dam med sin hund hade fått syn på dom, bra! Vi hade ett väderstreck att gå på!

Det var en varm dag och killarna satt med sina blå kostymer med stressen fullt synlig då svett pärlorna  rann ned längs pannan på dom  där i bilen.

Vi närmade oss sjön och klev hastigt ur för att försöka reka omgivningarna. Ingen häst eller vagn eller brudpar i sikte.

In i bilen igen och med rasande fart kollade vi av kustremsan och gångvägarna som ledde ned till sjön.

En människa kom gående mot oss, vi vevar ned fönstren och får en till träff! Hon har sett dom köra in nästa avfart mot sjön, Tack!

Nästa avfart ser vi kvinnan som sköter om hästen och all drar en suck av lättnad.

Då var vi här.

Jag började reka omgivningarna snabbt, hade tyvärr inte haft tillfället att göra det innan. Annars tycker jag alltid det är det bästa för att det ska bli så bra so möjligt.

Runt sjön fanns tyvärr ingen skugga så det fick bli ett skogsparti ett tiotal meter bort där ljuset ändå nådde den plats där jag tänkt mig att de skulle stå.

Tidspressen fanns där och jag började plocka ihop de kameror och objektiv för den tänkta uppgiften och började samtidigt forma en plan för vilka konstellationer av personer som skulle figurera i de olika grupp bilderna och även hur parets olika porträtt skulle kunna fungera i den miljön vi var nu.

Alla hade slutat att prata och studerade mig förväntansfullt. I de här lägena gäller det alltid bara att kunna släppa den biten och fokusera lugnt på det man ska göra.

Men jag hörde hur de spekulerade även vad som skulle hända nu och hur jag tänkt lösa uppgiften.

Jag bestämde mig för att börja med grupp bilderna så att alla kände att de hade något att göra.

Ljuset förändrades snabbt och när de stod samlade fick jag schasa hela gruppen åt sidan vid ett flertal tillfällen för att de inte skulle få "blandljus" på sig eller ha för dåligt med ljus i ansiktena.

Jag kan väl erkänna att jag egentligen inte vart speciellt nöjd med någon av grupp bilderna. Men dom fanns det inte riktigt någon tid för att justera eller flytta alla till någon bättre plats, så det vart mest ett tillfälle att få med alla på samma bild och sedan gå vidare till de bilderna jag hade planerat lite mer inför.

Jag gillar att få med humor i bilderna och den här stunden blev verkligen en rolig stund trotts tidspressen och "alvaret" med att få till fina bilder.

Här var det bara att låta kreativiteten flöda och få folk att skratta tillsammans så blir det alltid bättre då det syns i bilderna också.

Här lyckades jag få med när en av barnen ramlade av stenen de stod på till allas förtjusning. Något som blev en kul grej för grabbarna att prata om senare.

Men sedan blev det även en del traditionella porträtt med paret.

Men kanske allra roligast var då jag hade en liten stund över efter alla andra bilder. Och beslöt att prova med min Rolleiflex.

Det var verkligen något som fick alla att reagera och blev en hel del roliga frågor om hur det skulle gå till och att någon fortfarande fotograferade med något dylikt! 

Det var första gången jag använde film på ett betalt jobb sedan jag fotade film förr om världen. Och då hade det varit med en Canon Eos 1 på en kampsports gala så en lite annan typ av situation.

Jag hade som sagt var inte mycket tid kvar, och medan de andra började göra sig redo för att åka, mätte jag snabbt ljuset och genomförde några ideer jag hade för att skjuta klart de 12 rutorna jag hade till förfogande i Rolleiflexen.

Måste säga att det kändes riktigt roligt. Även om det kanske inte blev några bilder som kommer gå till historien, tror jag bilderna blir speciella för dom och för min egen del pga av tillfället och för att jag verkligen gillar hur Rolleiflexen får fotografierna att se ut. Jag hade laddat med Kodak Gold, den relativt nya 120 filmen som jag verkligen tycker om och skulle passa bra för den här situationen.

Desas var de jag tyckte mest om, hann även ta några snabba gruppbilder men ingen av dom vart speciellt bra.

Denna blev inte heller så skarp som jag hade önskat, men de blev glada att hinna å till en där alla var med innan vi åkte.

Nu var det dags att åka upp mot hotellet och det väntande sälskapet för att skära upp bröllops tårtan och göra allt klart för kvällens firande.

Det var fortfarande bara i mitten på dagen, och en hel del fotograferande skulle hinnas med innan dagen blev natt och jag fick åka hem till mig för att sova...

Så, fortsättning följer!

/Over and out...

Inlagt 2022-07-25 13:14 | Läst 242 ggr. | Permalink
(Läste/tittade på alla fyra bloggar)
Kul att du delade upp bilderna till fyra bloggar med intressant läsning, samt mycket fina bilder.

Trots tre år sedan du sist fotograferade bröllop så har du ju verkligen lyckats i min mening :)
Jobbigt dock att köra fel och komma lite försent men det löste ju sig fint.
Likaså tur att ni hittade brudparet vid sjön.

Ser ut att ha varit en fin plats samt ett härligt gäng :)
Roligt att få se dessa bloggar!
Svar från rikitikitavi 2022-07-25 15:32
Tack va kul att du orkade läsa och titta på de andra också hehe :)
Ja men det var verkligen ett härligt gäng, som sagt, så välkomnande vilket känns riktigt härligt när man kommer sådär utifrån och har annan press på sig att jobba också.
Ja det var mycket som blev lite äventyrligare än vad man önskar, emn blev kul minnen i efterhand för både dom och mig :)
Tack!
Ha en fortsatt fin sommar Joakim.
/martin.
Fantastiskt fint Martin!
Snyggt jobbat
Mvh N
Svar från rikitikitavi 2022-07-26 10:26
Tack så jättemycket Nini :)
Ha en fin vecka!
/Mvh Martin.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver