Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Testing testing, Konica Pearl och Bessa R2A Del 1

Konica Pearl 4, Ilford HP5

Halloj! Så kommer ett litet test av de 2 kamerorna jag just köpt in i mitt föregående inlägg.

Jag kommer låta bilderna tala för sig själv mestadels och låta min "svada" vila lite. Jag är sällan speciellt teknisk eller bra på att detaljerat beskriva något jag gillar på det viset.

Men jag vill ändå ge något slags känsla för vad jag ansåg var styrkorna och svagheterna med det jag testat och också en slutsats till varför jag gillade det eller inte.

Först ut blir min nya Konica Pearl 4 som jag nu kört 2 rullar igenom. En Ilford Hp5 och en Kodak gold 120. Och jag hade med Konican runt i stan med ilford filmen och strosade runt på Kungsholmen och lite på Skansen.

Först och främst vill jag bara säga att den är extremt portabel. Den får plats i en mindre väska eller jackficka när den är ihopfälld. och att ha en sådan liten kamera men som ändå tar mellanformat är verkligen fantastiskt.

Formatet är 645 och du plåtar i "stående" format när du håller kameran normalt sett.  Men är smidig att vända för landskap och även om det tog lite tid att lära sig reglagen och tekniken att plåta och hur jag skulle hålla den etc, så känns det väldigt naturligt nu när man kan detta bättre.

Jag fick varningen innan att man fick överkompensera lite för att få skarpa bilder. Och jag hade det i tanken och även erfarenheten från att ha plåtat med Rolleiflexen innan då jag fotograferade med denna. Försökte kompensera lite men också verkligen tänka på att försöka stå så stadigt jag kunde och ha ordentligt med ljus för det mesta.

Jag är hyfsat nöjd med skärpan överlag och jag är ingen fanatiker när det gäller den biten. Men För mig var det acceptabelt med det jag fick till. Speciellt med tanke på att det var första rullarna och även andra faktorer skulle spela in för att få bra bilder och ok kvalitet på dessa.

Jag tycker känslan i bilderna och den där trevliga retro looken övervägde några andra eventuella nackdelar med kameran när jag hemma tittade igenom de 16 bilderna jag tagit. Här har ni fått ett urval av de bilderna jag tyckte bäst om av de jag hann få med på första rullen.

Här kommer då lite färg och tagna med Konican och Kodak Gold200 i 120 format.

Här är det både från Skansen men också några från Skogskyrkogården där jag även hade med mig Bessan.

Jag måste säga att jag verkligen verkligen gillar den nya Kodak Gold 120 filmen för övrigt. och det tyckte jag redan då jag sköt första rullen i min Rolleiflex. Det kommer bli en favorit för mig när det gäller mellanformat ett bra tag tror jag. jag tycker även om den i 135  film, men det blev något extra med mellanformat. Riktigt härligt.

Dagen där vid pappas grav blev en speciell dag för mig. Det var inte det roligaste vädret men jag fick några ögonblick av solen som tittade fram och gjorde den annars något bistra dagen lite trevligare. Att få ha med sig just Konica Pearl 4 och att få ha tiden på sig och strosa runt på de små passagerna och ha de där mäktiga vyerna runt om sig gjorde det till en dag jag kommer minnas faktiskt.

Och att få med sig ett par trevliga minnen från den här annars ganska dystra om än vackra plats  känns riktigt bra.

Här en något soligare och mindre dyster plats där jag blickade ut över stockholm från avsatsen på en av de högre platserna på skansen. Dessa 2 Tjejer dök upp lite överallt och jag tyckte det kändes lite kul och passande att de skulle råka sitta med även här som en del av detta minne jag skapade.

Var inte lätt yay få till några djurbilder med denna kamera iaf inte om de rörde sig speciellt mycket. Men lyckades få till denna i motljus där jag både gillade ljuset som kom in bakom men även lite av det magnifika djuret också.

Så, då har jag nått till själva slutsaten och en replik om denna kamera.

Jag börjar med att säga, jag älskar denna kamera. Inte bara för att jag tycker om bilderna den producerar, men också för att den var väldigt rolig och trevlig att använda. 

Visst det är inte dne snabbaste kameran man kan ha med sig, men det tänker man sällan på eller har för avsikt med en likande kamera ändå, och för mig är den ändå smidigare att plåta med än många andra mellanformat kameror. Man har ett sådan läge för EV siffror vid främre delen av gluggen också, så har du gjort en inställning för en typ av ljus jan du bara ratta på den så ändrar den automatiskt slutartider när du drar i bländaren för att få till rätt exponering. Väldigt bra tyckte jag.

Den är väldigt kompakt och smidig att ha med sig, en av de största fördelarna. Och känns väldigt välbyggd och är riktigt skön att använda. Ligger fint i handen och även när den är ihopfälld känns den bara som ett hantverk på något sätt. Och det är alltid ett nöje att få fälla ut den och även att få fälla ihop den sedan när man är klar.

Formatet trodde jag att ja skulle tycka sämre om av någon anledning och jag har vant mig vid 6X6 från Rollieflexen. Men att få 16 bilder passar oerhört bra med den här lilla kompakta mellanformat kameran, man får liksom nästan en hybrid av en mellanformat och en systemkamera.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om rangefinder funktionen, men jag tycker att den känns helt ok. Kanske är lite otydlig i vissa sammanhang men upplevde aldrig det blev så illa  att jag inte kunde få till en bild med den iaf. Sökaren är riktigt bra tycker jag. och jag vet att den på Konica Pearl är väldigt bra, det hade jag läst innan.

Att byta film och dra fram etc är också en dans och en trevlig process. Man har 3 olika rattar för att ladda film och dra fram den mellan varje ruta, och för att sedan kunna ta bilden drar man ned en "hane" för att ladda kameran så den är redo att fyra av.

Så, ja. jag har en ny favorit tror jag. Mycket för att jag tror att den här kommer följa med oftare än min Rolleiflex. Jag älskar bilderna från min rolleiflex. Och kanske formatet lite mer. Men de andra fördelarna gör nog ändå att jag tycker om att använda min Konica Pearl 4 mer just nu.

Nu håller jag tummarna för att jag får behålla den och den inte går sönder de närmaste åren, för den är inte superbillig att laga.

Jag rekommenderar denna kamera varmt. den har tyvärr inte gjorts i så värst många exemplar, men har sett den på Ebay. Så får ni tag på en tveka inte i min mening.

Tack för mig, och del 1 var klar. Nästa inlägg blir det om min nya Voigtländer Bessa R2A jag hade med samtidigt.

Ha en fin vecka!

/Over and out...

Inlagt 2022-05-08 22:13 | Läst 281 ggr. | Permalink
Tack för en spännande berättelse. Det är en fin kamera du skaffat. Jag gillar dina bilder också
Ha det gott
Jerry
Svar från rikitikitavi 2022-05-09 18:44
Hej och tack Jerry! Ja det är verkligen en trevlig kamera :) Man har haft en del kameror under åren, men då och då kommer det en speciell variant man verkligen uppskattar och vill behålla så länge det bara går. tack för de fina orden.
Detsamma!
Mvh Martin.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver