Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Konica Pearl 4, VL Bessa och gatan.

Skamlös kamera bild rakt upp och ned! Så får inlägget börja här idag.

Blir dessutom fler bilder snart med annan utrustning som inköpts. Men låt mig börja med denna fantastiskt vackra mellanformatare jag hade turen att få tag på veckan som gick . Jag har endast haft en Rolleiflex 75T innan denna.

Men alltid varit sugen på en annan kanske ännu mer portabel mellanformatare, och efter en hel del efterforskningar kom jag fram till att antingen någon mindre Fuji ( typ texas Leica ) eller en "Folder" skulle vara ett bra alternativ.

Jag fick syn på denna av en slump och läste direkt om den. Och fick ganska snabbt uppfattningen att det skulle vara en av de bättre som fanns i stil med Super Ikonta och några av de andra allra bästa Folder kamerorna där ute i "GAS" rymden. Den var också väldigt ovanlig och förmodligen gjordes endast 4-5000 exemplar någonsin.

Därför är den ofta rätt dyr och svår att få tag på. Iaf just denna nr 4.

De andra 1,2 och 3 versionerna är kanske lite enklare men heller inte lika raffinerade även om dom verkar fina också . Fanns bara ett fåtal videor om hur de funkar på allas vår bibel kanal youtube, så var inte helt lätt att få en uppfattning om hur kameran fungerade eller var i fält.

Men magkänslan sa att det skulle bli den. Så jag pratade med Jonny som sålde den och åkte dit. För det första så var mötet i sig så där otroligt bra och trevligt som det faktiskt ofta blir med andra foto entusiaster. Efter att ha pratat kameror och gav varandra omdömen på allt möjligt under våra fotografiska livs resor, så fick jag till slut en snabb förklaring om hur underverket fungerade, såg att skicket var precis så bra som han hade sagt, och allt kändes bara rätt.

Jag fick förmodligen också ett väldigt bra pris. Vilket aldrig heller är fel! Så en "foto kompis" rikare och en Konica Pearl 4 rikare åkte jag därifrån nöjd som en lärka.

Jag har inte hunnit ta så många bilder, och inte heller hunnit framkalla något, men att använda den är otroligt roligt. och om inget annat tragiskt inträffar med den kommer det nog bli en favorit inom kort eftersom den också är så väldigt smidig att ha med sig.

Inte nog med detta, samma dag hämtade jag ut en Voigtländer Bessa R2A som jag köpte av en man här på fotosidan. jag bestämde mig för denna efter att ha letat lite efter en Leica M6 eller en M4 eller så för ett hyfsat pris. jaha undrar ni säkert, hur kunde du gå från en kamera i den klassen till en Bessa?

Ja, först och främst ska vi inte hymla , det är en viss skillnad i pris! Men sedan efter att ha kollat upp de olika modellerna och vad min grundtanke var, nämligen bara ha en analog kamera som kunde ta mina leica gluggar men samtidigt inte var dålig på något sätt, så landade jag ganska snabbt i denna R2A som har bländarförval. Alltså snarlik i funktionerna som en M6a. Och samtidigt också en helt ok kamera i kvalitet och prestanda som jag läste.

Så här är den trevliga tingesten.

Den var ungefär som jag föreställde mig och blir förmodligen den perfekta kompromiss jag var ute efter innan jag kommer över en hyfsad M4a eller M6 i framtiden för att kunna köra "Leica analogt ".

Nu blir det inte mer för denna gång, men tanken är att testa dessa 2 trevliga bekantskaper denna vecka då jag också lyxigt nog har lov!

Ha det bäst så syns vi kanske där ute i vimlet...jag är på Tårtan och mellanlandar helt säkert, så ser ni en förvirrad man i medelåldern med glasögon stirrandes på en kamera han inte förstår så är det säkert jag ;)

/over and out...

Inlagt 2022-04-11 09:13 | Läst 877 ggr. | Permalink
Mellanformatskamerorna med bälg var väldigt bra kombinationer av fickformat och stort negativ. Hopfällda så var ju alla ömtåliga delar skyddade från damm och annan omgivningspåverkan.

Jag har en östtysk Carl Zeiss folder 6x9 med Tessarobjektiv som jag använde på fullt allvar i skärningen mellan analogt och digitalt, mycket att tänka på då man tar bilder men de kunde bli bra!
Svar från rikitikitavi 2022-04-11 09:54
Hej Måns :) Ja men precisa e är ju väldigt smidiga, men precis som du säger kanske inte de snabbaste kamerorna när det kommer till själva handhavandet eller fotograferandet hehe. denna är lite veckig men har potential att kunna bli relativt snabb då den kör med EV tal så är du ungefär i samma ljusförhållanden svänger man på den när man lärt sig dom talen lite så det blir en vana. jag är inte alls van vid det och kommer inte bli på ett tag så blir nog inget gatufoto eller fotande av barn i rörelse med denna ännu :)
Tessar objektiven är ju alltid trevliga :)
/Ha det gott, Martin.
Kul! Lycka till därute på gator och torg. Ska bli intressant att se vad du får till.

PS. Covid-vaccin i all ära men behöver inte du egentligen ett GAS-vaccin? 😉
Svar från rikitikitavi 2022-04-11 09:56
Tack Fredrik! :) Haha, ja det skulle nog ta mig tusan behövas ett fy!
Ska bli skitkul att testa det lite. Åker in en snabbis idag, men har faktiskt med mig Fuji X-T1 och takumar gluggen jag använde då jag fotade sist och tyckte om, denna gång med bättre ISO auto inställningar för lite skarpare bilder förhoppningsvis haha...
Men plockar med mig mellanformataren också :D

Ha det bäst där ute själv Fredrik!



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar