Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Gatufoto, adapterade gluggar, analog vår.

Ja äntligen vår! Eller nej, det är ju April, och då vet vi ju att en varm vår dag lika lite betyder vår på riktigt som att Barbie Girl kan kallas musik ( ok....ni Aqua fans bli inte arga!).

Men det blev ändå trots allt ett par riktigt soliga veckor, och man kunde ändå tro på att vi gick mot ljusare tider, iaf när det gällde vädret.

Världsläget är ju något annat som vi alla vet, men det gör kanske ännu mer att det är härligt att få komma iväg och fotografera, komma på andra tankar stundtals och få glömma det hemska som händer i vår värld om än för ett ögonblick.

En sak jag älskar med gatufoto är dess spontana och ibland lite overkliga natur och en tillfällig eller annan verklighet man kan tyckas skymta i många bilder i denna underbara genre. En illusion och ibland en känsla av en annan tid är något man kan tolka eller känna när man betraktar vissa bilder.

Just det tidlösa eller känslan av en annan tid är något jag försöker eftersträva eller iaf hoppas på när jag får till en bild. Och förutom elementen i bilden såsom personernas utseende uttryck eller bakgrunden och miljön, så kan även kameran/filmen/objektivet hjälpa till att skapa den känslan eller tolkningen.

Det senare fallet var en av anledningarna till att jag ville adaptera äldre objektiv på min Fuji X-T1. Och jag tog med mig just denna kombinationen på min senaste gatufoto runda inne i gamla stan och andra områden inne i Stockholm.

Jag har inte riktigt hunnit leka med olika inställningar när det gäller just att sätta på ett äldre objektiv med adapter ännu, och jag önskar att jag hade kollat mina inställningar bättre. Många av mina bilder hade en slutartid på 1/60 och mina inställningar för Auto ISO kunde varit bättre lämpade för att frysa händelser på till fots i gatumiljö.

Flera av bilderna blev dessutom suddiga pga av min teknik när det gällde att manuellt fokusera fort med "fokus peaking". Trots detta blev just den där helgens gatufoto något magiskt för mig. Inte bara för en del av de bilder jag hade turen att få ta, men också bara för kombinationen av vädret, min inspiration och det lustfyllda i att prova kameran/objektivet och inte att förglömma de nya fick jag fick chansen att pröva på längs vägen.

En av dagarna fick jag även det oerhörda nöjet att träffa en äldre foto entusiast  då jag köpte hans Konica big mini nära fältöversten hemma i hans lägenhet. Han bjöd på en del roliga anekdoter från  analoga kamerors vagga och en del skratt. Ett sådant möte som ger mersmak och som får mig att se på denna underbara hobby med ett leende på läpparna och en värme i hjärtat.

Den röda Konica big mini jag köpte var kanske inte den allra roligaste kameran eller inköpet, utan själva mötet är ett sådant man aldrig kommer glömma istället.

Stan var fylld av händelser och liv. Och gatan pulserade med olika typer av känslor och strapatser. Precis som det ska vara. Den bjöd på demonstrationer och tecken på det ovannämnda läget i världen, men också på små märkliga skådespel som mellan dessa pojkar som förmodligen spelade in något slags reklamfilm som det kanske hade fått i uppdrag på något slags teater skola eller media kurs i deras skola eller förening.

Eller kanske bara för deras egen klubb eller Tiktok story. Vem vet! Men att få vara en fluga på väggen för ett sådant skådespel och med den adapterade kameran i högsta hugg dessutom är något man bara får vara tacksam för att få ta del av.

Nästa möte var något slags skumt media jippo eller happening/event. Kanske en möhippa eller fest av något slag? Who knows...men en märklig händelse och ännu en välsignelse av gatufoto gudarna när det gällde händelse och också klädsel hos de inblandade för att krydda den redan konstiga situationen med just den där tidlösa magin jag nämnde tidigare.

Till och med demonstrationen mot Nato vid sergels torg kändes som från en svunnen tid då de ända som verkade komma ihåg just varför vi inte var eller ÄR med i Nato var just äldre människor och nästan ingen yngre förmåga kände samma vindar som de bistra pensionärerna nere på plattan den där dagen.

Utöver detta kantades mina promenader av trevliga små guldkorn i det vackra vårljuset, och jag kan bara hålla tummarna för att både ljuset och gatumagin finns på plats också nästa gång jag är ute och då också förhoppningsvis med en analog kamera med film eftersom jag brinner lite extra för det just nu.

Jag hade gärna sett flera av de bilder jag tog tagna med en Spotmatic och lite Trix för lite extra känsla och korn.

Apropå på detta händer det ju en hel del på den analoga fronten, jag skriver ett till inlägg om detta lite längre fram då jag kanske hunnit testa några av de nya filmer vi nu sett är på gång. Ny film! helt fantastiskt. Det är verkligen spännande med tanke på vart film fotografi befann sig bara för några år sedan. Good times.

Cinestills nya 400D, Fugufilm från bellamy Hunt, och Kodak Gold i 120 format! och en del annat nytt också.

Jag beställde ett 5 pack Kodak Gold i 120 och ser verkligen fram emot att ladda min Rolleiflex och ge mig ut i världen med denna kombination...

På samma sätt blir jag lite inspirerad av lite nya roliga inköp framöver, kanske kanske går en del av återbäringen till en analog Leica eller Bessa, tankarna är iaf att just få en kompis till den digitala Leica att dela gluggar med.

Något som är en fröjd att ta med sig ut när man fotar barnen på helg utflykten och förena nytta med nöje.

/Over and out...

Inlagt 2022-04-03 00:13 | Läst 709 ggr. | Permalink
Fin serie bilder. Killen utan ben och den röda kappan var två som stack ut. Kan bara tillägga att Barbie Girl det är vår på riktigt, vi hade några koltrastar i Danmark som sjöng en strof från Barbie Girl dagligen, tyvärr var detta för några år sedan och vi har tyvärr inte hört några så musikaliska koltrastar efter det
Svar från rikitikitavi 2022-04-03 10:53
Tack Peter :) hehe, självklart är Barbiegirl musik för många säkerligen! och va underbart att höra en koltrast kvittra till den, då kanske till och med jag skulle ge med mig ;)
Ha det gott!
Mvh martin.
Intressant läsning med intressanta bilder därtill!
/B
Svar från rikitikitavi 2022-04-03 10:53
Tack för att du läste och tyckte om bilderna Bengt! :)
Ha en fin dag, Mvh Martin.
Hej
Så bra.
Av någon underlig anledning så andas dina bilder en tid jag inte lever i nu.
Dina bilder är så fint nedtonade.
Ser fram mot mer.
Bob
Svar från rikitikitavi 2022-04-03 10:59
Tack va kul att du tyckte om dom :) Nä jag önskar mig kanske ofta iväg någon annanstans och till en annan tid själv då jag ibland har svårt för den tiden vi existerar i nu. kanske är det detta man undermedvetet letar efter då man fotograferar själv, känns så ibland . Och tack igen, ska försöka hålla den lite uppdaterad lite oftare :)
Ha en fin dag !
Mvh Martin.
Trevligt och läsvärt inlägg. Bilderna är inte bara bilder "rakt upp och ner" (som jag upplever många gatufoton) utan det finns en signatur- och närvaro av dig som fotograf i bilderna. Det gör bilderna mycket med intressanta och levande. Gillar färgbilderna allra bäst.

/F
Svar från rikitikitavi 2022-04-03 15:58
Tack så jättemycket Fredrik, väldigt roligt att höra att du tycker så om inlägget och framförallt om bilderna. Är det något jag tycker är svårt är det just gatufoto, men jag tror att jag har börjat förstå hur jag personligen måste förhålla mig till det då jag ofta är för "timid" för att köra pang på, men jag har börjat hitta ett sätt där jag försöker läsa in och skapa en berättelse så ofta jag kan. Och ibland fungerar det hyfsat :) Så därför är det roligt att du verkar tycka att du kan skönja det i bilderna lite granna, då kanske man är på rätt spår .
Ha en fin dag, Mvh Martin.
Flera intressanta bilder. Kul att se ... och läsa om.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar