Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Spotmatic runt Djurgårn, "Lagad Rolleiflex", ny Takumar!

Det blev ett glapp i skrivandet på någon vecka, livet kom i mellan och allt har gått i 100 som det känns ibland. Inte för att något speciellt hänt, utan bara som det blir ibland med jobb och som förälder till barn i olika åldrar. De 2 barnen hade dessutom kalas samma vecka också, något som är skönt i efterhand , men just den veckan blir det lite extra mycket.

Det jag ofta prioriterar bort är att ständigt vara nåbar, och också att jobba med saker på nätet eller vara på sociala medier.

Jag tog på mig ett extra uppdrag och fotograferade elever och lärare på den skola jag jobbar, och det har tagit en hel del extra tid med planering runt fotografering och redigering i efterhand. Det var samtidigt lärorikt då det inte är något jag varken vill göra eller har gjort förut. men det kändes skönt att få utnyttja och få användning för en del av den studio utrustning jag samlat på mig genom åren.

Det gav inte mersmak och det är förhoppningsvis inget jag kommer göra som ett återkommande uppdrag. men man lär sig alltid något och eftersom jag fick ganska fria händer var det ändå kul att få försöka göra "sin" grej av det istället för de normalt rätt  platta och stela skolfoton man ser annars.

Pentax Spotmatic, takumar 28mm f3,5 och Ektar pressat till 400. Rosedals trädgård

Veckorna som gått har jag då tiden funnits över spenderat inne i stan och spatserat runt med min Spotmatic och Ektar för att fortsätta dokumentera hösten och vackra platser runt om i stan innan det är över.

Jag har också varit ute i naturen för att tanka en del av den energin som gått till jobb och annat, och det är ofta några platser jag återkommer till som jag når med cykel runt om i Vallentuna där jag bor.

Ubbesjön vallentuna, Leica M240 och Summicron 50mm f2,0.

Skorgarna runt Ubbesjön, Leica M240 och Summicron 50mm f2,0.

Ett reservat som heter Ubbesjön är nära och 20 minuter med cykel har man tillgång till detta vackra parti med både skog och sjö, där kommunen också sett till att bygga välplanerade trä broar som gör att man lätt kan ta sig runt sjön ensam eller ibland tillsammans med barnen.

Första besöket dit med min son Julius en otroligt vacker höstdag blev ett minne jag inte glömmer. Sådana där ögonblick med sina barn där det bara känns underbart och man får vara tacksam att man delar det med dom.

Pentax Spotmatic, Takumar 28mm, och Ektar pressad.

Men en hel del tid har som sagt gått till att traska runt i stan och försöka hinna med lite gatufoto och natur runt om på Djurgården.

Rosedals Trädgård, Pentax Spotmatic , Takumar 28mm f3,5 och Ektar pressad.

Vy från höjd inne på Djurgården, Spotmatic, Takumar28mm Ektar.

Kurragömma vid Tsunami Monumentet, Djurgården. Spotmatic , Takumar 28mm, Ektar 100.

Under en av dagarna den helg jag var inne och fotade passade jag även på att titta förbi Jonas från Analoga kameror, jag nämnde i ett annat inlägg att min Rolleiflex gjorde repor på mina negativ.

Svaret var givetvis att jag hade laddat filmen fel, och det blev ett rätt roligt möte där Jonas inte kunde låta bli att dra på smilbanden och jag skämmas lite. jag hade ju sett SÅ många "tutorials" men ändå lyckats missa en liten detalj då man laddar den. det kostade mig ingenting hos Jonas, men det har kostat mig 3 rullar repad film och en del frustration så det var ändå positivt att få reda på att allt var i sin ordning och att jag nu kan fotografera med den igen.

det var även trevligt att få träffa Jonas och se vart han har verkstaden med tanke på att man säkert kommer behöva gå dit igen vid något tillfälle..( finns säkert någon mer kamera jag kan ladda fel!)

Rolleiflex 75T, Ilford HP5. Precis utanför Analoga kameror hos Jonas i parken utanför.

En annan trevlig bekantskap var en kort träff med Bengt-Åke härifrån Fotosidan som sålde mig sitt Takumar 50mm f1,4 ( 8 element) som jag letat efter.

Det kostade en slant med den nya "analoga inflationen" men det blev ett trevligt snack med Bengt-åke som också bjöd på fika inne på cafe "Lilla Wien" mitt under bajerns uppladdning för match samma kväll. Vi berörde en hel del runt ämnet fotografi, men hann också lära känna varandra något och vi reflekterade just över hur ofta vi har positiva erfarenheter från dessa köp och sälj möten som startar på Fotosidan och slutar på något trevligt fik eller annan mötesplats inne i stan.

Tack Bengt-åke!

Bengt-Åkes egen bild på mig och dottern Yasmine inne från fiket med hans Fuji kamera.

Det nya objektivet ska testas en hel del den närmaste tiden, och det kommer fler bilder från detta senare. Det såg väldigt fint ut och det ser minst lika trevligt ut att använda som de andra mindre Takumar objektiven jag nu har till min Spotmatic. letar bara efter ett 85mm nu också så tror jag det räcker...;)

Nu säger jag hej då för denna gång. Ha en underbar vecka och så syns vi snart i fotovimmlet någonstans i Sverige..

/Over and out..

Inlagt 2021-10-21 16:43 | Läst 909 ggr. | Permalink
Verkligen trevliga bilder och text!
//Stephen
Svar från rikitikitavi 2021-10-22 07:52
Tack Stephen :) Trevligt att du tittade in!
Ha en bra dag, mvh Martin.
Trevlig läsning! Bara en fråga: Hur laddade Du Rolleiflexen fel? Jag har också en Rolleiflex T med en 2,8/75 mm Tessar. Det vore intressant att veta. Mvh Wolfgang
Svar från rikitikitavi 2021-10-22 21:34
Tack och kul att du läste och kommenterade :)
Angående Rolleiflexen då, jag har ingen automat, och det var det som var skillanden förklarade Jonas. Det märkliga är att jag säkert måste ha sett 20 olika you tube videos där de laddat dem på det sättet jag gjort, och till och med en där de just påpekade att jag skulle UNDER första "stoppet" eller Valsen där när man rundar första hörnet och laddar. Jag skulle bara dragit den över vilket jag gjorde på min allra första Rulle spontant( som vart orepad) , men sedan glömt bort och efter att ha kollat på olika klipp började ladda genom att trä filmen under första. Så det var det som var felet hehe. Dyrbart misstag, men kunde ju varit något fel på den och blivit ännu dyrare trots allt!
Jag har en T f3,5.
/Mvh Martin.
Wolfgang 2021-10-22 23:32
Martin, jag förstår nu. På en Rolleiflex T finns bara en vals och då ska man dra över den, medan på en Rolleiflex som inte är T finns 2 valsar och då ska man dra filmen mellan dessa två, inte sant? Mvh Wolfgang
Svar från rikitikitavi 2021-10-23 19:32
Ja men exakt, tror bestämt att det är så :)
Mvh Martin.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar