Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Pentax Spotmatic take two, expired Trix.

Takumar 50mm f1,8, Utgången Trix

Ett litet inlägg som en återkoppling på mitt förra angående min införskaffade Pentax Spotmatic.

Jag har nu fotat ett par rullar och här är lite bilder från mina två första just inkommet från Odenlab.

Första rullen använde jag en utgången Kodat Trix som jag inte riktigt visste vad det skulle bli av. trix verkar ju kunna ta en del stryk, så jag misstänkte att det iaf skulle bli lite bilder.

För att testa en helt "ny kamera" men inte heller vet hur allt funkar med alla år på nacken kanske man skulle haft en tryggare start i form av en ny film. Men samtidigt ville jag inte slösa med en ny film heller utan tänkte att det blir vad det blir.

Första rullen i kameran tog jag mig ut på stockholms gator runt den spännande händelserna vid hamnen, där dagen till ära båten Göteborg skulle vinkas av.

Den här typen av händelser då nytt möter gammalt och det finns en chans för lite roliga bilder är något jag verkligen gillar att fotografera. Stannade dock inte så länge, men hann med att ta lite bilder på allt kul folk som var utklädda för att passa temat för dagen där runt hamnen.

Spotmatic SP är en väldigt trevlig kamera att fotografera med. Och jag har redan köpt en Takumar 28 mm också och tanken är att kanske skaffa ett 85mm eller liknande om jag får tag på ett. Den är minst lika rolig som min FE2 eller leica M4 så den kommer nog att bli kvar i samlingen.

Jag lyckades också fixa ljusmätaren så att den tar de nyare Lr44 batterierna och även om den verkar överexponera lite så är jag väldigt nöjd med att ändå ha en ljusmätare som tar de nyare batterierna som är lätta att få tag på.

Andra rullen blev lite Kodak Gold. Inget speciellt men lite familje bilder mest runt sjön här i ett vallentuna som börjar ändra skepnad till Höst.

Blir nog någon utflykt imorgon med då jag plockar med kameran. Det är verkligen en kamera som är kul att plocka med sig och de små fina Takumar gluggarna är otroligt smidiga och ger helt ok bilder tycker jag .

Ha en trevlig helg!

/over and out..

Inlagt 2021-09-18 12:44 | Läst 265 ggr. | Permalink
Allt verkar mycket Ok tycker jag! :)
//Bengan
Svar från rikitikitavi 2021-09-19 02:01
Va skönt att höra :D Tack Bengt!
Mvh Martin.
Tack för uppdateringen. Verkar ju fungera lika bra som dina andra kameror av resultatet att döma.
Mvh
Fredrik
Svar från rikitikitavi 2021-09-19 02:03
Tack tack Fredrik :) Ja men den verkar helt ok tycker jag. Önskar jag hade en längre brännvidd också som sagt, men tänker nog att den här mest blir för gatufotande och familj och en kamera man har med sig lite överallt. Får ta porträtt med de andra jag har :)
Skaffade en 28mm till den också som jag skrev men har inte tagit några bilder ännu. Men den ska vara rätt duglig också.
Ha det gott!
/Mvh Martin.
Ser ju riktigt bra ut! Det finns många som tycker att de tidiga Takumarerna med M42-gänga funkar bättre än den M-optik som kom senare.

Jag har en 24 mm 3,5 Takumar som kan ta bra bilder även med högupplöst modern FF-kamera. Och en 105mm 2,8 som är snarare hyfsad än kanonbra.
Svar från rikitikitavi 2021-09-19 02:06
Tack så mycket Måns! Ja jag läste på lite om de olika modellerna och olika fästen också och utrönande samma sak. har ju själv aldrig testat skillnaden men antar att M42 fästet också är rätt mångsidigt att ha med fler möjligheter till annan optik etc och att många gillar den möjligheten.
Har du testat den 28mm f3,5 någon gång också? Har hört bra saker om den men har inte fåt fram några bilder från den ännu. Men väldigt lite och skön känsla i fokusen etc. Tillsammans blir det ett väldigt härligt paket att ha med sig.
Ha det bra, Mvh Martin.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?