Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Berger Pancro 400, en liten "recension"

Hej! Bara ett litet Fredags inlägg innehållande en sorts recension av en analog film jag tycker mycket om men som kanske inte är allas "kopp kaffe".

Det är en relativt ny film för mig då jag endast fotograferat med den sedan jag tog upp den analoga tråden igen efter många år. Någon gång i början av pandemin eller något innan skaffade jag en Nikon FE2 och lite svartvit film och blev tipsad av mannen som äger Kamera stockholm att prova Berger Pancro 400. Den är något billigare än andra svartvita filmer, ligger runt 80 kronor rullen tror jag bestämt.

Jag hade inga större förväntningar mer än att jag hoppades att den hade något tidlöst men samtidigt gammaldags över sig, och dessa förväntningar levde den helt klart upp till.

Jag börjar med lite annat som jag uppskattar med Pancro 400. Det känns som en väldigt trevlig film för familje bilder, framförallt tycker jag när man har rätt ljus att porträtt får en väldigt fin känsla, en nästan melankolisk kvalitet som jag tycker blir finare än i flera andra svartvita filmer jag brukar använda.

En annan typ av fotografi jag tycker den passar för bra är stadsbilder och dokumentära bilder i linkade miljö där det också infinner sig en känsla av tidlöshet på något sätt.

Eftersom det är en 400 film så känns den väldigt användbar, dock har jag inte provat att pressa den eller laborerat mycket med den i det avseendet. Men kan intyga att den verkar tåla en del "fel" exponering så jag alltid tycker att bilderna kommer tillbaka i hyfsat skick och ibland väldigt bra exponerade( ibland pga av mig men också för att jag blir räddad av film och kamera!).

Senaste året har jag uppskattat en svartvit ton som är mindre kontrastrik. till skillnad från hur jag kände innan då jag ofta var efter mycket svärta och kontrast i mina bilder för att få ett mer påtagligt uttryck i mina bilder, kanske framförallt i gatufoto och arkitektur då man letar skuggor och ofta exponerar efter högdagrarna.

Pancro är verkligen en sådan film som ger ett mer gammaldags och grådaskigt uttryck som jag börjar gilla mer och mer, och de större kornen som verkligen känns så organiska på ett sätt att du tveklöst känner att det ligger så långt ifrån en digital bild som den bara kan. Något jag också uppskattar då man verkligen får känslan direkt av att det är en analog film och inte en photoshoppad digital fil.

Så till det kanske ända "negativa" jag har säga om filmen.

Det är inte en film som är förlåtande om du har dåligt med ljus och människor en bit bort som en del av en miljö du fotar. detaljer försvinner i det grövre kornet på ett sätt som inte alltid är så smickrande. kanske ingen film jag skulle fotografera bröloppsbilder med överlag. Eller andra typer av porträtt där detaljer känns som en viktig del i dessa porträtt.

Men å andra sidan i rätt sammanhang är det just dessa korn som är charmen med filmen men det gäller bara att välja rätt tillfälle för att använda denna fina film.

En stark rekommendation om ni inte prövat Pancro400 alltså.

Ha en fin helg!

/Over and out....

Inlagt 2021-09-03 18:56 | Läst 264 ggr. | Permalink
Intressant tips! Jag som kollar efter stadsbilder fastnade för tredje bilden som verkligen ger den känsla du beskriver. Övriga bilder ser också "analoga" ut, inte photoshoppade digtala.

"Soppar" du själv eller lämnar in? I så fall var?
Svar från rikitikitavi 2021-09-04 22:35
Va kul :) ok ja jag fotar lite mer stadsbilder ibland, men nu har det blivit mycket annat ett tag. men en och annan slinker igenom. jag sopar inte själv just nu, önskar att jag hade plats eller orkade göra det hemma. Men med en liten son blir det svårt att ha sådana grejer hemma.
Gjorde det förr när det begav sig en del dock.
Nu lämnar jag in på lite olika ställen för att testa hur det blir. Har inte riktigt fastnat för något som verkar bättre. Men skickade iväg till Crimson förut men slutade med detta då det tog över en månad att få tillbaka några rullar. och inte var det billigt heller. Nu bytte jag till Odenlabb som åtminstone var snabbare. Men har lämnat in några rullar hos Teamframkallning också.
Har du något att rekommendera är jag idel öra :)
Skannar gör jag hemma.
2014-2015 provade jag alla 400 ISO-filmer som fanns på marknaden. Denna kom ny i den vevan och jag testade den förstås. Den har lite samma karaktär som Tmax 400 (min favorit).
Av misstag körde jag fyra rullar Tmax 400 på 160 ISO (hade kört en Portra 160 innan), d v s "pullat" filmen vilket måste kompenseras med kortare framkallning eftersom den blir överexponerad. Resultatet överraskade mig. Fantastisk rik på gråtoner och lite gammaldags look. Jag har tyvärr ingen Pancro 400 kvar, annars skulle jag testa den i 200 ISO för att se om det blir likadant som med Tmaxen.
Svar från rikitikitavi 2021-09-04 22:39
Aha , det måste jag nästan testa då med Pancro vid något tillfälle :) Jag har inte hunnit leka så mycket med varken att pressa eller "pull" bara för att kompensera för ljus en del med HP5 som verka tåla en del. Så skulle vilja göra det mer i framtiden för att testa mig fram ännu mer vilken film jag gillar bättre med de resultaten också :)
/Martin.
Film och det analoga tänker jag inte kommentera, har lagt det bakom mig.
Gillar det enkla med det digitala. Men gillar dina bilder här.
Den bild jag fastnade mest för var killen med byggklotsarna.
Svar från rikitikitavi 2021-09-10 19:01
Hehe tack tack Margareta :) Nä är man trött på det analoga och gått vidare så förstår jag dig :) Digitalt är bekvämt helt klart. Jag fotar fortfarande digitalt som sagt, men älskar verkligen att analogt har varit på frammars ett tag igen nu .
Tack, mvh Martin :)(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver