Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Analogt digitalt? Ett hus ett objektiv?

Nikon Fm3a med Kodak Ektar och Nikkor 35mm f1,4.

Kramar ur det sista av sommaren . Så är det. Den är snart slut, och trots att det bara är i slutet av Augusti har vi en försmak av hur troligtvis hela nästa halvår kommer att se ut. Mörkt och blött. Den Svenska hösten och vintern. Ingen "ljuspunkt" i en fotografs liv om man älskar ljuset att måla med.

Men vi har haft en fin sommar. Där vi fått vår beskärda del av både värme( ja...från afrika?) och ljus. Det har blivit en hel del fotograferande både digitalt och analogt.

Leica M240 med Summicron 50 f2,0. Vallentuna.

En del utflykter och mindre resor och en hel del träffar med människor igen vilket varit underbart. Som en Nosferatu nyvaken ur sin krypta fick man plötsligt både ljuset och umgänget i mängder man inte varit van vid på länge.

Sandhögar Orkesta By Vallentuna. leica M240 och Voigtländer 35mm f1,7

Nu när ljuset börjar försvinna hoppas jag på mer av det andra, umgänget. Jag har knutit lite nya kontakter senaste året när det gäller fotografi, något jag sällan haft förutom från utbildningar och annat. Några har jag ännu inte sett i verkligheten men känt en längre tid över sociala medier och andra gruppforum så förhoppningsvis får man se några av dessa över en fotofika eller liknande framöver. Kul!

Leica M240 och Summicron 50mm f2,0. vallentuna Orkesta By.

"Selfie" vid solnedgången över fälten i Orkesta By i vallentuna. Leica M240 och Summicron 50.

Jag har också prövat på en hel del utrustning och film över sommaren och året som gått. och den resan har varit både lärorik( och dyr!) och rolig.

Det har varit en utmaning och kanske inte alltid det smartaste att byta kameror och objektiv ofta för att till slut närma sig det man kanske vill ut och fota med mest eller i iallafall större delen av tiden.

Jag har verkligen stundtals försökt att vara en fotograf som slimmar ned utrustning och fotandet till ett fåtal hus och objektiv. Men jag uppskattar och njuter nog lite för mycket av just mångsidigheten och själva resan med dessa verktyg för att kunna begränsa mig till ett hus och något objektiv.

Kanske blir man inte en "bättre fotograf" av det, men så länge man inte lider eller blir stressad av för mycket utrustning( något jag ibland är skyldig till också) tycker jag det är lärorikt och också ett mer underhållande sätt att fotografera.

Leica M4a och Nikon LTM 50mm f2,0 och Fujifilm 400H Pro film.

Men jag tror iaf att jag sakta men säkert börjar närma mig några objektiv, hus och olika sorters film som jag gillar att ta med mig och fotografera med. och det här året har trots avståndstagandet från andra människor ändå givit mig mycket tid att fotografera och prova olika typer av utrustning.

Det som oftast åker med ut när kah gatufotar är antingen min Nikon FM3a och en 28 mm glugg( ibland ett 35mm), min Leica M4a med Voigtländer 35 eller summi 50mm.

Fotar jag digitalt( vilket inte är lika ofta längre måste jag säga..) blir det alltmer min Leica M240 med ett Summi 50mm f2,0 alternativt Voigtländer 35mm f1,7.

Då och då tar jag med mig en Konica auto S3 som är så liten och smidig och tar fantastiska bilder med sitt fina objektiv och med film.

Konica Auto S3 med Trix film.

Sedan har man en hel del annan utrustning som tyvärr används ibland eller om något specifikt behöver fotograferas. och det kan tyckas onödigt. Men jag gillar att ha den tryggheten att veta att jag har de verktygen om det kan behövas. och även om det inte blir ofta så händer det då och då.

Det var länge sedan jag kände mig så inspirerad i mitt fotograferande , och pga av detta ser jag ändå verkligen fram mot den här hösten. Jag har så många saker jag vill göra och prova på, allt ifrån mer projekt med min Rolleiflex, till att göra Zines och fotoböcker som jag till slut börjat få ändan u och börjat gallra bilder för.

Jag vill också införskaffa en hel del Fotoböcker från andra som jag tänkt att göra länge och försöka hämta mer inspiration från dom. 

Leica M4 och Summicron 50. Acros film.

Leica M4, Summicron 50mm, Acros film.

Mer om det nästa inlägg, imorgon ska jag iväg för att fotografera en nykläckt bäbis. Plockar med mig en digital och en analog kamera. Förhoppningsvis blir det några fina minnen till föräldrarna från det tillfället.

Ha en fin helg!

/Over and out...

Inlagt 2021-08-29 00:34 | Läst 279 ggr. | Permalink
Fina bilder och trevlig text. Precis som vanligt ,alltså! Skriver en längre kommentar vid senare tillfälle för nu ska jag in till London för hel dag av fotande!
Mvh
Fredrik
Svar från rikitikitavi 2021-08-29 10:23
Tack Fredrik! Kul att du tittade in och ser fram mot dina alster på gatufoto sedan! Hoppas det blir en bra dag med fotande, jag ska faktiskt iväg själv också men för att fotografera nykläckt bäbis. Får se hur det går.
Mvh Martin.
Fina bilder och intressanta, men kanske i vissa fall svåra kameraval! ;) Då jag fotograferade mest, trots familj och småbarn, då hade jag "bara" en M Leica med en Summicron 35:a och Tri-X! Familjebilder, skidturer, vandringar och utlandsemestrar! Kan inte riktigt förklara hur det funkade, men det gjorde det!
Numera e det aningen litet annorlunda! Lika kul men mindre bilder! :)
/B
Svar från rikitikitavi 2021-08-29 10:27
Tack Bengt! hehe ja jag vet!, det är ju faktiskt en perfekt kombination du nämnde där tycker jag, räcker för det mesta och blir fina bilder:) Men inte helt lätt såklart att få med alla dom motiven som du nämner. Ser ju att du fotograferar med en hel del kul kameror på din blogg och skriver om dom, alltid trevligt att läsa.
Vad fotograferar du med mest nu?
Mvh Martin.
Benganbus 2021-08-29 12:25
Just nu är det X100 eller X100S! Jobbigt bra och praktiska grejer! :)
/B
Svar från rikitikitavi 2021-08-30 16:54
Hej igen Bengt. Ok men det är ju fina kameror. hade själv en X100F ett tag men såldes till förmån för en Leica Q senare, dock tyckte jag ändå om den och förstår varför den blivit så populär. var nästan inne på en V version tidigare i år, men till slut blev det en Leica M240 som något slags substitut för min förra Q.
/Mvh Martin.
Jag brukar bara ta med EN kamera när jag går ut trots att jag har ganska många. Det beror lite på humöret eller vad jag ska fotografera. Ibland är det svårt att välja och ibland är det lätt. Jag varken vill eller kan ta med för mycket grejer =)
Svar från rikitikitavi 2021-08-29 10:29
Det är ju egentligen det bästa sättet tycker jag. oftast tar jag med mig en kamera men kanske 2 gluggar, och numer blir det som sagt de lite lättare kamerorna. jag tyckte min Df var lätt förr förhållandevis till de andra tyngre Nikon husen jag hade. men i jämförelse med de analoga husen och min M240 blir den ändå tyngre och då blir den hemma oftare tyvärr.
Nej kroppen vill inte heller riktigt släpa runt på så mycket längre, är egentligen bara när jag får ett uppdrag som jag släpar med mig lite extra.
ha det gott! Mvh Martin.
Hej igen, Martin! Hoppas att bebisfotandet gick bra! Var i London tvenne dagar på raken och var rätt produktiv (ca 1 300 foton totalt) men det blev nog inga direkta höjdare men likväl några som är okej. Svårt det där med gatufoto!

Av dina bilder i bloggen här så tycker att tvåan är riktigt fin och till viss del också fyran som väl togs vid samma tillfälle? Gillar hur du har lyckats med att få till looken så att det inte ser digital ut. Övriga bilder är också bra som vanligt men de står inte ut lika mycket. Överlag tycker jag om att se du hur du lyckas att blanda film och digitalt på ett harmoniskt sätt. Du bör nog kunna ha din nuvarande uppsättning kameror ett bra tag framöver! Fast jag undrar om du kommer att klara av det... ;-)
Svar från rikitikitavi 2021-08-30 17:07
Hej Fredrik! hehe tackar! det gick sådär om jag ska vara ärlig. Men jag tror att mamman och pappan var glad att bara få det dokumenterat och det var mest som en tjänst åt dom då jag känner dom bra :)
Oj va kul att du hann med så många bilder. är nog ganska säker på att du fick till några bra bilder iaf. Jag tycker just med gatufoto att om man inte känner direkt vid tillfället att det var något slags fullpoängare, är man väldigt kritisk tills att man är hemma i lugn och ro och kollar igenom dom. och då kan man hitta några som faktiskt var helt ok fast man inte kände vid själva tillfället att det var något speciellt. Men ja, det är verkligen svårt, men samtidigt bland det roligaste att fota just för den där känslan av när det väl lyckas.
Tack, väldigt kul att höra hur du ser på mitt fotograferande och med de nya (ständigt nya! :P ) valen av utrustning. Jag tycker själv att det börjar ta sig någorlunda och är ganska lad av valen av film och de jag använder mest som jag verkligen tycker är kul att använda.

Film är verkligen en berg och dalbana måste jag säga, kan få hem en hel rulle och ibland ha tur att det är EN som blir ok och kanske till och med bra. Framförallt när jag fotat med någon annan film än tex Tri-x eller HP5 som är rätt säkra kort, och med en av de vassare objektiven eller husen. har jag kört med någon annan billigare film eller tagit med mig någon ny film kompakt eller dylik som kan vara kul att testa är resultaten också väldigt varierande hehe. men precis som med gatufotandet ger det väldigt mycket när det väl sitter. En annan grej är ju kulorna man får ligga ute med, är lite mer svidande när man får en hel rulle framkallad och inser att det är repor eller ljus läcka etc ;)

M240 känns som sagt mer och mer "rätt" just för att det med rätt ton etc i efterbehandlingen känns något mer organiskt och film likt än vad jag kanske fått till med tidigare digitala kameror jag haft. Den är något mer "krävande" än min föredetta Q eller andra digitala kameror jag har då tex högdagrar blir lite lättare utfrätta eller att ISO är något sämre( men verkligen helt ok då jag sällan går över 6000 eller så ändå).

Sedan är den mysig att använda på något sätt. Framförallt gillar jag M240-summi 50 mm f2 kombon som känns konsekvent när det gäller känsla och kvaliteten i bilderna. och rätt mångsidigt då jag både kan gatufota men ta fina porträtt eller liknande om lusten faller på.

Haha...ja du, nä jag känner mig ganska nöjd överlag faktiskt. Kommer säkert att göra mindre justeringar i uppsättningen hus eller objektiv vid något tillfälle. Men jag tror den här stommen kommer bestå ett tag :)
Tack, och vi hörs snart igen!
/Mvh Martin.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?