Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Rolleiflex, karlstad och Skansen!

Njaaa, jag tog aldrig med mig min Rolleiflex till varken Karlstad eller Skansen. Men väl min Leica M240 som jag har lovat mig själv att använda så mycket jag kan för att lära mig den innan och utan, och för att bli van vid en Mätsökare på ett plan så det sitter i ryggraden.

Den fick följa med både till Karlstad med dottern och till Skansen med båda barnen, och det är under sådana resor man verkligen får chansen att leka lite men samtidigt få lite minnen för livet och familjealbumet.

Yasmine nyanländ till Carlstad City hotell

Resan till Karlstad först ut blev en underbar helgtripp med dottern yasmine som aldrig åkt tåg någon "längre" resa och verkligen uppskattade att komma iväg med mig för lite egentid och se ett soligt Karlstad från sin bästa sida. Vi tog in på ett finare vandrarhem mitt i centrum så att vi låg nära till allt och snabbt kunde ta oss runt.

Yasmine utanför Värmlandsmuseet

Det var extremt varmt, precis som det varit senaste veckorna på de flesta ställen i vårt avlånga land. jag hade dessutom tatuerat mig några veckor innan, så att behöva täcka överkroppen med långtröja för att skydda armen har varit riktigt drygt, dålig timing kan man tycka och hade jag kunnat bestämma hade jag hellre gjort den på vintern med facit i hand!

Undertecknad med kameran och långtröjan för att skydda den ny tatuerade armen!

Yasmine vid klarälven mot kvällen då solen äntligen blev lite mer behaglig..

Vid ankdammen njuter av kvällssolen...

Efter en intensiv dag av möten med gamla vänner men också en del sightseeing runt i välkända trakter avnjöts en god middag vid Ankdammen nere vid hamnen och promenader runt Karlstad i kvällssolen, magiskt tyckte vi båda.

Och karlstad är verkligen en härlig sommarstad, stämningen och tempot är så annorlunda mot stressen och bruset i storstaden.

När kvällen började närma sig natten ville vi få till en sista fika vid älven men hittade inte mycket öppet. Till slut hittade vi ett ställe där dom hade både kaffe och glass då det mesta hade stängt, Timmys nere vid älven bjöd på helt ok bryggkaffe och lite kulglass innan sängdags. Avnjöts även detta till en magisk solnedgång vid Älven...

Dagen blev magisk och det blev en kort resa vi kommer att minnas, tack Karlstad!

Väl hemma hann vi med en snabbis till skansen då vädret hade svängt och istället för strålande sol fick vi nu springa mellan skurar och åska, men iaf ett mycket mer behagligt klimat att springa runt i med två barn och kameran. i högsta hugg.

Vi hann se en del djur och dagen blev ändå helt ok, barnen var nöjda och trots att vi fick gömma oss från åskan sista timmen hann vid med det vi skulle och hann ta lite mysiga bilder.

De varma dagarna bjöd också på lite gatufoto och vattenkrig hemma på gården, det ena lite mer njutbart än det andra. Även gatufoto i värmen fick göras med ovan nämnda långtröja som skydd för tatueringen. Blev en del kämpiga timmar med kameraväska och långtröja i den stekande hettan. Inte några bra förutsättningar för att vara kreativ men det blev ändå lite kul bilder och tid för att pröva saker med kameran.

Tagna med både Leica M240 och Leica M4 och HP5.

Lite från vattenkriget som inte varade allt för länge med tanke på bristen på vatten runt om i världen....

Slutade men en vettigare aktivitet, bevattning av grannens blommor..

Varför nämnde jag då Rolleiflexen? Jo den testade jag idag igen för andra gången. det tog ett tag precis som föregående gång bara att ladda filmen och förstå hur jag skulle använda den. Så en mental notering blev att verkligen försöka få till några till tillfällen för att det ska bli mer naturligt när man väl står där framför någon så det blir något bra av det. Nu hade jag sonen med myror i byxorna och dottern som snart skulle åka iväg, så tiden fanns inte heller!

Resultatet om något får man se om någon månad när de kommer tillbaka, men det blev en snabb och intensiv session med lite kul assessorer och en del skratt.

Rullen var väldigt trög attt dra fram efter varje ruta och ibland kändes det som om armen skulle gå av på kameran till min stora förskräckelse...men rullen var iaf klar och färdig då jag öppnande den så något verkade ha blivit av den.

Här är några digitala bilder från sessionen dock med lite fel format då jag inte hade platsen riktigt för att använda mig av min M240 och ett 50mm på.

Ha en fin helg, och en underbar vecka.

Over and out..

Inlagt 2021-07-30 23:15 | Läst 460 ggr. | Permalink
Härliga bilder från fina vardagsstunder. Bilder som blir både minnen och foto att stolt visa upp.
Snyggt jobbat!
// Conny
Svar från rikitikitavi 2021-07-31 10:35
Tack Conny :) Ja det värmer själen lite att veta att dom kommer att vara väl dokumenterade när de växer upp och kan följa sin resa på något sätt iaf. Nu behöver jag bara få ändan ut och göra lite böcker eller zines vid något tillfälle så känns det lite mer fullbordat :)
Tack! Mvh Martin.
Härliga bilder Martin! Utsökt bildbehandling som förstärker stämningen
Svar från rikitikitavi 2021-07-31 10:37
Tack tack Thomas! Väldigt roligt att du tycker om dom.
Inte alltid andra tycker om samma toner eller behandling man själv väljer för bilderna så det är alltid kul.
Ha det gott, mvh Martin.
Massor av kul bilder! Såna gånger lönar det sig att välja grejor man är van vid...

Och: om en Rolleiflex är trög att dra fram film i, så är den i AKUT behov av service! Innan nåt dyrt och svåråtkomligt går sönder. En Rollei är värd det!

De jag själv anlitade förr är pensionerade eller avlidna sen länge; finns nu en kille i Sundbyberg, men har ingen egen erfarenhet av honom.
Svar från rikitikitavi 2021-07-31 10:42
Hej Per! Kul att du tycker om dom :D Oj jag hoppas verkligen inte att den pajat redan, köpte den av en kille för inte allt för länge sedan och har bara använt den egentligen vid 2 tillfällen, och enligt honom var den servad ganska nyligen och allt skulle vara i sin ordning. Men ska testa lite med den i veckan nu igen, jag matade filmen lite slarvigt så det kan ha varit att dne inte riktigt satt som den skulle också och det var därför den var trögare, men ska testa och veva med armen nu utan film också och sedan ladda en igen för att kolla. Finns ju en kille som hade servat denna som jag mailat för en annan kamera vid något tillfälle och som jag vet att många anlitar för just rolleiflex och Leica kameror etc, minns inte vad han hette, tror Jonas så får kontakta honom om det är såatt den verkligen gått sönder ..hua!
Ha det gott, och tack för att du läste!
Mvh Martin.
Fina bilder för familjealbumet i vanlig ordning och många är så bra att utomstående uppskattar fotona också! Typ jag själv! Kul att du verkar trivas med din digitala M.
Mvh
Fredrik
PS. Apan blev bättre i svartvitt!
Svar från rikitikitavi 2021-07-31 10:47
Tack Fredrik! :) Hehe tackar tackar, alltid kul när andra också uppskattar dom också även om minnes delen är huvudsyftet med just familjebilderna eller bilderna på familj och vänner är samlandet av dom. Så det är roligt at även du och andra uppskattar en och annan. ja jag börjar trivas mer och mer med den faktiskt. Framförallt 50 summi gluggen men även 35an voigtländern är rätt bra också tycker jag.
Personligen tycker jag nästan ALLTID svartvitt ser bättre ut hehe, men det är ju subjektivt. Får jag inte till en bild i färg blir den alltid bättre i svartvitt ;) Fick jag välja mellan en svartvit kamera eller en som bara kör färg är valet svårt...men svartvitt skulle nog bli det jag valde :)

Hur går det med Fomopan framkallningen och bilderna, blev det något trevligt :D?
Ha det gott Fredrik, Mvh Martin.
Suveräna familjebilder, som vanligt från dig. Här finns inte bara kvalificerade utsnitt och känsla för ljus, här finns kärleken till dina barn synliggjord. Vackert är det! Hälsningar/ Björn
Svar från rikitikitavi 2021-07-31 15:34
Stort tack Björn. Man blir lite varm av att höra att du kan känna det genom mina bilder, man bara plåtar på själv och tycker ju om det för att det är ens barn så det är fantastiskt att det syns genom bilderna. Kul att höra. Tack :)
Ha en fin helg, Mvh Martin.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?