Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Rollei 35, Leica M4 och Rolleiflex...hejdå Leica Q-P.

Ja det stämmer. Återigen har demonerna som får oss att vilja samla och testa krupit fram ur A-brunnarna från kloakerna och styrt mig mot nya äventyr med nya analoga kameror.

Jag får nog inse att jag alltid kommer vara en samlare av olika prylar men när det gäller kameror och utrustningen runt fotografi tar det alltid oanade höjder och det blir ibland tvära kast.

Först samlade jag på en en mängd olika rangefinders, små fina fick stora kompaktare såsom Konica Auto RS eller Olympus RD, eller Canon F etc. Tror resultatet efter att ha testat dom blev att jag kommer behålla min Konica som verkligen har ett bra och fint objektiv och är så smidig att få med sig.

Konica Auto Rs Hp5, Yasmine i gränden.

Sedan har det blivit 3 olika Rollei 35. Otroligt roliga små kameror att fota med. Dom kommer jag ha mycket glädje med i framtiden.

Rollei 35 och HP5

Ensam skejtare bakom bryggeriet, Rollei 35 HP5

Men kanske de två mest spännande inköpen är nog min första mellanformatare Rolleiflex f3,5 T som jag hunnit plåta 2 rullar med( fortfarande på framkallning och scanning), en helt ny spännande resa eftersom jag endast plåtat mellanformat hos andra fotografer jag jobbat hos i det förflutna. Ska bli väldigt spännande att se resultatet. Förhoppningsvis får jag blodad tand och tar med den mer och mer.

Men sedan också min "Nya" Leica M4a. jag bestämde mig plötsligt och lite överraskande till och med för egen del att göra ett byte med min Leica Q-P. En av mina mest älskade kameror. Et byte jag förmodligen förlorade rent ekonomiskt, men som jag efter att ha gjort det ser det som ett nytt kapitel med något som inspirerar mig och utmanar mig på ett sätt som kanske bara en Leica rangefinder gör när det gäller gatufoto och annat.

Med M4an kom 4 spännande objektiv( inga Leica gluggar) som jag nu testar på M4an och det var verkligen kul att strosa runt med den idag inne i stan.

Jag avslutade även dagen men en riktigt mysig porträtt session med dottern i den falnande solen, och plåtade dels med M4an+Fuji 400H Pro, och Nikon FM3a+ Acros 100.

De rullarna får jag dock vänta på. Men det blev ändå en väldigt lyckad dag och kväll och jag längtar tills jag har tid med ännu en dag på stan för att strosa runt med min nya "kompis" ...

En del av mig saknar en Q-P, men en stor del av den saknaden fylls redan av M4an som just nu verkligen ger inspiration och fotoglädje.

Återkommer med bilder från både Rolleiflexen och M4an i kommande inlägg.

Ha en fantastiskt vecka!

Lite blandat från veckorna som gått:

Over and out..

Inlagt 2021-05-30 23:35 | Läst 438 ggr. | Permalink
Tack för en spännande text och fina bilder att titta på.//Jerry
Svar från rikitikitavi 2021-05-31 13:58
Tack själv Jerry för att du läste och tittade 🌹
Svar från rikitikitavi 2021-05-31 13:58
Tack själv Jerry för att du läste och tittade 🌹
Jag såg ditt inlägg på Dpreview och himlade med ögonen och tänkte att vad sysslar han nu med? Göra det ännu svårare för sig på gator och torg! 😉 Visst är M4:an snygg och gedigen men den saknar ju ljusmätare! Visserligen har ju månget gatufoto tagits på det sättet men ändå liksom! 🙂 Å sen är ju film så kostsamt! Fast du har ju din Df kvar va? Åtminstone ett tag? 😉 Kul blogginlägg och fina bilder – det kommer nog bli en massa fint med din M4 frmöver. Kanske leder den dig till en digital M så småningom?
Mvh
Fredrik
Svar från rikitikitavi 2021-05-31 13:57
Haha ja jösses, jag kan tänka mig vad du tänkte🙈😅 ja det är lite som att stå på randen av en skog på natten och inte ha någon belysning och träda rakt in i den på något sätt. Och det kommer vara en kurva av mycket nötande och lärande för att få till bilder jag är nöjd med. Men konstigt nog känns det väldigt roligt. Jag tror fotandet med Rollei 35an gav upphovet till att ens tänka tanken. Jag har även en extern ljusmätare som jag fick med så tanken är att använda den och iaf ha ett hum om när det är lite svårare ljusförhållanden. Annars är den verkligen trevlig att använda och det känns lite kul med de nya objektiven och tanken är som sagt att kunna bygga på det kitet och eventuellt lägga till en M i framtiden 😁
Ja exakt jag har min Df också så tanken är att den får bli min digitala gatu kamera nu. Annars har jag bara D4a och den är lite stor🙈
Jag var tom inne och kollade lite på en x100v men vet inte om det är smart eftersom jag redan sålde en x100f till förmån för just en Leica Q bakåt i tiden . Dock verkar den nya ännu mer raffinerad och genomtänkt. Just för att ha något mindre som lätt kan följa med och just gatufota😊
Tack Fredrik 🙏🏻🌹
Frekeman 2021-05-31 16:35
Så vilka gluggar följde med kameran?
Svar från rikitikitavi 2021-05-31 18:15
Det Blev 4 stycken. Ett Voigtländer 35mm f1,7 Ultron. Ett 28mm f2,8 Rokkor Minolta, och ett 50mm f2,0 Nikon LTM, och slutligen ett Voigtländer 75mm f2,5 Heliar Color. Rätt trevliga gluggar faktiskt måste jag säga :) men som sagt letar just nu ett Summicron 50 eller 35 också som komplement.
Frekeman 2021-06-01 11:23
Med den uppsättningen objektiv så kommer du att klara dig långt! Ser fram emot att se vad du åstadkommer med dem och din M!
Svar från rikitikitavi 2021-06-01 13:30
Tack Fredrik, va kul jag hoppas det! Ja jag skickade iväg 3 rullar häromdagen och ska försöka plåta mer nästa helg :D Så om några veckor får jag dom första tillbaka så får jag se om jag är helt ute och cyklar eller iaf lyckades exponera hyfsat rätt hehe.
Hoppas allt är bra ute i gatuvimlet nu och att du får några fina bilder på de sista analoga rullarna också:)(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver