Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Film fotografi, Nikon FM3a och en del gluggar!

Fredag i nådens år. I alla fall Fredag.

Jag tänker tillbaka till de tidigare veckorna och det som hänt. Några saker sticker ut i mitt förvirrade minne, snö och åter snö är en av dom. Och kyla, nu var den här. Men det har varit väldigt vackert, med snön kom också solen i flera dagar. Plötsligt var det ljust och allt kändes något lättare.

En annan sak som sticker ut är min nya Nikon FM3a. För flera som följt mitt letande efter en sådan  blir det tjatigt. Men jag ska inte sticka under stolen hur glad jag blev att jag äntligen fick tag på en( tack för tålamodet Per! )

Innan den kom hade jag alltså påbörjat en resa i analog fotografi igen, och den har varit väldigt trevlig och uppfriskande. Kanske lite extra mycket pga av läget i livet och världen just nu. Att få stanna upp och bara fokusera på något så "världsligt" som att dokumentera saker i ens närmiljö som man annars kanske bara skulle ha gått förbi eller tyckt inte vara värda att fotografera eller dokumentera .

Förutom min nya FM3a har jag även haft nöjet att fotografera med en Nikon FE2 och en Nikon F100 och experimentera med några olika filmer genom veckorna som gått. De jag hunnit med har varit Cinestill 800, lomo800, Tri-x och HP5, och sist men inte minst Kodak Portra 800. Sedan har jag köpt upp mig på ett batteri av dessa och lite andra jag kommer testa de närmsta veckorna och månaderna. Riktigt kul.

Förutom detta har jag börjat skanna min film själv genom en process av att försöka hitta en bra skanner bestämde jag mig till slut för en kompromiss i form av en Plustek 8200 Ai. Inte den allra bästa skannern men en enkel sådan och en som duger väl till den sortens analog fotografi jag kommer ägna mig åt. Det handlar inte om någon form av professionell fotografi utan ett proffesionellt helande av själen snarare med hjälp av fotografi och den analoga metoden.

Det är lite av en styggelse att inte kunna åka in till stan och gatu- fotografera just nu, och det är nog det jag längtar som mest till när det gäller motiverande fotografering, att få gå runt med de nya husen och gluggarna och väskan full med film känns väldigt lockande. Men tyvärr får det vänta tills det hela lugnar ned sig lite och det känns ok att åka kommunal och gå runt bland människor igen.

Men den som väntar på nåt gott! Jag får håla till godo med att dra runt i Vallentunas alla hörn och kanske någon enstaka avstickare till något i närheten bara för att byta miljö stundtals. Dottern får som vanligt ta en del av smällen då hon får hänga med på en del av utflykterna och även stå med i en hel del bilder under dessa turer. 

Även sonen fortsätter at dokumenteras och även om det är något svårare att hinna med i tempot med de manuella gluggarna och det knapphändiga ljuset för att frysa hans  framfart hinner jag med stundtals då han fastnar i tankar eller bara tar en paus...

Nu blir det helg, och förhoppningsvis får man till någon mer session eller utflykt under helgen i detta fantastiska vinterväder.

Önskar er en fantastisk helg och en hel del fotande såklart!

/Over and out...

Inlagt 2021-02-06 00:45 | Läst 1229 ggr. | Permalink
Fina bilder, Martin! Och trevligt att du finner nöje i den analoga fotovärlden...som jag! Lycka till i fortsättningen och blogga gärna mera om dina resultat av att prova olika filmer!
mvh
/B
Svar från rikitikitavi 2021-02-06 13:45
Tack tack Börje :) Va roligt, det är faktiskt riktigt kul att så många har börjat eller fotar analogt igen. Då kanske vi vänder skutan något så det får vara kvar många år till.
/Ha den fin helg, martin.
Snygga bilder! Färgerna är i min smak, inte så mycket ”karamell” som i nio fall av tio nu för tiden. Analogfoto är det som gäller här med, en bra motvikt till dagens normala tempo.

Tommy S.
Svar från rikitikitavi 2021-02-06 13:47
Tack! Väldigt roligt att du gillar dom:) Nä jag försöker hålla mig lite ill dom färgerna även då jag plåtat digitalt så har lyckats få till det med de filmer jag plåtat med senaste tiden också. Håller som sagt på att att gå igenom lite olika filmer just nu så får se vad det kommer landa mestadels i, men lutar åt mer av dessa.
/ah en fin helg, Mvh Martin.
Mycket snyggt! Jag har själv beställt den där scannern. Jag har visserligen Epsons 750Pro och den är en allroundscanner, men inte så bra för småbildsnegativ. Jag har själv haft en Nikon F100, FM2 och F3 och har funderat lite på en Nikon FM3a som är den sista mekaniska Nikon. Hur upplever Du den mot F100:an? Mvh Wolfgang
Svar från rikitikitavi 2021-02-06 13:57
Hej Wolfgang:) Och tack! Ok hoppas du bir nöjd med den också. Tycker den är helt ok för et priset faktiskt. Jag har inget större problem med att det tar lite tid att scanna etc, men tycker man landa i ett resultat som verkligen är helt ok. Om jag inte blivit nöjd har det faktiskt handlat mer om det labb som framkallat, var lite snål och lämnade till ett lokalt labb här och det gör jag inte om, dom sabbade i stort sett 2 rullar men de andra jag lämnat till Crimson har varit i bättre skick överlag tycker jag.
Ska även testa teamframkallning någon gång i framtiden och se om det ger ännu mer konsekvent resultat.
Vilka trevliga kameror:) FM2 verkar riktigt fin också, den har jag som sagt inte fotat med men antar att man får lite samma känsla med min FM3a. F3 är ju verkligen en "best" , har faktiskt aldrig haft en själv heller men varit nära att köpa en ett par gånger.
Tycker skillnaderna är så pass stora rent ergonomiskt men även med själva handhavandet, så blir ju verkligen en helt olika känsla med husen. Nikon F100 är verkligen en grym kamera, och när jag använder den påminner det mycket om när jag kör med min D700 digitalt nästan eftersom det är lite samma gluggar jag använder till den.
FM3an blir ju de andra manuella objekten och det är roligt på ett helt annat sätt och det känns som att jag väljer mina motiv på helt olika sätt med de båda kamerorna. har tagit mer porträtt och så med min F100 och de objektiven medan min FM3a har fått följa med på lite allt möjligt och för att den är så kul att ha med sig, nu har jag inte haft den så länge, men det var samma med min FE2 som jag nu haft lite längre, dom känns väldigt lika :)
Rent kvalitets mässigt så tycker jag de är typ lika kompetenta, har svårt att se någon större skillnad i kvalitet tycker jag:)
Wolfgang 2021-02-06 15:45
Tack så mycket för Ditt långa uttömmande svar, Martin! Jag har D700:an och håller med att den känns som F100. FM2 var fin, men jag hade lite svårt att ställa in skärpan. F3:an med HP-sökaren var härlig, men under en vandring i Sarek, när det regnade mycket, funkade inte elektroniken. Men det finns en avtryckare till på framsidan och med den kunde man fotografera mekanisk, men bara med 1/60. Efter 1 dag funkade den igen, men under kommande åren kunde den strejka ibland. Därför vill jag, när jag kompletterar med en analog kamera nu, har en hel mekanisk kamera. Jag har redan en Zeiss Contaflex som är mekanisk. Det hade smakade med en Leica M, men objektiven är för dyra. Varför en Nikon FM3a hade varit perfekt. Så jag tuggar på det :-) Mvh Wolfgang(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar