Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Nikkor optik, gatufoto, det kreativa sökandet.

 "Drottinggatan" Nikkor 180mm

Nu när mörkret faller och och ljuset vi behöver för vårt fotograferandet försvinner i samma takt som restriktionerna ökar, blir det mer tid över för sökandet och den kreativa utvecklingen. Jag snöar in på Nikkor objektiv och letar med ljus och lykta efter äldre fina objektiv att samla för mitt analoga kit.

Det växande stallet innehåller nu de 2 FE2 husen och några fasta objektiv. Närmare bestämt ett 28 f2,8 Ai-s, 50mm f1,4 D, ett 105 f2,5 Ai-s och ett 180mm f2,8 Ai-s.

Jag har nosat på ett 35mm 1,4 Ai-s och ett 55 f2,8 så tror jag att det får räcka. Jag har fortfarande inte framkallat en ända rulle ännu men lyckats blåsa av 3e rullen Tri-x och ska försöka lämna in dessa med spänd förväntan inom några veckor. Ska bli riktigt roligt. Det finns något jag har saknat med detta som jag skrev tidigare och nu när man kommit igång känns det på riktigt.

"Nikkor 180 f2,8 Ai-s" Vallentuna kyrka.

Jag åkte in en gång till stan innan restriktionerna drog igång på allvar, och då kryllade drottninggatan av folk. Jag bestämde mig för några helger sedan att jag skulle sluta åka in tills det lugnar ned sig igen. Men jag hann med en vända gatufoto med min DF+180mm f2,8 Ai-s gluggen på. Mest för att prova det nya objektivet men också för att det var längesedan jag fick chans att gatufota. var riktigt kul och jag kom hem med några st rutor jag blev nöjd med i alla fall.

Det var en ruggig och dimmig dag, och dimman låg kvar hela förmiddagen.

Det är alltid roligast då jag går med en fast brännvidd, och för det mesta blir det mer avslappnat för mig att köra med ett tele( mot alla rekommendationer! ) då jag inte känner stressen av att behöva gå för nära och kan lugnt fundera på att komponera och se mig om ordentligt.

Håller alla tummar för att vi tar oss igenom det här snart och att allt går tillbaka til något slags normalitet igen.

Ser fram emot våren redan, och de ljusare dagarna, de varmare dagarna så man kan gå runt utan större jackor och åka in för att gatufota igen. Mysigt att tänka på som ett mål för framtiden.

På hemmaplan fortsätter jobb och familjelivet. Sonen växer så det knakar, och leksakerna och nya sysselsättningar avlöser varandra.

 

Det är mycket superhjältar just nu. Både dräkter och gubbar. man kan säga att det mesta kretsar runt det. Jag har en Hulken/stålmannen/spindelmannen bäbis som flyger runt i lägenheten och antingen räddar folk eller trampar på leksaker som Hulken skulle gjort på en bil.

Då och då är han bara brandman, en befrielse och en paus från de andra mer "destruktiva" hjältarna ;)

Att försöka uppmuntra "rätt" lek är inte alltid lätt som förälder!

Dottern är snart uppe i tonåren...eller ja jag har några år på mig och älskar varje helg hon väljer att tillbringa med mig fortfarande.

Förutom de få fotosessioner jag får in tillsammans med henne har vi hyllat Sean Connery med ett just påbörjat "Bondmaraton". Väldigt trevligt.

Föregående helg hade vi lite Halloween tema som jag skrev i föregående blogg, och det gav mig mer ideer för framtida fotograferingar och var rätt uppskattat av vänner och familj.

Nu är det snart ny vecka, och dags att slänga på serien "The undoing" med Hugh Grant och Nicole Kidman. Riktigt bra, se den om ni inte fått chans!

Ha det gott så länge.

/Over and out..

Inlagt 2020-11-15 22:55 | Läst 198 ggr. | Permalink
Första och sista bilden på din dotter är helt fantastiska. Hon verka verkligen tycka om att vara modell. Första svartvita bilden sticker också ut. Jag använde Nikon FE och 2,8/180 ED i många år. Använder det inte idag men har det fortfarande kvar.
Sten
Svar från rikitikitavi 2020-11-16 07:40
Tack Sten :) Jo men hon börjar tycka det är ganska kul nu. har ju såklart inte alltid varit så, men nu när hon ser resultatet och även själv ibland kan visa för sina vänner etc blir det lite mer skoj. Hon är nu också med på HM ibland som klädmodell och där sa dom till henne att hon verkade ha blivit fotograferad mycket ;) Så hon fick lite feedback från någon annan vilket var väldigt roligt för henne.
Va kul! med FE combon, vad tyckte du om kameran? Har inte kört den så länge men älskar känslan i den.
Ha det gott, Mvh Martin.
Fin serie, ska jag välja några så gatufoto med lite dimma i bakgrunden och första på dottern i dubbelexponering, vilken är den bästa bilden i serien (tycker jag)
Svar från rikitikitavi 2020-11-16 07:45
Tack tack Peter:) Kul att du gillar några, är svag för någon av gatufotobilderna, känns alltid kul när man hinner med även om man alltid hoppas på lite fler bra bilder.
Ha det gott! Mvh Martin.
Fin och varierande bildserie! Bilderna av din dotter i hallowen-utstyrsel är riktigt fina där jag gillar den sista lite extra! Ha en fin dag!
Svar från rikitikitavi 2020-11-16 18:04
Men tack Yvonne:) Va kul, ska hälsa dottern det också så blir hon glad.
Detsamma och tack för att du tittade in!
/Mvh Martin.
Grym serie med en härlig blandning här!
Gatubilderna var läckra, särskilt bild 1 med snubben som talar i mobilen. Vilket djup i den bilden :)

Härligt att se din grabb som lever livet där i hjältarnas värld :)

Bilderna på dottern är också riktigt bra, coolt med naglarna och ljuset där!
Svar från rikitikitavi 2020-11-16 21:33
Hej Joakim:) och tack för din fina kommentar! Kul att du uppskattar lite av varje bland bilderna alltid roligt att höra tycker jag. Halloween sessionen vart en rolig grej och kul att det blev något både hon och jag kunde uppskatta att ha kvar som minne sedan efteråt. Gillar när man har en ide, och den ändrar ovh formas tillsammans av olika faktorer , som hennes sminkning som jag lämnade åt henne själv, och mitt val av ljus och kläder och hennes egna energi och posering sedan:) Superkul.
Ha det bra, Mvh Martin.
Joakim88 2020-11-17 10:22
Kan förstå att hon själv tyckte detta var kul. Det syns ju på bilderna här, vilka alla är superb.
Ja det är kul Martin att läsa :)
Svar från rikitikitavi 2020-11-17 19:40
Väldigt uppskattat att höra:)
/Mvh Martin.
Tack för en trevlig blogg. Den läser jag med nöje
Ha de gott.
Svar från rikitikitavi 2020-11-17 19:40
Väldigt trevligt att höra, och tack :D
Detsamma ha en fin vecka nu.
Mvh Martin.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX