Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Nikon FE2 , Legacy lenses och Halloween.

Hösten är här och nästan över, den märkliga klimatförändrings temperaturen som byter plats med de vanliga ruggiga höststormarna och tunga regnmolnen.

Jag har haft fullt upp med familjelivet, jobb och andra måsten, och tiden man har över är ofta snabbt uppäten av alla saker man inte hunnit med mellan de andra måsten man har.

Dock klämmer jag alltid in lite fotografering, som för många av er andra säkerligen har det blivit en livlina och ett måste i sig för att jag ska må bra. Att göra något kreativt är ett måste för mig. Kanske ännu mer just nu i dessa tokiga tider.

Och fördelen med barnen är ju att de är ständigt närvarande för att fotografera dom och prova de nya objektiven eller ljussättningarna. Ibland lite motvilligt, ibland utan att dom märker det och ibland till och med för att dom själva tycker det är roligt! 

I det här fallet med bilden ovan plåtade vi lite kort till Halloween som jag hade fått en ide runt. I det här fallet med min D4a och en blandning av 85mm och 70-200mm, ljusuppsättningen blev med 3 olika blixtar och lite olika gels och ljusformare. Både hon och jag vart ganska nöjda och det blev lite kul minnen för framtiden.

En annan sak som givit mig glädje i dessa tider är analog fotografi. Vet inte varför, men sista tiden har jag funderat mycket på när jag började fotografera, och hur det gav en annan dimension till fotograferandet man ibland kan sakna nuförtiden. Så mycket handlar om prylarna och det allra senaste men mer och mer känner jag att trots att det absolut spelar roll vilken kamera eller objektiv du plåtar med, så är den kreativa processen som är det viktigaste för vad man får fram för bilder. Och där kändes det mer avskalat och motiverande när man fotograferade med film. Mer stod på spel med tanke på hur många bildrutor du hade och också eftersom det kostade pengar med hela processen att framkalla och scanna in etc.

Man gjorde det med mer eftertanke i min mening, och det presterade ibland bättre för egen del om man bortser från de fördelar jag rent tekniskt får av min modernare utrustning. Jag vet att det är en "kontroversiell" sak att säga i dessa tider där man jagar perfektion när det gäller skärpa och kvalitet. Men för mig gäller det just den tekniska biten av bilden och inte den kreativa processen.

Med det sagt tycker jag mycket om de digitala kameror jag har, och dom har givit mig många fina bilder genom åren och fått mig att lära mig saker snabbare än jag någonsin kunnat lära mig det när jag plåtade film.

Den kamera jag bestämde mig för att skaffa var en Nikon FE2 i silver. En klassisk kamera som rent estetiskt är vecker att bara titta på helt klart, men också har en byggkvalitet och något gediget man verkligen saknar i modernare kamera hus. Jag hade tur och fick den tillsammans med ett 180mm f2,8 AI-s och när den anlänt besökte jag snabbt den nya butiken på söder "Kamera Stockholm" som jag tänkt att besöka sedan jag hört om den. Måste tillägga att butiksinnehavaren Jocke är väldigt trevlig och butiken i sig är ett väldigt fint initiativ som jag verkligen hoppas kommer finnas kvar och blomstra länge framöver.

Jag pratade ett tag med Jocke och skaffade ett par rullar Tri-x innan jag gav mig ut för att testa den "nya" kameran ett varv på stan.

Charlie fotograferad med D700+50mm i bilen påväg till Leos för kalas.

Det var verkligen en märkligt tillfredställande känsla att hålla i en analog kamera igen. Att få tänka till lite extra och att veta att man får vänta på resultatet gör hela processen en helt annan. I viss mån kände jag mig genast mer begränsad , men valde snabbt att se det som två olika sätt att fotografera för att det inte skulle växa till något negativt i jämförelse med att fotografera med mina digitala kameror. Nu väljer jag min Nikon FE2 när jag vet att förutsättningarna finns för ljus och tid att fotografera.

Allt annat blir fortfarande digitalt. Jag har hitintills inte framkallat någon av rullarna men ser verkligen fram emot att se vad resultatet blir efter alla dessa år av digital fotografering! Jag skaffade även en till Nikon FE2 i svart som kommer i veckan, efter att jag kom till slutsatsen att just FE2 passade mig bra på flera sätt.

Jag införskaffade även ett par "nya " objektiv till FE2an, och det blev några olika. Men ett 28 f2,8 AI-s låg först på listan, och jag hade redan ett 105mm f2,5 AI-s so för mig kompletterar detta bra. Det 180mm jag fick med och ett annat 50 f1,4 D blir ett bra tillskott till mitt analoga kit. Jag har även kollat runt lite efter ett annat 50mm alternativt ett 55mm f2,8  micro som ska vara fint. Om någon har något annat förslag på ett fint gammalt objektiv som passar in så kom gärna med förslag.

Förutom FE2an skaffade jag för ett tag sedan en begagnad D700 som jag även haft förut som en favorit. Det blev en present till min dotter tillsammans med det 50mm f1,4D jag fick med till denna. Så den har jag också satt på lite äldre gluggar och fotat lite med senaste tiden. Verkligen en fin kamera som alltid kommer vara en favorit oavsett hur många fler modernare kameror som kommer ut på marknaden.

Yasmine med sin nya kamera ute för att försöka fånga färgerna i naturen denna höst.

Jag var orolig att D700an skulle bli för stor och tung, men med ett mindre 50 blev det perfekt. Hon älskade kameran och fick en helt annan inspiration märkte man när hon kände att hon hade en "riktig" kamera med fler kreativa möjligheter än de hon tidigare haft. Dessutom till den en del, så pappa är inte lika orolig när hon kånkar runt på den i skog och mark.

Även detta taget innan maskeraden på Leos i bilen med D700an och 50mm gluggen.

Julle nu 2 år hemma fångat i stunden mellan lekarna.

Sista färgerna fångat med Nikon DF+28mm f2,8 AI-s.

Den här sista bilden även den tagen med Df+28mm får avsluta bloggen för denna gång.

Ha en fin tid framöver trots allt som händer just nu. Hitta glädjen i naturen och små saker runt om er i vardagen vi annars inte har tid att utforska.

Hitta glädjen i fotograferandet och bilder :)

Ha det gott

/Over and out..

Inlagt 2020-11-04 13:30 | Läst 918 ggr. | Permalink
Fantastiska halloweenbilder, bra gjort
Svar från rikitikitavi 2020-11-04 15:06
Tackar Peter! :)
Trevlig läsning, bra bilder. Jag borde aktivera mig med min Hasselbladare i skåpet, laddad och klar ...
- hawk
Svar från rikitikitavi 2020-11-04 16:57
Tackar Håkan:) En bladare! Klart du ska, det hade varit fint att få fotografera familjen med :)
Fick just hem min andra FE2 här, nu blir det till att ladda en med färg och en annan med svartvitt och tuta och köra.
Kanske får tillbaka båda rullarna totalt felexponerade, vem vet hehe.
Strålande fina Halloweenbilder med äkta spökkänsla! Inte bara dom, överhuvudtaget brukar jag alltid uppskatta alla dina barnbilder, så också den här gången. Inget fel på naturbildena heller! Hälsninagar/ Björn
Svar från rikitikitavi 2020-11-04 17:19
Tack Björn för dina snälla ord. Det värmer. jag gillar att fotografera natur, men det är verkligen inte min starkaste sida även om jag kanske har tagit en och annan jag ibland blir nöjd med. Men det är kul och jag älskar att vara i naturen så man blir förhoppningsvis bättre på att se motiv även där framöver:)
/Martin.
Kreativt och grymma bilder på halloween! Otroligt snyggt!

MvH
Johnny
Svar från rikitikitavi 2020-11-04 18:02
Tackar och bockar för dina ord Johnny:) Väldigt kul att höra.
Mvh Martin.
Bild 1 särskilt är värd en applåd! 👏
Svar från rikitikitavi 2020-11-04 18:20
Men tack Ragnar! Det får man verkligen vara glad för:)
Mvh Martin.
Väldigt fina bilder på barnen.
Ett välgjort och intressant inlägg som jag tackar för.
MVH Janne
Svar från rikitikitavi 2020-11-04 19:49
Tack tack Jan Olof:) Och vad roligt att du tog dig tid att läsa.
Ha en fi kväll, mvh Martin.
Blir varm i hjärtat av bilderna på Yasmine med sin nya kamera..det riktigt lyser om hennes blick..superfina bilder där..
Mvh/Gunte..
Svar från rikitikitavi 2020-11-05 10:01
Åh men tack Gunte:) Ja hon blev verkligen glad, och som sagt nu försöker hon ta med kameran varje gång vi ska på utflykt eller så, väldigt roligt.
/Mvh Martin.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver