Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Goodbye Fuji, Hello Leica Q..

Så dagen kom till slut då jag började avyttra min Fuji utrustning och det har varit lite av en omvälvande process trots att jag tänkte igenom den ganska länge innan. Var i det här läget en gång förut då jag skulle köpa en X100F eller en Leica Q men beslöt mig för att välja en X100F av olika skäl och har nog egentligen aldrig ångrat det även om jag alltid funderade på hur Leica Q skulle ha varit att fotografera med.

Tänkte nog att jag någon gång skulle skaffa något liknande men inte att det skulle gå så fort efter att jag köpt Fuji kameran.

Jag fotade länge med X-Y1 och sedan X-T2 också och älskade verkligen känslan med båda kamerorna och objektiven jag hade till. Jag läste mycket om Leica Q och bestämde mig dock till slut att sälja min Fuji utrustning och köpa en.

Det var en man som också fotar från Danmark som till slut fick mig att ta steget att byta. han fotar väldigt mycket med sin Q och även med Leicas nyare M kameror men använder mest sin Q och pratade alltid väldigt varmt om kameran. det som lockade mig var enkelheten hos den och brännvidden och naturligtvis kvalitet som alla pratar om när det gäller Leica.

Om jag ska vara ärlig var jag aldrig tidigare intresserad av Leica utan tyckte det var mer en lyxpryl och något jag aldrig skulle skaffa då jag fotade med Nikon som jag tycker gör allt det jag vill med mitt fotograferande. Jag har fortfarande kvar min Nikon utrustning och den kommer jag behålla då jag behöver göra jobb eller andra mer avancerade projekt som inte den mindre Leican klarar av.

Men det var något under resans gång som fick mig att sakna det enkla i att inte behöva byta objektiv och ständigt behöva göra valen innan man skulle iväg någonstans. Det förstörde nästan ibland den kreativa processen att ständigt behöva fokusera på prylarna runt fotograferingen istället för att bara gå ut och fota. Så att göra sig mer begränsad var något jag kände att jag verkligen behövde för att gå vidare. och då behövde jag göra mig av med en hel del utrustning.

Precis efter jag hade bestämt mig och började sälja kameran och 2 av objektiven kom saknaden och tankarna om bilder och resor jag gjort med den och tanken om att jag hade gjort ett tokigt val.

Men nu hade jag bestämt mig, och det var bara att gå vidare tills jag kunde köpa den nya kameran och hoppas på att det skulle kännas bättre.

Jag fick tag på en Leica Q i Titanium från japan photo som var nedsatt och beställde den.

En vecka gick och jag hade nu inte  min Fuji att fota med längre och den veckan var nog värst då tankarna om att ångra sig kom gång på gång.

Så kom den till slut.

      

Bara hur Leica presenterar sina produkter är i en klass för sig, och det är klart när det kostar som det gör så är man glad att det läggs lite mer möda runt sådana saker, och så är det verkligen. Allt är otroligt fint presenterat, med så påsar och lådor som allt kommer nedpackat i.

Medföljande med titanium modellen fick man även en av de finaste remmarna att bära kameran i jag någonsin fått med en kamera. och faktiskt något jag kommer använda mig av. något jag aldrig brukar göra.

Så till själva kameran. Ja det är något speciellt med en sådan här kamera. det är en annan nivå på kvalitet i bygget hos den. helt klart. rattar och reglage känns annorlunda när man använder dom. Bländarringen, knapparna allt känns så smidigt. Menyerna och hur den är att använda är också så genomtänkt på något sätt. Väldigt intuitivt. man känner att den är redo att ta kort med och inget tjafs runt omkring. 

Allt kändes något bättre när jag hade kameran i handen, men samtidigt är det svårt att avgöra om mitt beslut var rätt tills jag hade tagit kort med den.

Jag har fortfarande inte hunnit fotografera tillräckligt för att få en helhets bild av hur den är i olika situationer eller efter att ha redigerat en del bilder. men jag har testat den vid några olika tillfällen nu och haft med den i vanliga ärenden på stan med dottern.

Några saker jag är väldigt nöjd med så här långt dock är hur snabb den är att använda. verkligen en perfekt Gatufoto kamera. Allt går blixtsnabbt, Autofokusen, och som sagt hur rattar och knappar sitter. det gör det verkligen till en trevlig kamera att ha med sig. Att få skarpa bilder och hur Autofokusen hittar skärpan snabbt är rätt imponerande för en sådan liten kamera. Och objektivet som sitter på Q är verkligen riktigt fint. det är något speciellt med hur det renderar man inte kan sätta fingret på. Alla som använder Leica säger ju detta och man har läst om det många gånger, men det är svårt att sätta fingret på vad det är. men något jag märkte i redigeringen i LR efteråt var hur bra bilderna var i RAW utan att ha ändrat något. Riktigt bra.

Storleken känns rätt liknande min X100F, trodde att den skulle kännas större men det blir ungefär samma känsla när man gå runt med den. Men man slänger lätt ned den i en mindre kamera väska och den väger inte mycket.

Att ha Fullformat i en sådan liten kamera är rätt fantastiskt!

Den är dessutom otroligt tyst, så att fota någon såhär nära märks knappt fastän 28 objektivet gör att man måste gå väldigt nära för att ta gatubilder som denna.

Så tankarna nu såhär en vecka efter att ha köpt kameran är fortfarande lite blandade men mest för att jag saknar vissa saker hos min Fuji utrustning och inte för att Leican är dålig på något sätt.

tvärtom tror jag att det är en kamera jag kommer älska, redan efter en vecka kändes valet jag gjorde som rätt val, och något jag också tänkt tidigare att det skulle göra eftersom jag läst så mycket om den innan. Den passar mitt vardagliga sätt att fotografera på, och ju mer jag lär mig använda den desto bekvämare kommer det kännas att fotografera med den.

Om någon annan går i samma funderingar och tankar kan jag nog varmt rekommendera Leica Q, men läs ordentligt så att den passar det sätt du gillar att fotografera på. Annars kan det nog bli ett dyrt misstag.

Själv ser jag fram emot att ta med den ut mer och mer, ska uppdatera bloggen med mer bilder framöver, och tankarna efter en längre tids användning.

ha det gott i höstmörkret.

/Over and out..

Inlagt 2017-10-24 10:47 | Läst 1965 ggr. | Permalink
Lycka till Med Leica Q! Hoppas du återkommer med några bloggar om hur det går! Jag har gått den andra vägen, fotat med M Leica sedan 1962 och fram till för några år sedan, och har såklart klämt på M9 och M10. Men tiden hade gått för M Leica, i alla fall i M-formen, tycker jag! Då e nog Leica Q mer i tiden! Har den första modellen av Fuji X100, som jag tycker e lika kul som när jag hade M Leica på 1960-talet. Funderar på X100F, men den skulle nog inte tillföra mig något speciellt annat än Acros!
Så ha en god tur med Leica Q!
/B
Svar från rikitikitavi 2017-10-24 14:31
Hej Bengt! Kul att höra dina tankar och hur din resa gått :)
Har faktiskt aldrig testat någon annan leica, men har ju läst mycket om modellerna och leica kännares tankar om de äldre och de nyare. verkar som alla har sina olika favoriter och vilka som är de "riktiga" M kamerorna hehe. har hört att M262 ska vara en väldigt trevlig "gammaldags" back to basics kamera. Var nära att införskaffa den faktiskt istället för Q tidigare. men ville ändå ha de lite modernare attributen hos en Q.
X100 serien är riktigt trevliga, hade jag bara haft den skulle jag varit nöjd med den också. På den nyare modellen jag har är det nog mest AF som är något bättre och som du säger Acros som är lite kul.
Tack ska försöka! :)
Ha det gott.
/Martin.
KAMEROR KOMMER, KAMEROR GÅR. ALLTING FÖRÄNDRAS - MEN LEICA BESTÅR.
(Leica-slogan från 1970-talet).
Svar från rikitikitavi 2017-10-24 14:31
Haha, härlig Slogan! ja så kanske det är :D
Ha det gott!
/Martin.
Grattis till köpet av din Leica Q. Den verkar vara ett gediget verktyg, för att vara en kompaktkamera. I handhavande tycks den vara så lik en M-leica man kan komma, förutom den fasta brännvidden.
Svar från rikitikitavi 2017-10-25 20:12
Tack Johan👍 Ja men den känns som en fin ”fusion” av båda världarna verkligen. Ser fram emot att fota mer med den.
Tror Q är en riktigt bra kamera, egentligen kan man säga att man får kameran på köpet (hade en Summicron-M 28/2,0 ASPH till mina analoga M tidigare och den kostar väl nästan lika mycket) ;)
Kul att se Vallentuna kyrka, jag är uppväxt i Vallentuna, först Ormsta sedan Norrgården och vidare till Kragstalund innan jag flyttade till stan för 30 år sedan. :)
/Affe
Svar från rikitikitavi 2017-10-25 20:17
Hehe jo men precis ser man det så känns ju priset lite bättre ändå😁 Men va roligt , ja då känner du ju till trakterna . Bodde också i Norrgården ett tag men är uppvuxen i Dragonvreten och flyttade sedan till Mörbyvägen där jag bodde tills jag skaffade eget till lite olika adresser i Vallentuna . Lämnade sedan för Karlstad och Sunne i några år vid olika fotoskolor innan jag kom tillbaks till gamla Vallentuna igen😄
/Martin



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar