Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Fuji Love.

Ett kort blogginlägg med lite tankar om Fuji och hur det påverkat mig i min fotografiska bana de senaste åren. Antar att många av er också har köpt någon form av Fuji kamera vid något tillfälle med tanke på hur många bra kameror dom producerat på sistone.

Fuji X-T2 Gamla Stan 2017.

Efter att ha släpat runt på min Nikon utrustning i flera år och framförallt på resor och senaste gången i Rom och också Berlin bestämde jag mig för att skaffa en X-T1. Jag hade redan provat en X-20 och gillade retro designen hos Fuji kamerorna. Däremot tyckte jag inte kvalitén var något att komma med tills jag införskaffade min X-T1.

Jag provade utrustning på allvar i paris för några år sedan och älskade verkligen hur portabelt det var och den kvalitén jag fick i bilderna. För första gången kände jag att jag hade en utrustning som inte gjorde mig handikappad då jag kom hem men också att jag kunde åstadkomma det jag ville med mina bilder och vara kreativ med de fasta objektiv jag hade med mig på samma sätt som när jag hade haft med mig min Nikon utrustning. Fantastiskt!

Fuji X-T2 16-55 f2,8  Gamla Stan 2017.

Jag började med lite olika "Primes" till att börja med som komplement till min X-T1.

35an inhandlades, liten smidig och härlig känsla. Dock sålde jag den ganska fort och bestämde mig för ett par andra som sedan blev kvar en längre tid. 56 1,2 blev en snabb favorit för porträtt, 10-24 ois för att ha med under resor, och 23 1,4 so en bättre allround att göra lite allt möjligt med. Den blev dessvärre inte använd så mycket jag hade tänkt mig även om jag vet att det är en av de mest älskade objektiven för Fuji kamerorna.

Men jag fann mig använda mitt 10-24 oftare och bra nog för att inte behöva  23an så ofta. Dessa 3 objektiv följde med mig på den Paris resan i en Turnstyle 10 väska från Thinktank. Helt perfekt.

Dokmai La louvre. X-T1, 56 f1,2 -2017

Tiden gick och jag införskaffade ett 90 2,0 till min X-T1 ett helt fantastiskt porträtt objektiv.

Fortsatte att använda min Fuji utrustning på resor men också i vardagen även om jag nu också införskaffat en Nikon Df som faktiskt gjorde att jag började använda även Nikon något mer eftersom Df var lättare och också en fantastiskt kul kamera att använda.

Under tiden med mina Fuji kameror hade jag även ett 18-55 Ois och sålde det båda gångerna. Ett väldigt portabelt objektiv men samtidigt väldigt tråkigt och överskattat i mitt tycke. Allt beror ju på vad man jämför med och som ett "kit" objektiv är det naturligtvis väldigt bra.

Istället när jag slutligen uppgraderade till en Fuji X-T2 skaffade jag ett 16-55 f2,8. Vilken fantastisk kombo det var eller blev. Dock började nu utrustningen bli tyngre, framförallt med det nya greppet till min X-T2.

Egentligen kände jag aldrig att jag hade "behövt" uppgradera till en X-T2. jag var alltid väldigt nöjd med den förra. Men X-T2 är verkligen helt fantastisk. dessutom gör den ju också Video väldigt bra om man någon gång skulle känna att man vill använda det.

Sacre Ceur Paris. X-T1, 10-24 f4,0 Ois.

Dock kände jag att trots all denna fantastiska Fuji utrustning jag redan hade att jag ville ha något ännu mer portabelt och som dessutom inte gav så mycket "uppmärksamhet" då man gick runt och fotade gatufoto inne i stan till exempel. Jag hade aldrig köpt någon kamera i X-100 serien och hade helt missat kulten som vuxit upp runt denna. jag förstod aldrig grejen med att endast ha en fast glugg för så mycket pengar.

Jag blev dock nyfiken då jag började läsa om X100F som var påväg och blev plötsligt väldigt sugen på att testa endast en fast brännvidd för att "förenkla" min fotografi istället för att alltid ha för mycket val då jag gick runt och att slippa byta och välja mellan alla dessa gluggar!

Jag bestämde mig och skaffade en X100F för några veckor sedan, och blev ännu en gång imponerad motiverad av denna fantastiska lilla kamera som verkligen gör att man vill gå ut att ta kort.

Ska bli kul att lära mig mer om den och att fortsätta fota med den och den andra utrustningen. Nästa resa blir det dock svårt att välja vad som ska tas med, X-T2 med fasta eller zoomen.....eller bara strunta i dessa och bara ta med min nya X100F, tanken är lockande ;)


 Fuji X100F Chrome film simulation.

Min förhoppning för framtiden är bara att de utvecklar sitt blixtsystem så kan jag snart börja sälja av all min Nikon utrustning och endast fotografera med min Fuji utrustning, då känns det som att den kan göra allt jag behöver. drömma kan man alltid :)

Vad anser ni om Fuji? Och vad gillar/gillar ni inte , vore kul att höra era historier och tankar runt Fuji och dess kameror.

/over and out..

Inlagt 2017-03-15 22:40 | Läst 1937 ggr. | Permalink
Tack för din berättelse! Den stämmer nästan helt med min. Jag släpade också med mig en systemkamera med fyra objektiv en gång i tiden.

Idag är jag fri. Nu har jag bara Fujifilm X100F. Men det är verkligen inte så "bara". Fotolivet är nu enklare, smidigare och roligare. Och med utmärkt bildkvalité dessutom.

Fina bilder i ditt inlägg förresten.
Svar från rikitikitavi 2017-03-16 22:12
Haha tackar Ragnar. var precis dessa små anekdoter och erfarenheter jag hoppades på att få höra. Känns som rätt många har gjort klivet över till Fuji i någon form. Och det är verkligen förståligt med tanke på hur långt do kommit.
Nä X100F känns verkligen otroligt trevlig. Är så sugen på att komma ut och fota mer med den.
Kul!
/Martin.
Fina bilder!
Jag använder också Fuji. Började med att komplettera min Nikon-utrustning med en X100s och blev såld. Gjorde ett par resor med enbart den och insåg att det räckte långt.
Sen kan man nästan säga att systemet smög sig på mig och plötsligt hade jag sålt mina Nikon-prylar och satt med en X-T1 och diverse objektiv.

Eftersom jag pysslar en del med naturfoto så saknade jag ett schysst tele under en tid men sen dök 100-400:an upp och saken var biff :)
Nu ser det också ut som att ett fast tele i stil med 300/2.8 skulle kunna vara på väg. Håller tummarna.

Idag har jag en X-T2 med riktigt bra följande af som jag tycker saknades i 1.an.

Gillar verkligen Fujis kameror och objektiv, plus att deras fw-uppdateringar är riktiga uppdateringar och inte bara bugg-fixar.
Däremot har jag ingen aning om hur deras kundservice fungerar vid garantiärenden osv. Hoppas att jag slipper ta reda på det ;)

//Tommy
Svar från rikitikitavi 2017-03-16 22:15
Tack så mycket, kul att du tyckte om dom :)
Jättekul att höra dina tankar och erfarenheter angående Fuji. Deras FW updates är verkligen fantastiska som sagt och jag har nästan bara positiva erfarenheter av kundtjänst likaså. Jag har gjort cashback några gånger också och fått bra hjälp av dom när det gäller den biten också.
Ja X-T2an är så grym, för att vara en sådan liten kamera men ändå prestera så pass bra, fantastisk.
/Mvh Martin.
Jag som fotat med M Leica sedan 1962 hittade X-E1:an! Nu e den min Leica!
Å så kan jag köra mina äldre Leicaobjektiv på den också!
Allt väl alltså!
Å lika kul som på 1960-talet!
/B
Svar från rikitikitavi 2017-03-16 22:17
Hehe, ja jag har faktiskt aldrig ägt en Leica men alltid varit lite sugen på att testa. Kanske någon gång. Nu är det ju de som säger att de nya X100F är lite som en mini Leica i känslan. Så jag får vällan suga på den lite ett tag och se hur det känns :D
Ha det gott!
/Mvh Martin.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar