Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Paris Tur och retur och en ny Kamera bekantskap( Df)

Så då har det gått någon månad sedan min efterlängtade resa och 40 årspresent.

Det blev en helt underbar tripp till Paris som min fru överraskade mig med någon vecka innan vi skulle åka.

Tanken var att jag strax innan och under och efter resan skulle ha fått 40 presenter i olika storlekar, förutom själva resan.

Så det började med brev som anlände till jobbet med verser och rim om vart vi skulle och till slut en Guidebok om Paris som jag skulle läsa på innan resan.

När jag nu visste vart vi skulle blev det naturligtvis också högsta prioritet att förbereda resten av foto bagen. Som jag skrev i mitt förra inlägg blev det ju en lättare väska än min Rom resa och denna gång med Fuji X-T1 och medföljande objektiv etc.

Är OTROLIGT nöjd med mitt beslut att ta med denna utrustning. Mitt införskaffande av ett 10-24 zoom objektiv precis innan blev även det en fullträff som var på större delen av resan och som passade perfekt för all arkitektur och alla vyer och torg med spännande miljöer.

Dokmai, Invalides Paris

Väskan, stativet, ja allt var en riktig fullträff när det beträffade den utrustning som jag fick med mig.

Att bära den lilla Thinktank turnstyle väskan över axeln och lätt kunna svänga runt den då den behövde skyddas eller något behövdes tas ut var väldigt smidigt och lätt.

Det lilla rese stativet var även det en dröm att bära med sig, och lätt att smälla upp när det behövdes.

Utsikt Notredame

Som upplevelse älskar jag Paris. Vi har redan bokat en ny resa dit nu i april och denna gång tillsammans med en av barnen, för att då även besöka Disney för hennes skull.

Den här gången reste vi runt i stort sett till alla de kändaste målen, men även ett par avstickare som jag läst om i den fina guideboken.

Så förutom Eifel, Invalides, Notredame, Sacre Ceour, Louvren etc så blev det även en tripp till La Franchise där Jim Morrison ligger begravd( ett måste för ett gammalt Doors fan), en del promenader längs med olika delar och distrikt i paris där vi besökte kända och mindre kända cafeer och matställen och butiker.

Louvren, tidig morgon.


Sacre Ceour, utsikt över Paris.

              

Dokmai Louvren, i väntan på inträde.

Vi hade många väldigt spännande möten med människor och så väldigt mycket kul.

Min fru hade planerat en hel del under resans gång och förutom presenter som dök upp i olika sammanhang så fanns upplevelser som tex fin födelsedags middag upp i Eifeltornet och andra liknande saker som kommer bli fina minnen för resten av mitt liv.

Andra saker som var positivt överaskande var att fransmännen inte alls var så ovilliga att prata engelska som den gamla skrönan säger. Nästan alla de vi mötte och konverserade med kunde prata engelska hjälpligt och ansträngde sig dessutom fastän de inte var så duktiga på det. och de som inte kunde försökte verkligen att hjälpa till så gott de kunde med kroppsspråk eller på andra sätt.

Paris kändes dessutom väldigt tryggt både på dagen och natten. Jag stod flera gånger med utrustning och stativ med människor gåendes förbi rätt sent utan närmare eftertanke och blev aldrig besvärad av någon.

Franchise, Morrison.

Triumfbågen, Nattetid.

Galen Disneybutik, Champ elysee

Så, efter en underbar resa kan jag bara konstatera, res dit och ta med kameran!

Som en parantes i detta inlägg delger jag mig också av mina erfarenheter av Nikon Df som jag införskaffade för någon vecka sedan:

Jag övervägde länge detta beslut. Att skaffa en kamrat till min trogna D700, och så vitt jag såg det fanns där ingen riktigt bra ersättare. Jag vet att det finns en hel drös med modeller som är modernare än D700an. Men ingen som är en perfekt ersättare enligt mig.

Valet föll till slut på Nikon Df som jag läst så mycket negativ kritik om i början när den kom ut.

detta Franketsteins monster i kamera världen hehe.

Vad jag snabbt märkte då jag tittade runt efter lite nyare mer nyanserade inlägg på nätet om DFen, var att de var väldigt mycket mer positiva än vad de vart till en början då den kom.

Mycket pga av den otroliga hype som omgav kameran innan den anlände, men också pga av att Nikon prisatt den så högt trots att den faktiskt saknade mycket av vad de andra kamerorna på marknaden hade att erbjuda vid den tidpunkten.

När stormen lagt sig och fotografer till slut kom över ett exemplar och gav sig ut för att motvilligt prova denna "bastard" kom man plötsligt fram till att det var en väldigt trevlig bekantskap, ja till och med kanske den bästa bekantskapen, OM man kunde kringgå de tillkortakomanden som kameran har och den passade för den typen av fotograferande den tillät.

jag insåg snabbt att den skulle passa min typ väldigt bra om jag vande mig vid den.

Jag såg även att priset fallit och att man nu kunde köpa endast huset, vilket för mig var ännu bättre.

Efter någon dag bestämde jag mig och beställde en svart, och väntade på mitt paket.

Yasmine utflykt, Vallentuna 2015.

Yasmine cyklar, första gången.


Efter att ha klämt och känt på Dfen lite över en vecka kan jag bara säga att den var precis som jag tänkte mig. En väldigt kompetent kamera som presterar underbara bilder och med ergonomi och känsla som gör att jag vill ut och fota! Så jag ser fram emot många härliga stunder åren som kommer tillsammans med denna nya kompanjon :)

Over and out...

Inlagt 2015-03-21 00:13 | Läst 1588 ggr. | Permalink
Fina bilder ackompanjerade av härligt berättande text!
Men glaspyramiden har jag aldrig förstått mig på...
Svar från rikitikitavi 2015-03-21 11:22
Tackar Peter:) Haha, nej den är lite bisarr det kan jag hålla med om.
Många fina bilder. Fransmännen är verkligen ovilliga att prata engelska. Jag börjar alltid med att fråga om de kan engelska och svarar de nej så fortsätter jag ändå att prata engelska och då brukar de hänga på, trots att de säger att de inte kan:) I Paris har jag bara varit en gång, det är ingen vacker stad men där finns väldigt mycket att titta på.
Svar från rikitikitavi 2015-03-21 11:27
Tackar Ingemar!
Jaså där hade vi helt andra erfarenheter då hehe. Men så kan det ju vara. Min känsla efter vistelsen var att staden verkligen var mysig. Men så gillar jag gammal arkitektur och mysiga små butiker och cafeer. Så för mig var det som ett "gamla stan" deluxe, vilket är ett plus i min bok;)
Och med engelskan så var de jag träffade verkligen hjälpsamma och försökte trots förmåga att prata. Men ibland handlar det ju om slumpen och också om vilken tidpunkt man åker dit kan jag tänka mig. När vi var där fanns inte mycket turister om man jämför med vad jag har sett andra säsonger.
/Martin.
Ingemar Svensson 2015-03-21 12:08
När jag skriver att jag menar att staden inte är vacker så menar jag avsaknaden av gröna platser. Det är ju bara sten och sten vart man än promenerar. Men visst är staden mysig och full av sevärdheter, därom råder ingen tvekan.
Svar från rikitikitavi 2015-03-23 22:43
Hehe nä så är det förstås. man får åka en bit utåt för att få lite mer "teräng". jag var ju tex runt Den stora kyrkogården Franchise, och där var det rätt lummigt:)
Fina bilder! Jag var i Paris två gånger förra året, en rekognoseringsresa med frun och senare en resa med barnen.
Dock skippade vi Euro-Disney, men barnen var nöjda ändå. Dom fick ju prova sniglar och åka upp i Eiffeltornet :)
Lycka till med DF:en.

//Tommy
Svar från rikitikitavi 2015-03-23 22:44
Haha härligt. provade aldrig sniglarna faktiskt, inte min eller frugans grej ;)
Ja vi får vällan se hur kul Disney är, dyrt verkar det vara iaf.
Tack, ska bli kul att använda den mer!



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?